Wiercenie małych otworów w alu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Wiercenie małych otworów w alu
Witam. Mam do odwiercenia w płycie aluminiowej o grubości 5 mm 4500 otworów fi 1.3. Przeliczyłem to sobie z parametrami 10000 obrotów posuw 70, wychodzi mi 40h. Ma ktoś doświadczenie z podobnymi elementami ? Przyznam szczerze, że zdarzało mi się wiercić takie otwory ale nie w tej ilości i głownie w stali, jak złamało się wiertło to wsadzałem kolejne i tyle. Przy tym zlecenie mam strach czy nie będą masowo łamały się wiertła. Jakieś wskazówki, inne parametry, jakie wycofania zastosować, może zlecić to na wykrawarkę ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Wiercenie małych otworów w alu
Aloha
Ja fi 1.5x10 wiercę po 1mm. Dla HVM Vc 200 lub obroty max (co mniejsze). Dla HSS Vc 50, fu 0.1. Chłodziwo. Nie przewiduję żadnych problemów. Daj małą bezpieczną i drugą bezpieczną. Przy takiej ilości otworów każdy mm ma znaczenie.
Przy przelotowych otworach spróbowałbym na raz, w sumie to niewiele więcej niż 3xD.
Pozdrawiam
Ja fi 1.5x10 wiercę po 1mm. Dla HVM Vc 200 lub obroty max (co mniejsze). Dla HSS Vc 50, fu 0.1. Chłodziwo. Nie przewiduję żadnych problemów. Daj małą bezpieczną i drugą bezpieczną. Przy takiej ilości otworów każdy mm ma znaczenie.
Przy przelotowych otworach spróbowałbym na raz, w sumie to niewiele więcej niż 3xD.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Wiercenie małych otworów w alu
To Ci wyszlo ze 1 otwor bedziesz wiercil 32sek. Ciezko sobie wyobrazic co wiertlo bedzie robilo przez 32sekundy z otworem 5mm grubosci w aluminiumstalkwasek pisze:Witam. Mam do odwiercenia w płycie aluminiowej o grubości 5 mm 4500 otworów fi 1.3. Przeliczyłem to sobie z parametrami 10000 obrotów posuw 70, wychodzi mi 40h....?

Tak na moje doswiadczenie to 1 otwor nie wiecej jak 5 sek powinien zajac i to z 2krotnym lamaniem wiora.
Oczywiscie dobre wiertlo nie bedzie potrzebowac 2krotnego wycowania a otwor 3d zrobi na raz.
Najwazniejsze

Jesli plyta bedzie w gatunku nie do obrobki to nie przewiercisz tego niczym bo bedzie sie zaklejalo.
Jesli plyta/gatunek bedzie do obrobki to 1 wiertlem zrobisz calą w max. 5h.
-
Aloha
Pozdrawiam
Skoro znasz typ narzędzia to i pewnie katalog masz pod ręką. Parametry wstępnie z katalogu i modyfikować zależnie od tego jak się będzie rozwijała sytuacja.stalkwasek pisze:Maks obroty maszyny to 10k do nich przewidziałem 0.05/70 posuw, Wiertła 338 HSCO typ RN Oxide WURTH - takimi dysponuje.
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Najwazniejsza sprawa w tej pracy to bedzie rodzaj ( gatunek ) materialu i jakosc wiertla. Jak chcesz precyzyjnie to powiercic bez zlamanych wiertel i w rozsadnym czasie - mysle ze znacznie krocej niz 40 godzin to poszukaj naprawde dobrych wiertel. Zwlaszcza ze to malenstwo jest wiec nawet z najlepszej polki nie zaplacisz majatku.
-
Aloha
Moim zdaniem, nie ma co się zastanawiać, tylko kupić wiertło VHM. Może nawet będzie IK (na zakładzie mamy fi 1,5-IK). Nawet jeśli będzie bez IK to na tym zyskasz najwięcej (maszyna nie zdąży się rozpędzić do zadanych posuwów).
Oczywiście zakładamy, że materiał jest łatwoobrabialny - inaczej lipa :/ (chyba tylko laser?)
Pozdrawiam
Moim zdaniem, nie ma co się zastanawiać, tylko kupić wiertło VHM. Może nawet będzie IK (na zakładzie mamy fi 1,5-IK). Nawet jeśli będzie bez IK to na tym zyskasz najwięcej (maszyna nie zdąży się rozpędzić do zadanych posuwów).
Oczywiście zakładamy, że materiał jest łatwoobrabialny - inaczej lipa :/ (chyba tylko laser?)
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Laserem jak i plazma jest ten sam problem - jak chcesz
Na przyklad w takiej blasze 5mm wypaluc maly otworek taki np 1mm srednicy to sobie wyobraz te energie ktora w tym miejscu w materiale wytworzysz - bedziesz po okregu jechal z taka predkoscia i moca jaka jest potrzebna zeby przepalic 5mm ( czyli nie malo ) ale w skali calej plyty jestes w tym samym punkcie - czyli grzejesz ten sam punkt - raczej sie rozplynie material w tym miejscu. Podobnie jest jak chcesz jechac wzdluz brzegu w malej odleglosci. Poprostu nie ma material mozliwosci odprowadzic tego ciepla - bo nie ma materialu wystarczajaco obok linii ciecia
Na przyklad w takiej blasze 5mm wypaluc maly otworek taki np 1mm srednicy to sobie wyobraz te energie ktora w tym miejscu w materiale wytworzysz - bedziesz po okregu jechal z taka predkoscia i moca jaka jest potrzebna zeby przepalic 5mm ( czyli nie malo ) ale w skali calej plyty jestes w tym samym punkcie - czyli grzejesz ten sam punkt - raczej sie rozplynie material w tym miejscu. Podobnie jest jak chcesz jechac wzdluz brzegu w malej odleglosci. Poprostu nie ma material mozliwosci odprowadzic tego ciepla - bo nie ma materialu wystarczajaco obok linii ciecia