Remont WS 15
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam serdecznie.
Posiadam taka wiertareczke z odzysku z 68r., ogolnie stan dobry. Porozbieralem ją i bede wymienial napewno łożyska, zebatke na wałku poprzecznym od napędu góra-dół wrzeciona bo jest uszkodzona. Zauważyłem tez wstepnie lekki luz na tulei wrzeciona ale raczej tak pozostanie ze wzgledu na koszt. Jest tez delikatnie wyrobiony rowek na klin na wrzecionie.
Uszkodzone mam koło pasowe wrzeciona a i tak bede chciał przerobic na falownik plus silnik ok. 1.1kW. W zwiazku z tym moje pytanie, jakiej średnicy kół pasowych uzywacie w waszych przerobionych WS15 na falownik przy silniku 1400rpm ?. Koło silnikowe wielopasowe raczej zostawie bo jest OK.
Posiadam taka wiertareczke z odzysku z 68r., ogolnie stan dobry. Porozbieralem ją i bede wymienial napewno łożyska, zebatke na wałku poprzecznym od napędu góra-dół wrzeciona bo jest uszkodzona. Zauważyłem tez wstepnie lekki luz na tulei wrzeciona ale raczej tak pozostanie ze wzgledu na koszt. Jest tez delikatnie wyrobiony rowek na klin na wrzecionie.
Uszkodzone mam koło pasowe wrzeciona a i tak bede chciał przerobic na falownik plus silnik ok. 1.1kW. W zwiazku z tym moje pytanie, jakiej średnicy kół pasowych uzywacie w waszych przerobionych WS15 na falownik przy silniku 1400rpm ?. Koło silnikowe wielopasowe raczej zostawie bo jest OK.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22
W końcu kupiłem czujnik zegarowy. Z ciekawości zrobiłem pomiar uchwytowi wiertarskiemu, samozaciskowemu 1-16mm JANGO. Wrzeciono było wysunięte maksymalnie. w uchwycie zamontowany był frez 10mm. Na tym właśnie frezie bicie wynosiło 1mm. na futerku w (pobliżu szczęk) uchwytu 1mm. Jeśli chodzi o bicie na trzpieniu to było półtorej kreski na skali. Trzpień produkcji bison-bial. Przypomnę ,że wymieniłem wrzeciono, zabierak i wszystkie łożyska w pionie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chce się z wszystkimi na początku przywitać. Dużo czytałem to forum i dzięki niemu stałem się posiadaczem wiertarki ws 15, mam z nie jednak mały problem po rozebraniu wiertarki w celu weryfikacji cześć i po jej złożeniu, mam problem z wierceniem, tzn po wysunięciu pinoli o 4 cm główka wiertarki przestaje się kręcić, z tego co zauważyłem to wina leży w klinach zabieraka które po opuszczeniu pinoli wypadają z zabieraka ( a z tego co się domyślam powinny chyba przesuwać się razem z zabierakiem) . Nigdzie nie mogłem znaleźć informacjo jak te kliny mają być mocowane. Bardzo proszę o informację jak te kliny w tym zabieraku zamocować żeby się z niego nie wysuwały podczas opuszczania.
Jak kilka dni temu kupowałem ta wiertarkę nie było problemów z opuszczaniem pinoli i wiertarka wierciła normalnie na całym wysuwie pinoli a teraz rozłącza mi napęd
. Powiedzcie mi czy te kliny u was są zamontowane w wrzecionie na ciasno? Bo u mnie klinki mogę lekko wkładać i wyciągać palcem i teraz nie wiem czy dorobić tak te klinki żeby je na ciasno wbić czy może mam porostu coś źle zmontowane. Dodam jeszcze że stare kliny jakie były w wiertarce już były strasznie wyrobione o czym dowiedziałem się po rozbiórce ale mimo wszystko nie wypadały, wiec dorobiłem nowe i po złożeniu pojawił się problem.
Jak kilka dni temu kupowałem ta wiertarkę nie było problemów z opuszczaniem pinoli i wiertarka wierciła normalnie na całym wysuwie pinoli a teraz rozłącza mi napęd

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
Na stronie 3, 21 tego wątku koledzy udostępniają DTR do tej wiertarki wystarczy poszukać, Na stronie 31 masz fotki jak kliny powinny wyglądać i miejsce ich montażu w zabieraku. Przejrzyj ten wątek a znajdziesz odpowiedź na swoje pytania. Wygląda na to, że albo źle dorobiłeś kliny albo źle je zamontowałeś.bladyy78 pisze:Nigdzie nie mogłem znaleźć informacjo jak te kliny mają być mocowane. Bardzo proszę o informację jak te kliny w tym zabieraku zamocować żeby się z niego nie wysuwały podczas opuszczania.
Dodam jeszcze że stare kliny jakie były w wiertarce już były strasznie wyrobione
.... wiec dorobiłem nowe i po złożeniu pojawił się problem.

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 22