Wrzeciona Perske
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Szkoda sobie zawracać głowę przeróbką wrzeciona na łożyska skośne bo dla takich niewielkich obrotów to można kupić łożyska wysokoobrotowe o normalnej konstrukcji. Nie trzeba zatem modyfikować wrzeciona a efekt doskonały. Polecam łożyska firmy Barden
http://www.bardenbearings.com/PDF%20CD/USSPECIA.PDF
http://www.bardenbearings.com/PDF%20CD/USSPECIA.PDF
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 8
To fajnie , ze mozna malym kosztem mocno usprawnic , to wrzeciono. Zastanawia mnie
tylko fakt dla czego na koncu trzpienia tego wrzeciona jest wykonane ztoczenie na mniejsza
srednice i centrycznie wykonany otwor gwintowany ? Co moglo byc mocowane na takim
trzpieniu ? Moze da sie zdobyc jakies mocowanie narzedzi pod tak wykonany trzpien ?
[ Dodano: 2007-05-30, 20:06 ]
Załączam fote tego trzpienia
tylko fakt dla czego na koncu trzpienia tego wrzeciona jest wykonane ztoczenie na mniejsza
srednice i centrycznie wykonany otwor gwintowany ? Co moglo byc mocowane na takim
trzpieniu ? Moze da sie zdobyc jakies mocowanie narzedzi pod tak wykonany trzpien ?
[ Dodano: 2007-05-30, 20:06 ]
Załączam fote tego trzpienia
- Załączniki
-
- wrz.jpeg (20.15 KiB) Przejrzano 847 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jeszcze jedno Perske
Wrzeciono jak na obrazku - mam kilka pytań do użytkowników podobnych silników.
1. Czy można bezboleśnie przełączyć uzwojenia na trójkąt - są na stałe w gwiazdę i wychodzą tylko 3 przewody fazowe ? Silnika jeszcze nie rozbierałem , może nie warto bo jak uzwojenia zalane lakierem to nie będę grzebał.
Szukałem w sieci na stronach Perske i innych niestety żadnych szczegółów.
1. Czy można bezboleśnie przełączyć uzwojenia na trójkąt - są na stałe w gwiazdę i wychodzą tylko 3 przewody fazowe ? Silnika jeszcze nie rozbierałem , może nie warto bo jak uzwojenia zalane lakierem to nie będę grzebał.
Szukałem w sieci na stronach Perske i innych niestety żadnych szczegółów.
- Załączniki
-
- Pict0040.jpg (28.37 KiB) Przejrzano 825 razy
-
- Gdzie można kupić zaciski , oś ma 20mm średnicy. Oczywiście można przeszlifować stożek i nagwintować oś np pod ER16 , tylko nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie.
- Pict0055.jpg (17.44 KiB) Przejrzano 824 razy
-
- Pict0052.jpg (17.24 KiB) Przejrzano 823 razy
-
- Do czego są dwa boczne górne bolce. Wyprowadzenia są cienkim przewodem i nie mają połączenia z innymi.?
- Pict00561.JPG (22.21 KiB) Przejrzano 825 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Napisz do kolegi z forum WOJTEKK a na pewno pomoże z przerobieniem na uchwyt ER plus do tego 2 łożyska skośne sparowane bo w tym co masz jest tylko jedno łożysko 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...