Laser do sklejki i pleksi - jaki wybrać

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

sergiuszf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: sergiuszf » 02 kwie 2016, 21:19

cinematic2 pisze:Drogo wyszło.
Za 12k zrobię taki ploter i jeszcze na nim zarobię :-)
I też nie mam warsztatu z maszynami.
I oczywiście nie będzie na jakichś plasticzantch roleczkach tylko na prowadnicy szynowej w osi X.
Wężyk od powietrza wspomagającego też nie będzie się majtał luzem tylko będzie w prowadniku.
Ale to co na wideo, to nie jest moj ploter, tylko dorobiony chinczyk. ktory kosztuje faktycznie okolo 2400 zl. A ja go dorobilem i nie dbalem o jakis luksus, tylko chodzilo mi o to zeny na przykladzie tego chinczyka wglebic sie w temat. I pole robocze on ma 200mm x 150mm. A ja dorobiłem w nim mechanike do 300mm x 190mm
Ale tan ploter o ktorym mowiłem to ma pole robocze - 720 x 420 mm. A to juz inna polka cenowa i inne koszty wykonania.

Tagi:

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: cinematic2 » 02 kwie 2016, 21:25

To właśnie o kosztach wykonania takiego plotera pisałem.
Albo np. 600x450.
A za 15k to będzie miał z takim sterowaniem, że kapcie pospadają.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Autor tematu
raiden25
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 27

Post napisał: raiden25 » 03 kwie 2016, 00:39

I to będzie lepszy sprzęt niż TechSol 500?
Tam mam 20tys zł brutto z serwisem, wsparciem, szkoleniem. Ktoś zaoferuje coś lepszego? :)

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: koala.g » 03 kwie 2016, 13:48

szkolenie :cool:

Nnowyy
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Nnowyy » 03 kwie 2016, 18:35

raiden25 pisze:I to będzie lepszy sprzęt niż TechSol 500?
Tam mam 20tys zł brutto z serwisem, wsparciem, szkoleniem. Ktoś zaoferuje coś lepszego? :)
Nie wiem czym ty się jarasz? Taki "techsol" kosztuje w Chinach max 1500-1600 usd.
Niedawno miałem ofertę na 900x600 z 80-tką za 2500 usd. Bez szukania, sama przyszła.
Sprowadzenie kontenera maszyn to max 100-150 usd/szt.
Przy małych maszynach nawet mniej.
Szkolenie to kilka godzin opowiadania rzeczy oczywistych.
Tego co najbardziej potrzebne czyli obsługa programów graficznych czy kreatywność i tak cię nikt nie nauczy. A serwis, części i reszta należy się jak psu micha gdzie byś nie kupił.

Zaremba
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Zaremba » 04 kwie 2016, 10:38

Oczywiście. Żadne szkolenie nie nauczy jak przygotować plik do grawerowania bo tym się serwisanci nie zajmują. Tak samo nie nauczą "serwisu" maszyny tylko podstawowej obsługi.
Początkujący i tak 70% zapomni w natłoku wrażeń a doświadczony i tak to wie, często lepiej od "szkolącego".
Gdybym ja miał jeszcze raz kupować laser to na 100% wybrałbym markowy a nie chińczyka nawet kosztem "serwisu, wsparcia, szkolenia" bo nie byłyby mi potrzebne.
Znajomy sprowadził z USA używanego Epiloga z wyjechaną tubą, zregenerował i jeździ na nim już z 5 lat bez żadnych problemów. Tylko pracuje i czyści. Nic się nie rozstraja, nie przestaje nagle pracować ani nie świruje.
Tylko naiwniak kupuje gówn...ą maszynę bo ładnie naobiecywali w reklamie.

Autor tematu
raiden25

Post napisał: raiden25 » 04 kwie 2016, 22:23

Wszystko pięknie, tylko to co piszecie to tak naprawdę uwagi dla osób które się na tym znają. Jedna osoba pisze że zrobi sama taniej, inna że lepiej sprowadzić a części się należą - ale jak się należą części i gwarancja od chińczyka? Co mam dzwonić do Chin w sprawie serwisu/gwaranacji a potem czekać 2 miesiące na część która idzie w kontenerze? No bez jaj...

Myślałem żę wyraziłem się jasno, ale jeśli nie to jeszcze raz:
- nie mam pojęcia na temat laserów i nie jestem techniczny w tym temacie (nie zrobie sam maszyny i nie będę umiał zdiagnozować ani naprawiać usterek w niej)
- maszynę potrzebuje głównie do cięcia sklejki i plexi 3mm
- pole robocze minimum 300x400mm
- dostęp do serwisu, części
- fajnie by było móc wygrawerować coś na plexi lub na tych sklejkach
- zależy mi na tym aby elementy ze sklejki nie były bardzo okopcone, dziś bawiłem się urządzeniem Troteca model 100 - sprzęt super, idealny itd. Prosty w obsłudze, wygodny i zapewne niezawodny. Kwestia taka że drogi i pytanie czy pchać się w tak drogie urządzenie które może zwróci się po roku a może po dwóch, czy też wystarczy mi urządzenie z tubą szklaną za ponad połowę mniejszy koszt? Zaraz połowa powie że to kwestia ustawień ale pytanie czy tuba szklana nie
- zalezy mi też aby urządzenie nie było super głośne (słyszałem Trotec 100, nie wiem jak to jest z techsolem.
- Trotek ma funkcje drukowania zaznaczonego pola obszaru oraz okładania kilku grafik na polu roboczym w programie od drukarki - fajna sprawa bo nie trzeba tego robić w corelu czy czymś podobnym (nie wiem czy konkurencja to ma) ?

