Cyfrowa TV naziemna - antena

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: rdarek » 26 kwie 2016, 14:37

clubber84 pisze:(strona, którą podał kolega @rdarek jest nieaktualna).
Najlepszym do tego źródłem jest ta strona:
http://www.dipol.com.pl/dane_nadajnikow ... _bib07.htm (tabela na samym końcu).
Możliwe, ale pozwala się troszkę zorientować o co w tym wszystkim chodzi :grin:
dla dociekliwych wyszukiwarka: od emitel w końcu są operatorem i powinni mieć aktualne dane
clubber84 pisze:BTS-y to nadajniki małej mocy, ale że są rozsiane dosyć gęsto w porównaniu do nadajników telewizji naziemnej, to do odbioru pochodzącego z nich sygnału nie trzeba dużych anten; drugim takim przykładem jest router WiFi - czy potrzeba do takiego sygnału dużej anteny? Nie, nawet zwykły mały dongle USB WiFi odbierze taki sygnał z routera.
Tak, bo taka jest w tym przypadku potrzeba i pamiętaj że są to stacje nadawczo odbiorcze wysokiej częstotliwości. Jednak podstawa działania pozostaje taka sama nadal masz sygnał radiowy, nie jest on przecież dostarczany w torebkach. :mrgreen:
Już sobie wyobrażam, (gdyby stacje telefonii były by usytuowane i miały moce tak jak nadajniki tv, radio) jak biegamy z komórkami o mocy minimum kilkuset W i zasilaniem na taczce :wink: Zauważ, że np. WiFi ma problemy z nadaniem i odbiorem już w odległości kilkunastu metrów, wystarczy jakiś element konstrukcyjny ściana strop itp. Ale tu wchodzimy już powoli w długość fali propagację, konstrukcje, kable, itp. a w końcu nie o tym temat.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 26 kwie 2016, 19:14

Ja tam nie co oferująw sklepie.

Obecnie wystarczy zamontować przewód w gnieździe TV i odbiera TV..

Polecam prostą antene z kawałka drutu.
Posiadam taki model wykonany ręcznie bok kwadratu około 12 cm.

Więcej info jak zrobić antenę za 10 zł
http://www.changpuak.ch/electronics/bi_ ... signer.php

ps nie ma potrzeby montowania reflektora

[ Dodano: 2016-04-26, 19:15 ]
http://lmgtfy.com/?q=Bi-Quad+Antenna+Calculator
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: mc2kwacz » 26 kwie 2016, 19:28

Wymiary anteny zależą w pierwszym rzędzie od długości fali w drugim rzędzie od konstrukcji. Antena to dopasowanie impedancyjne falowodu do próżni. Można ją tak wymyślić, żeby była bardzo mała nawet dla znacznych długości fali. Wszystkie anteny rezonansowe są właśnie zminiaturyzowane. Takie występują w małych odbiornikach przenośnych. Jakość działania jest przeciętna ale ma wystarczyć we względnie niedużej odległości od nadajnika.
Natomiast jeśli mówimy o antenach nierezonansowych, to mają one spore rozmiary, będące wielokrotnością 1/4 długości fali.
W warunkach silnego sygnału wystarczy kawałek przewodnika który jest nawet krótszy od 1/4 fali. Jest to żadna antena ale sygnał jest tak silny, że to wystarcza.
Propagacja fal o bardzo różnych długościach to inna bajka. Zwykłym domowym routerem z wifi można się połączyć nawet na ponad setki metrów z inną siecią, jeśli się zastosuje odpowiednio dobre anteny i prawidłowo ustawione. A ten sam router w domu, z kawałkiem drutu udającym antenę z Allegro, może nie zadziałać przez ścianę.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 26 kwie 2016, 19:52

I to mi się podoba podejście naukowca i chłopca garażowego w 1 poście :)

Każdy próbuje osiągnąć cel wybraną drogą.

