Enkoder

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: paulg » 16 wrz 2007, 15:52

A jakie objawy bo u mnie na uhu chodziło to bardzo ładnie?
Chodzi ładnie na enkoderach 16imp ??
Przy takiej małej rozdzielczości sterownik pozwoli na przekręcenie osi o ponad 1 obrót zanim wywali błąd - samo "ustabilizowanie" się serwa przy takim enkoderze wydaje się praktycznie niemożliwe :twisted: W sterownikach można ustawić ile impulsów może dać enkoder do pojawienia się błędu - ale dając za mało poleci błąd za błędem....
Więc teoretycznie im więcej ma enkoder imp/obrót tym lepiej , ładniejsza praca serwa itp ... ale okazało się w praktyce że nie do końca gdyż po prostu tanie sterowniki typu "wieloryb" , gecko itp mają ograniczenia - i z jednej strony mamy dużą rozdzielczość a z drugiej znaczne ograniczenie prędkości :evil:
Tak zmieniając - może ktoś wie czy jest sposób żeby podłączyć enkodery inkrementalne pod np UHU ??

Tagi:

Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: arizon » 16 wrz 2007, 20:57

paulg pisze:Przy takiej małej rozdzielczości sterownik pozwoli na przekręcenie osi o ponad 1 obrót zanim wywali błąd - samo "ustabilizowanie" się serwa przy takim enkoderze wydaje się praktycznie niemożliwe :twisted:
Chyba muszę pokazać koledze filmik z frezowania w drewnie silnik nie ma żadnych problemów z ustabilizowaniem się nie rozumiem z kąt ta pewność z kolegi wypowiedzi czy Kolega ma UHU i te serva?
Faktycznie praca nie jest najlepsza ale cóż za takie pieniądze...
Wcześniej miałem napęd na krokówkach i nie mogę porównać tych dwóch rozwiązań bo się po prostu nie da oczywiście jeśli mówimy o frezowaniu w drewnie(przy tej rozdzielczości).
Na marginesie rozmawiam właśnie z pewną firmą na temat profesjonalnych enkoderów 250imp/obr co ze zboczami daje 1000imp/obr oczywiście enkodery z kanałami A inv A, B inv B oraz indeksowy Z inv Z silniki już sprawdzałem da się przerobić tak aby mocować do nich enkodery z tyłu. A po zrobieniu radiatora aluminiowego można z nich wycisnąć 350W.
paulg pisze:Tak zmieniając - może ktoś wie czy jest sposób żeby podłączyć enkodery inkrementalne pod np UHU ??
A tego zdania nie rozumiem to jak uhu ma działać jeśli nie podłączysz enkoderów inkrementalnych?
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Zbych07 » 16 wrz 2007, 21:05

arizon pisze:silniki już sprawdzałem da się przerobić tak aby mocować do nich enkodery z tyłu
Można jakieś szczegóły - np foto, jestem szczęśliwym nabywcą trzech takich serw. Możliwe że jutro dokupię enkodery.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 16 wrz 2007, 21:09

Można jakieś szczegóły - np foto, jestem szczęśliwym nabywcą trzech takich serw. Możliwe że jutro dokupię enkodery.
Z tyłu silnik ma gumową nakładkę mój plan to nawiercenie osi silnika następnie nabicie na kleju do metalu krótkiej osi wystającej z silnika i przetoczenie aby nie było bicia. Mam nadzieję że to się sprawdzi
Pozdrawiam
www.serwotech.pl

paulg
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: paulg » 16 wrz 2007, 21:26

Witam.
Źle troszkę się wyraziłem - chodziło mi bardziej o typ transmisji ...
Mam kilka sztuk - jutro dokładnie napiszę o co mi chodziło :mrgreen:
Może jest rozwiązanie tego problemu.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 16 wrz 2007, 22:05

arizon pisze:... sprawdzałem da się przerobić tak aby mocować do nich enkodery z tyłu.
Jedna kwestia, odnośnie mocowania enkoderów. W miarę możliwości nie należy umieszczać ich po stronie szczotek (komutatora). Zgodnie z zaleceniami producentów, podzespół ten należy umieszczać w odległości min. 100mm od przewodów prądowych, energetycznych itd. Ten prosty zabieg może zaoszczędzić wiele czasu i rozczarowań, wynikających z niestabilnej pracy serwa, czy wręcz niemożliwości dostrojenia. Większość producentów serw stosuje tą zasadę.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 17 wrz 2007, 22:31

Leoo pisze: Jedna kwestia, odnośnie mocowania enkoderów. W miarę możliwości nie należy umieszczać ich po stronie szczotek (komutatora). Zgodnie z zaleceniami producentów, podzespół ten należy umieszczać w odległości min. 100mm od przewodów prądowych, energetycznych itd. Ten prosty zabieg może zaoszczędzić wiele czasu i rozczarowań, wynikających z niestabilnej pracy serwa, czy wręcz niemożliwości dostrojenia. Większość producentów serw stosuje tą zasadę.
Enkoder będzie minimum 120mm od wyprowadzenia kabli więc chyba nie będzie problemu ale dziękuję za wskazówkę, i niech to będzie wskazówka dla tych którzy prowadzą przewody w maszynie. Dodam że sam zaobserwowałem błędy w pracy serwa gdy kable prądowe i z enkodera szły obok siebie.
Pozdrawiam
www.serwotech.pl

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 18 wrz 2007, 11:28

No i odbrze jest stosować transmisję symetryczną ( na RS485 ) - część enkoderów już ma takie wyjścia, dla części można dorobić przejściówki.

Ja też mam takie silniki jak kolega Arizon - planuje podobnie dołożyć enkodery 250 impulsów oraz konwertery RS485
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 11:43 przez jarekk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 18 wrz 2007, 11:34

jarekk pisze:No i odbrze jest stosować transmisję symetryczną ( na RS485 ) - część enkoderów już ma takie wyjścia, dla części można dorobić przejściówki
Te enkodery posiadają transmisję różnicową więc jeszcze trzeba płytkę kol Olo do zamiany sygnałów na A,B ale jeśli ktoś nie chce to wystarczy że podłączy A,B bezpośrednio z enkodera.
Pozdrawiam
www.serwotech.pl

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 18 wrz 2007, 11:44

Te enkodery posiadają transmisję różnicową więc jeszcze trzeba płytkę kol Olo do zamiany sygnałów na A,B ale jeśli ktoś nie chce to wystarczy że podłączy A,B bezpośrednio z enkodera.
Pozdrawiam
Mój sterownik serwo będzie przygotowany do transmisji różnicowej - nie tak jak UHU

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”