Zaremba
Posty w temacie: 7

Post napisał: Zaremba » 05 kwie 2016, 00:04

Jeśli nie masz praktyki i nie jesteś techniczny to nie pakuj się w chińczyki. Tam zawsze coś jest nie tak, zawsze coś trzeba kombinować, wymyślać i szukać pomocy.
A obietnice marketingowca któremu płacą za nagięcie klienta to w buty. Po twoich postach widzę, że jesteś naiwny jak 15-latek. Pan ci obiecał szkolenie i myślisz, że po ich szkoleniu będziesz potrafił coś poprawnie zrobić :mrgreen:
Będziesz umiał. Włączyć i wyłączyć maszyne.
Ktoś tam wcześniej pisał, że może zrobić maszynę. Pewnie i może ale na pewno na chińskich podzespołach bo przeciez Trotec czy Epilog swoich podzespołów jak płyta główna, silniki czy sterowniki nie sprzedaje luzem.
A co do tego Techsola to zwykła rzeźnia bez skrupułów. Gdyby kosztował wspomniane 12000 to by była dobra oferta a gwarantuję ci że i tak firma by zarobiła.

Autor tematu
raiden25

Post napisał: raiden25 » 05 kwie 2016, 10:47

Zaremba pisze:Jeśli nie masz praktyki i nie jesteś techniczny to nie pakuj się w chińczyki. Tam zawsze coś jest nie tak, zawsze coś trzeba kombinować, wymyślać i szukać pomocy.
A obietnice marketingowca któremu płacą za nagięcie klienta to w buty. Po twoich postach widzę, że jesteś naiwny jak 15-latek. Pan ci obiecał szkolenie i myślisz, że po ich szkoleniu będziesz potrafił coś poprawnie zrobić :mrgreen:
Będziesz umiał. Włączyć i wyłączyć maszyne.
Ktoś tam wcześniej pisał, że może zrobić maszynę. Pewnie i może ale na pewno na chińskich podzespołach bo przeciez Trotec czy Epilog swoich podzespołów jak płyta główna, silniki czy sterowniki nie sprzedaje luzem.
A co do tego Techsola to zwykła rzeźnia bez skrupułów. Gdyby kosztował wspomniane 12000 to by była dobra oferta a gwarantuję ci że i tak firma by zarobiła.
Nigdzie nie napisałem że oczekuje szkolenia po którym nauczę się pracować na urządzeniu - opanuj się kolego :)
Jeśli chodzi o szkolenie to miałem na myśli że zawsze mam wsparcie telefoniczne gdzie mogę zadzwonić i poprosić o pomoc w ewentualnej usterce, lub niewiedzy obsługi urządzenia. Samo szkolenie/prezentacje które ostatnio odbyłem pokazało mi wiele możliwości i funkcji urządzenia więc może po prostu szybko łapie i potrafie z takiego "szkolenia" coś wynieść. Nie jestem techniczny jeśli chodzi o naprawę urządzeń, z zaprojektowaniem własnych rzeczy mam nadzieje nie będę miał problemu bo jest to proste. W jedynego chińczyka jakiego chce się pchać to jest to TechSol, ze względu na to żę mam tą gwarancje, wszystkie części, wsparcie telefoniczne. Może i przepłacę bo można mieć taki zestaw za 10 tys zł.- a składając samemu może i można mieć za 5 tys zł. Lamborghini jak byś składał też byś złożył taniej niż za 1 mln $ no tak ?

Kwestia czy ktoś sie na, czy sie chce komuś itd. Ja nie mam czasu na to i się nie znam więc kupuje w sklepie. To co ja kupię to kążdy może sobie zrobie na tym laserze to większość może zrobić w domu pilnikiem z drewna, ale czy jakość produktu będzie taka sama? Czy ta osoba ma na to czas i chęci? Gdyby tak patrzeć to człowiek by wcale do sklepu nie poszedł ale to już zazwyczaj mentalość ludzi z mniejszych miast niestety... Żyjąc w większym mieści albo zarabiasz więcej i kupujesz drożej, albo kupujesz taniej szukając i nie zarabiasz - proste jak budowa cepa. Siedzę w handlu (B2B )od 8 lat - może nie długo ale co nie co wiem :)

rendejad
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: rendejad » 05 kwie 2016, 13:24

Ale bełkot. Napaliłeś się na maszynę to ją kupuj a nie tworzysz jakies wydumane teorie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”