Labolatorium to nie mieszkanie. Można symulować i można przesyłać WIFI na odległość dziesiątek kilometrów jednak wydajność z światłowodem jest bynajmniej mizerna. Koszt takiej sieci jest niski w porównaniu z światłowodem. Jednak wracamy do zakłóceń i zostaje drogi światłowód.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 27 kwie 2016, 15:44

@k-m-r1 - nie ma potrzeby montowania reflektora przy biquadzie, jeśli nadajnik jest dosyć blisko > 15km i wiemy, jak tą antenę ustawić (bo nie w każdej pozycji ona dobrze odbiera).
Ale, kiedy nadajnik jest już w dalszej odległości od punktu odbioru, to reflektor w biquadzie jest nawet wskazany - nie musi być to pełna blacha, wystarczy siatka z grubszego drutu ø3-4mm.
Dochodzi jeszcze obliczenie wymiarów tej anteny - kalkulatory obliczają wymiary anteny dla jednej częstotliwości. W Polsce mamy 3 MUXy, więc biquada obliczamy na częstotliwość średnią z dwóch najdalej rozmieszczonych od siebie MUXów (aby odbierał wszystkie 3 MUXy prawidłowo).
Przykład - w Poznaniu (nadajnik w Śremie):
1 MUX jest na częstotliwości 490MHz.
...
3 MUX jest na częstotliwości 618MHz.
Średnia z tych dwóch to 554MHz i dla tej częstotliwości obliczyłoby się antenę typu biquad. :wink:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 30 kwie 2016, 23:32

Ja wykonałem 2 sztuki takiej anteny.
Jedna liczona tam jak podałeś. Potem wykonałem drugą antenę o długości boku 10 cm.

Odbiera idealnie jak bym jej nie ustawił to łapie sygnał.

Obrazek

Akurat mam 2 haczyki i tak zostało na ścianie.
Wrocław <> i nadajnik na Ślęży no problemo :)

a tu link gdyby ktoś miał ocohte wykonać coś podobnego

http://www.bagbit.pl/antenatv?i=460&a=770

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 01 maja 2016, 15:46

k-m-r1 pisze:JOdbiera idealnie jak bym jej nie ustawił to łapie sygnał.
Co oznacza że niepotrzebnie się wysilałeś i zwykły ćwierćfalowy drut by wystarczył :lol:
Twoje rady są mniej więcej jak w tym dowcipie:
"- skąd się bierze woda?
- woda się bierze z kranu"
W warunkach słabego sygnału + zakłócenia zobaczyłbyś swoją uciekającą w popłochu pewność siebie, zastępowaną przez bezradność fachowca, którego nieoczekiwanie dla niego problem przerósł ;)

Co prawda nadawca publiczny i jego Emitel, kopani w tyłek przez UE, zobowiązani są do pokrycia całego kraju silnym sygnałem telewizji cyfrowej, ale wielu miejscach to nadal pozostaje tylko odwieczną teorią.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 02 maja 2016, 09:46

Jeśli wiesz, że coś może pójść źle i podejmiesz stosowne środki zapobiegawcze, to źle pójdzie coś innego.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 02 maja 2016, 13:40

mc2kwacz pisze:Co prawda nadawca publiczny i jego Emitel, kopani w tyłek przez UE, zobowiązani są do pokrycia całego kraju silnym sygnałem telewizji cyfrowej, ale wielu miejscach to nadal pozostaje tylko odwieczną teorią.
Założenia słuszne ale wychodzi jak zwykle :mrgreen: Zgodnie z tą teorią powinienem mieć z Chwaszczyna sygnał jak bajka teoretycznie MUX1, 2 i 3 są tam nadawane z mocą 100 kW a jednak MUX3 u mnie działa jak i kiedy chce ;) tak troszkę w kratkę.

P.S. wczoraj jechałem przez Chwaszczyno i chyba tam nikt z TV nie korzysta :mrgreen:. Nie zauważyłem na okolicznych dachach żadnej anteny :mrgreen: ;)

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 04 maja 2016, 17:31

rdarek pisze: P.S. wczoraj jechałem przez Chwaszczyno i chyba tam nikt z TV nie korzysta :mrgreen:. Nie zauważyłem na okolicznych dachach żadnej anteny :mrgreen: ;)
Witam,
jak myślisz, dlaczego?
Bo w Chwaszczynie wystarczy antenka pokojowa - śmiem nawet twierdzić, że i widelec wpięty w wejście antenowe :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”