odlewy epoksydowo-kwarcowe

Dyskusje dotyczące odlewania.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: Zbych07 » 05 wrz 2007, 10:20

gmaro pisze:Plik możesz otworzyć np: eDrawings 2007
Otworzyłem ......... i chociaż powierzchnie kompozytu są dalekie od
walter~ pisze:Moj pierwszy odlew powstal 2 miesiace temu- glownie z piasku, bez zadnych barwnikow;
to jednak też miodzio maszynka :smile:

Detal zaprezentowany przez walter~ to klasa sama dla siebie ....... która pewnikiem przyprawi o niezłą :oops: tremę i drżenie rąk
każdego kto przystąpi do swojego pierwszego " wypieku " takiego ciasta w mozolnie przygotowanej foremce :mrgreen: jak wyjdzie zakalec,
to te metalowe delicje ( poza tymi przykręcanymi ) już w nim raczej będą musiały pozostać ,
....... dlatego :

gmaro pisze:oraz trochę fotek jak powstała ta maszynka

Myślę że w celach poznawczych nie tylko ja chętnie zobaczę.
:mrgreen:

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 05 wrz 2007, 10:25

Wreszcie jakieś konkrety i można myśleć dalej. Do tej pory byłem sceptyczny bo jak czytam że do odlewania to trzeba wziąć żywice i piasek to dostaję gęsiej skórki a tutaj wreszcie konkrety dotyczące wypełniaczy a co najważniejsze pirwsze "jaskółki" jakiej granulacji. Mnie najbardziej interesują wypełniacze granitowe i przynajmniej wiem jakiego szukać. Może koledzy zdradzą więcej tajemnic ze swojej wiedzy?

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 05 wrz 2007, 10:48

walter~ pisze:-kolejny istotny detal: niewielka ilosc epoxy powoduje ze mikstura jest prawie sucha i do rozprowadzenia jej po formie i ubicia ziaren potrzeba powaznych wibracji (w swoim odlewie uzylem dwoch wibratorow do betonu).
można troszkę więcej szczegółów - jakich wibratorów ?
walter~ pisze:do domowego uzytku wystarcza trzy dobrze dobrane rozmiary
dobrze dobrane rozmiary - można jakiś przykład. Czy mając trzy rozmiary mieszamy je w równych proporcjach ?.
Że jeden duży rozmiar powoduje przyrost żywicy i skaz rozumiem , a co gdyby zastosować jeden najmniejszy rozmiar,
na logikę stopień wypełnienia robi się największy i stosunek - żywica / wypełniacz - powinien być lepszy ?.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 05 wrz 2007, 12:42

Zbych07 pisze:Że jeden duży rozmiar powoduje przyrost żywicy i skaz rozumiem , a co gdyby zastosować jeden najmniejszy rozmiar,
na logikę stopień wypełnienia robi się największy i stosunek - żywica / wypełniacz - powinien być lepszy ?.
Kolega weźmie 3 piłki (np. do siatkówki), czy inne kule i złączy je w dłoniach. Powiedzmy, że piłka to największa średnica wypełniacza. We wnętrzu takiej bryły powstaje pusta, wklęsła przestrzeń, trochę zbliżona do czworoboku. Niech w tą przestrzeń pasuje piłka tenisowa (teoretycznie), która będzie stanowiła drugą, mniejszą średnicę wypełniacza. Powstają kolejne, mniejsze przestrzenie, które należy wypełnić mniejszymi kulami. W zasadzie można empirycznie wyliczyć ilość i wielkość (skalę) wypełniaczy, które zapewnią optymalne parametry przesycenia odlewu.
Stosując wypełniacz tylko drobny nie uzyskamy właściwego stosunku żywicy do masy, gdyż pozostają duże przestrzenie analogicznie jak w przypadku w/w piłek do siatkówki. Skala jest oczywiście inna a lepkość żywicy utrudnia przesycanie drobnego wypełniacza w dużych ilościach.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 05 wrz 2007, 18:25

