Jaki wybrać falownik do TUE35
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
polecam falownik siemens v20 ja mam w tumie 35 3kw warunek aby silnik byl 230/400 jest to falownik skalarny ale daje naprawdę radę ,tylko że reduktor też zostawilem ale reguluje też falownikiem jak nie chce mi sie przekładni przełanczać, ustawiłem łagodny start i hamowanie falownikiem tak że odpiołem elektromagnes który jest w tumie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Jak? właśnie dzięki falownikowi!pukury pisze: z falownika 230vac nie uzyskasz 380vac - bo i jak ?
Ja znawcą też nie jestem ale wiem, że mam WS 16 z silnikiem siłowym i falownikiem zasilanym z jednej fazy - więc się da!
Nie pamiętam dokładnie ale nazwa jego to siemens Altivar - musiałbym sprawdzić dokładnie.
Dodam tylko, że silnik mam nadal 3 fazowy bez przewijania i kombinowania - czyli do falownika dochodzi jedna faza, a z falownika wychodzą 3 fazy. DA SIĘ
Chyba tam jakieś krasnoludki dorabiają te dwie brakujące ale ważne, że działa

1,5 kW silnik to nie jest dużo - z jednej fazy da się zasilić. Czy będzie to zadowalające rozwiązanie do tokarki? Trzeba sprawdzić.
I należy pamiętać, że stare silniki nie zawsze są przystosowane do ganiania ich do prędkości większych niż przeciętnie i hamowanie silnikiem - przeciwprądem - nie zawsze im służy. Więc jak nie przesadzisz to będziesz zadowolony.
Powodzenia.