Enkoder
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Enkoder
Zbieram " klocki " do budowy maszynki CNC i pojawiło się pytanie.
W jednej z osi zostanie zastosowana śruba kulowa o skoku 5mm.
Napęd to servo z enkoderem, sterowanie kontroler UHU.
Czy muszę zastosować enkoder 100, 200, 500 impulsów na obrót czy mogę np: 288 /obrót ?
Maszynka będzie " orać " PCB oraz detale głównie w Alu czasem może w stali.
W jednej z osi zostanie zastosowana śruba kulowa o skoku 5mm.
Napęd to servo z enkoderem, sterowanie kontroler UHU.
Czy muszę zastosować enkoder 100, 200, 500 impulsów na obrót czy mogę np: 288 /obrót ?
Maszynka będzie " orać " PCB oraz detale głównie w Alu czasem może w stali.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
zalezy od tego jaka dokladnosc chcesz uzyskac. jesli dasz silnik bezposrednio na srubie, to przy skoku gwintu 5mm i rozdzielczosci enkodera 100impulsow na obrot otrzymujesz rozdzielczosc nastawcza 0.05mm - troche slabo, ale w nieodpowiedzialnych pracach moze wystaczy. jesli dasz przekladnie redukujaca, to oczywiscie rozdzielczosc wzrosnie.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Zdaję sobie sprawę ,że im więcej impulsów z enkodera tym lepiej - oczywiście pod warunkiem że nie przekroczymy możliwości kontrolera.
Ale chodzi mi raczej o to czy dla np programu Mach będzie różnica czy zastosuję:
1. enkoder dający 250 impulsów widziane przez UHU jako 1000 , co przy pracy na w/w śrubie daje pozycjonowanie 0,005 mm - czyli wszystko ładnie ( okrągło )się podzieliło .
2. enkoder dający 288 impulsów - dla UHU 1152 impulsy ale na w/w śrubie daje to :
0,00434027777.... niby większa precyzja ( gdyby było 0,004000 ... - sprawa byłaby dla mnie
oczywista )
ale ............ zastanawiam się czy ten nie dzielący się okrągło ogon cyfr , może zaowocować jakimś haczykiem przy pracy maszynki lub/i obsłudze programu .
Ale chodzi mi raczej o to czy dla np programu Mach będzie różnica czy zastosuję:
1. enkoder dający 250 impulsów widziane przez UHU jako 1000 , co przy pracy na w/w śrubie daje pozycjonowanie 0,005 mm - czyli wszystko ładnie ( okrągło )się podzieliło .
2. enkoder dający 288 impulsów - dla UHU 1152 impulsy ale na w/w śrubie daje to :
0,00434027777.... niby większa precyzja ( gdyby było 0,004000 ... - sprawa byłaby dla mnie
oczywista )
ale ............ zastanawiam się czy ten nie dzielący się okrągło ogon cyfr , może zaowocować jakimś haczykiem przy pracy maszynki lub/i obsłudze programu .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
jeśli chcesz dać śruby o skoku 5mm (ciężko kupić 5 o sensownym przekroju) do uhu jak rozumiem daj enkodder 500 imp. (4x500 koniecznie z negacja sygnałów).
im większy enkoder tym większą dokładność i DUŻO lepsza kultura pracy silnika.
mnożnik kroku dobrze sobie radzi w uhu (przynajmniej cos)
przydałoby się tez zrobić punkt refe. na enkoderze - niestety tu ratuje tylko jakiś mikrokontroler i własny program, pozycjonowanie na krancowce nie jest za dokładne.
jaka to ma być maszyna i co ma robić ?
im większy enkoder tym większą dokładność i DUŻO lepsza kultura pracy silnika.
mnożnik kroku dobrze sobie radzi w uhu (przynajmniej cos)
przydałoby się tez zrobić punkt refe. na enkoderze - niestety tu ratuje tylko jakiś mikrokontroler i własny program, pozycjonowanie na krancowce nie jest za dokładne.
jaka to ma być maszyna i co ma robić ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Docelowo: ploter / frezarka o polu pracy 200 x 600 x 1000, 5 osi, do wszystkiego ( czyli do stali też ) ale to przyszłość.olo_3 pisze:jaka to ma być maszyna i co ma robić ?
Ma służyć nie do produkcji ,ale do realizacji moich pomysłów raczej w pojedynczych egzemplarzach.
Aktualnie ( moja praca "dyplomowa"

Po lekturze Forum postanowiłem ominąć etap silników krokowych i wskoczyć na serva.
Mam: OUS1, UHU na 3 osie ( możliwe że kupię Wielorybki - zobaczymy jak temat się rozwinie ),
Jedno servo 160W/250 imp - do testów, trzy serva 200W/ 16 imp , śrubę kulową 31mm skok 5mm o długości roboczej 10 cm większej niż łoże OUS1
( Ruska robota w dosłownym tego znaczeniu - ale chwilowo wystarczy ).
........... najbardziej brakuje mi..... miejsca i wolnego czasu

Pytanie zadałem w wyniku mojego nowego nabytku:
trzy serva Siemensa 200W/ 12V z enkoderem .... 16 imp , czyli dla UHU 64 .... do pracy w drewnie wystarczy do metali trochę cienko, po zastosowaniu przełożenia ( servo /pasek zębaty / śruba można to nieco poprawić . Tanio można kupić małe serva z enkoderami 288 imp ale wtedy wychodzi ten "ogon" cyfr przy podziale. Gdyby było 250 byłoby idealnie ( jak na moje aktualne potrzeby ). Ciekawe do czego stosują te 288 imp .

-
Na razie leżąTomi_76 pisze:Chciałem zapytac czy podłączałes te serva 200W 16 imp,

Ale w przyszłym tygodniu może uleć to zmianie - możliwe ,że dokupię enkodery ( 250 lub 500 imp).
12V x 3A = 36W czyli jak widać jest to możliwe ( na biegu jałowym ) obstawiam ,że jak zaczniesz mechanicznie obciążać serwo ( spróbuj zatrzymać palcami ) to amperki pójdą w górę.Tomi_76 pisze:czy servo mające 200W podłączone do akumulatora 12V powinno pobierać 2,5 - 3 A ???
[ Dodano: 2007-09-15, 19:09 ]
Tomi_76 pisze:mam takie same i wieloryba ale cos nie zabardzo mi to chodzi
Jakie objawy ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
WitamTomi_76 pisze:Witam,
Chciałem zapytac czy podłączałes te serva 200W 16 imp, mam takie same i wieloryba ale cos nie zabardzo mi to chodzi, i jeszcze jedno czy servo mające 200W podłączone do akumulatora 12V powino pobierać 2,5 - 3 A ???
A jakie objawy bo u mnie na uhu chodziło to bardzo ładnie?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-09-16, 14:47 ]
Po założeniu enkoderów 500 imp silniczek chodzi jak marzenie no ale trzeba mieć ta enkodery...
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl