odlewy epoksydowo-kwarcowe
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
Ktokolwiek znalazl EPO6200 zasluguje na butelke szampana.
Nie mam mozliwosci przyjrzenia sie temu blizej bo jestem na telefonie, ale na pierwszy rzut oka wyglada ze jest to formulacja przeznaczona do tego typu odlewow. Nie widzialem tylko danych na temat skurczu- najbardziej istotnego numeru- dlatego nie moge sie pod tym podpisac i prosze abyscie nie wydawali pieniedzy- zreszta sklep powinien zapewnic darmowa probke gdyby byl solidny.
Z ulotki wynika tylko tyle ze formulacja jest zoptymalizowana pod katem temperatury (co jest szczegolnie istotne) i przy grubosci odlewu 2000x400x600mm temperatura nie powinna przekroczyc 95 stopni celsjusza. To byloby doskonale bo uzywanie spowalniaczy przy tego typu odlewach moze nie byc najlepszym rozwiazaniem.
Caly system jest dobry w zwilzaniu wypelniaczy mineralnych i podobno pozwala na 90 procentowe wypelnienie. Lepkosc tez jest bardzo dobra, rzadsza niz moja epoxy (200cp vs 600cp)
Oni pisza granit ale generalnie piasek kwarcowy to to samo; dobry granit sklada sie w 60% z kwarcu. Pyl i odpady spod pily granitowej sa o tyle ciekawsze ze od razu maja w sobie wiele rozmiarow i bardzo istotny drobny pyl. Kupowanie tego w workach od dealera jest trudniejsze bo zeby zdobyc np 6 rozmiarow to musisz kupic 6 roznych workow. Pyl spod pily do granitu ma jeszcze inne wazne zalety o ktorych napisze w niedziele. Jak tylko mozecie gdzies zdobyc darmowy worek takiego odpadu, szczegolnie tego najdrobniejszego to polecam ponad wszystko.
Pozdrowienia!
Nie mam mozliwosci przyjrzenia sie temu blizej bo jestem na telefonie, ale na pierwszy rzut oka wyglada ze jest to formulacja przeznaczona do tego typu odlewow. Nie widzialem tylko danych na temat skurczu- najbardziej istotnego numeru- dlatego nie moge sie pod tym podpisac i prosze abyscie nie wydawali pieniedzy- zreszta sklep powinien zapewnic darmowa probke gdyby byl solidny.
Z ulotki wynika tylko tyle ze formulacja jest zoptymalizowana pod katem temperatury (co jest szczegolnie istotne) i przy grubosci odlewu 2000x400x600mm temperatura nie powinna przekroczyc 95 stopni celsjusza. To byloby doskonale bo uzywanie spowalniaczy przy tego typu odlewach moze nie byc najlepszym rozwiazaniem.
Caly system jest dobry w zwilzaniu wypelniaczy mineralnych i podobno pozwala na 90 procentowe wypelnienie. Lepkosc tez jest bardzo dobra, rzadsza niz moja epoxy (200cp vs 600cp)
Oni pisza granit ale generalnie piasek kwarcowy to to samo; dobry granit sklada sie w 60% z kwarcu. Pyl i odpady spod pily granitowej sa o tyle ciekawsze ze od razu maja w sobie wiele rozmiarow i bardzo istotny drobny pyl. Kupowanie tego w workach od dealera jest trudniejsze bo zeby zdobyc np 6 rozmiarow to musisz kupic 6 roznych workow. Pyl spod pily do granitu ma jeszcze inne wazne zalety o ktorych napisze w niedziele. Jak tylko mozecie gdzies zdobyc darmowy worek takiego odpadu, szczegolnie tego najdrobniejszego to polecam ponad wszystko.
Pozdrowienia!
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 34
zaraz po tym jak ty uporasz sie z silnikiem liniowymkostner pisze:Ernest nie ma co czekac tylko trzeba samemu zakasac rekawy i odlewac odlewac

z EPO6200 to chyba zacza zbych07, niestety nie mam dla ciebie zbychu butelki szampana ale punkcik jest jak najbardziej zasluzony.
POZDRAWIAM
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
Szampana będziemy pić, gdy powstanie pierwszy fenix z popiołów/z betonu i po rozformowaniu ponownie nie obróci sie w popiół.ERNEST KUCZEK pisze:z EPO6200 to chyba zacza zbych07, niestety nie mam dla ciebie zbychu butelki szampana ale punkcik jest jak najbardziej zasluzony
Za punkcik dziękuję - zmobilizuje mnie do dalszej, wytężonej pracy na rzecz tego projektu (

