Tokarka nieznanego pochodzenia
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Wydaje mi się bardzo słabe to sterowanie. Czy tą nakrętkę pod suportem masz dzieloną i moźesz odłączyć napęd korbkowy gdy będziesz chciał używać śruby pociągowej?Kula24 pisze:... Myslalem nad sterownikiem + silnik krokowy z tej aukcji :
http://allegro.pl/showItem2.php?item=6075268778
Proszę o opinie na ten temat
Kula24 pisze:... tokarka ma na boku wybite takie numery moze ktos pomoże w zidentyfikowaniu

Cechowanie

wygląda podobnie
http://www.transportszynowy.pl/torytramszyny.php
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Niestety nakrętka jest na stałe wiec musiał bym robić posuwy z sruby pociągowej albo tak jak jest teraz tylko dołączyć na to pokrętło napęd. Ta sruba widoczna na zdjęciu jest nie używana wiec musiał bym ja sprzężyc z silnikiem. Jest taka możliwość ale to dodatkowe koszta przerabiana suportu i dorobienie do niego nowej nakrętki żeby współpracowała z ta śruba. To chyba by było najlepsze rozwiazanie tylko czy przy tym łożu prostym ten suport bedzie dobrze ciągnięty przez śrubę jak bedzie ciągnął tylko z jeden strony, aktualnie ciągnie przez środek.
Bardzo podobnie wyglądają te szyny ale u mnie to wyglada jak by same powierzenie ślizgowe były przytwierdzone do dwuteownika.
Powiniej dodam zdjęcia dokładne ten śruby oraz możliwość połączenia jej z silnikiem przez pasy
Bardzo podobnie wyglądają te szyny ale u mnie to wyglada jak by same powierzenie ślizgowe były przytwierdzone do dwuteownika.
Powiniej dodam zdjęcia dokładne ten śruby oraz możliwość połączenia jej z silnikiem przez pasy

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Te szyny to tylko przykład na to w jaki sposób w hucie są znakowane wyroby walcowane. Niestety nie znalazłem takowych dwuteowników. Ciągnięcie suportu za środek zapewne jest lepsze ze względu na mniejsze opory, równe obciążenie, ale łatwiej się usyfia śruba opiłkami. Gdyby po lewej stronie suportu była osłona nad tą śrubą to tego problemu by nie było.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Z tymi opilkami to racja bardzo łatwo chwyta je. Poniżej podaje zdjęcia jak to wyglada z bliska. Trzeba dodać ze przy tej śrubie nadal nie bedzie posuwu poprzecznego a chciał bym oba. Oraz bedzie słaba regulacja prędkościami posuwu, trzeba by było zastosować wymienne koła pasowe co wydaje mi sie moze być kłopotliwe. Śruba z boku jest bardzo korzystnie ustawiona do zrobienia napędu z koła pasowwgo, musiał bym tylko dorobić koło na srube.