w USA próbki to pewnie norma u nas różnie to wygląda. Obawiam się ,że bez poniesienia pewnego ryzyka finansowego raczej tego sie nie obejdzie.walter~ pisze: Nie widzialem tylko danych na temat skurczu- najbardziej istotnego numeru - dlatego nie moge sie pod tym podpisac i prosze abyscie nie wydawali pieniedzy- zreszta sklep powinien zapewnic darmowa probke gdyby byl solidny
Ważne ,żeby do tematu dobrze się przygotować ,bo nie chciałbym potykać się przez kolejne dwa lata o wiadro żywicy i trzy worki granitowego proszku.

Szczególnie ,że mieszkam w bloku i obszary w jakich mogę bezkarnie szaleć to oszklona loggia 3m2 i piwnica o podobnej powierzchni. ( jakby wywalić wszystko z tych .... przyda się

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
ja mam aktualnie sporo wolnego czasu ......251mz pisze:odpisze w wolnym czasie:)

wypompuję powietrze z pomieszczenia ....251mz pisze:Apropo powietrza teoretycznie przy wibrowaniu formy powinno sie to odpowietrzyc
przy zywicach stosuje sie pompe prozniowa ale przy takich ilosciach jakos nie mam pomyslu

W śledzeniu tematu będę miał przerwę do poniedziałku ...... odcięcie od Matrixa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam !! z moich doświadczeń z żywicami i zalewaniem różnych materiałów wynika że zastosowanie podciśnienia jest po prostu doskonałe . jedno z urządzeń które, robiłem dla szwagra przesączeniu poddawana jest lita skała . lita - ale jednak ma pory . da się ją dokładnie przesączyć . co do wibrowania to istotna jest również częstotliwość " telepania " w pewnym momencie wszystko zaczyna jakoś lepiej się układać . no i jeszcze - stół wibracyjny musi być dość solidny - akcja - reakcja . sprawa wymaga doświadczeń . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 17
Kolega stosuje komorę próżniową, czy technikę rękawa foliowego?pukury pisze:witam !! z moich doświadczeń z żywicami i zalewaniem różnych materiałów wynika że zastosowanie podciśnienia jest po prostu doskonałe .
Czy stosował Kolega zbrojenie sypkie w postaci np. odcinków drutu z miękkiej stali, czy wręcz ołowiu? Wiem, że japończycy stosowali stalowe szpilki o przekroju trójkątnym, do zbrojenia klasycznego żelbetonu. Trudno przewidzieć jakie właściwości uzyska odlew po takim domieszkowaniu. Może dodanie niewielkiej ilości pyłu aluminiowego pozwoli uzyskać powierzchnię, której nie trzeba będzie malować?
-
witam !! w zakresie stosowania przeze mnie podciśnienia ( niekiedy zwanego -raczej żartobliwie - " próżnią " ) w grę wchodziło jedynie stosowanie komory - po prostu gabaryty próbek nie były wielkie . jeżeli chodzi o usunięcie powietrza to podciśnienie jest najbardziej skuteczne . jeżeli żywica zaczyna żelować to powietrze nie da rady tak sobie po prostu wyjść . a czas żelowania zależy od wielu czynników - temperatura , proporcje mieszaniny , itp . tak więc bezpieczniej jest usunąć powietrze jak najszybciej i jednoznacznie . zalewałem trafa i przecinałem je na pół - te " z podciśnienia " były bez porównania lepiej przesączone . oczywiście przy gabarytach o których mówimy ( korpusy ) w grę wchodzi raczej folia - sprawa do przemyślenia . jeden z Kol . z forum ma doświadczenia z folią - więc może się miarodajnie wypowiedzieć . tak czy siak gra jest warta świeczki ! . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
pukury wspomnial o bardzo istotnej sprawie a mianowicie wibrowaniu formy. zastanawia mnie jaka czestotliwosc i amplituda drgan (przynajmniej rzad wielkosci) jest potrzebna i czy wogole jest to mozliwe do uogolnienia bo te dwie wielkosci beda zalezaly od masy calkowitej, rozmiarow elemetu, byc moze ksztaltu elementu jak i prawdopodobnie od wielkosci uzytych kuleczek i lepkosci zywicy.
czy ktos moze sie podzielic informacjami z doswiadczen na temat wibrowania?
czy ktos moze sie podzielic informacjami z doswiadczen na temat wibrowania?
POZDRAWIAM