Leoo pisze:Kolega weźmie 3 piłki (np. do siatkówki), czy inne kule i złączy je w dłoniach. Powiedzmy, że piłka to największa średnica wypełniacza. We wnętrzu takiej bryły powstaje pusta, wklęsła przestrzeń, trochę zbliżona do czworoboku. Niech w tą przestrzeń pasuje piłka tenisowa (teoretycznie), która będzie stanowiła drugą, mniejszą średnicę wypełniacza. Powstają kolejne, mniejsze przestrzenie, które należy wypełnić mniejszymi kulami.
Ok. to tłumaczenie w pełni uzasadnia ,a nawet plastycznie ilustruje ( szkoda że nie mogę nacisnąć pomógł :wink: ), że trzeba optymalnie dobrać wielkość i ilość poszczególnych granulacji wypełniacza. Nadal zastanawiam się co się stanie gdy zastosujemy jeden wypełniacz o możliwie małej granulacji.

----------------
W godzinę później ( po przemyśleniu ) - :oops: kurde chyba zupełnie mnie zaćmiło ( sam sobie odpowiem ) : bez względu na średnicę ( małe - duże ziarna ) przy granulacie o jednej średnicy wypełnienie zawsze będzie praktycznie takie samo. :mrgreen:
----------------
Leoo pisze:W zasadzie można empirycznie wyliczyć ilość i wielkość (skalę) wypełniaczy, które zapewnią optymalne parametry przesycenia odlewu.

Na pewno - i zastanawiam się właśnie, czy są jakieś dostępne wzory , a jeszcze lepiej tabele upraszczające operacją doboru granulacji.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2007, 20:59 przez Zbych07, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 05 wrz 2007, 18:27

walter, jesli znajdziesz chwile czy mozesz napisac na [email protected]
niestety, prywatne wiadomosci na forum przestaly dzialac

kilka pytan odnosnie odlewu.
-czym smarowac forme aby dala sie zdjac?
-w jaki sposob mieszac i wibrowac aby kuleczki kwarcu rozlozyly sie rownomiernie na calej objetosci a nie np. malutkie na dnie?
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 02:38 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 2 razy.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: kostner » 05 wrz 2007, 22:32

Walter odlew na pierwszym zdjeciu poprostu WYMIEKAM !!! Czy powierzchnie zewnetrzna uzyskales poprzez zastosowanie cienkiej wartswy zelkotu czy poprostu wlales omawianego tutaj"betonu" do formy i taka powierzchnia powstala ??
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

walter~
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20

Post napisał: walter~ » 06 wrz 2007, 09:56

Kostner,

Precyzyjna powierznia zewnetrzna powstaje dzieki drobnym wypelniaczom, w tym przypadku od 2 mikronow wzwyz. Folia do kanapek zostala uzyta jako release agent; forma pomalowana lakierem bezbarwnym.
Mam wiele rozych ciekawych skladnikow, wosku i chemikaliow ale w tym przypadku staralem sie uzyc najprymitywniejszych metod i tylko podstawowych skladnikow- aby zainspirowac innych i pokazac ze kazdy moze to zrobic. Do bardziej komercyjnych zastosowan poleruje sie formy specjalnym woskiem, sa takze rzeczy w aerozolu. Do samej formulacji uzywa sie tez roznych chemikaliow- wzmacniajacych kompozyt, odprowadzajacych powietrze, nano skladniki, itd- oraz cala masa innych rzeczy nad ktorymi obecnie pracujemy a ktore maja niewiele wspolnego z hobby swiatem. Choc pewnie kilka ciekawych rzeczy przeniknie do swiata amatorskiego, jak na przyklad chemikalia do odprowadzania powietrza ktore ja tutaj uzylem.

ALZ,

Granulacja jest troche bardziej skomplikowana niz to wyglada dlatego zostawie ten temat na weekend gdzie bede mial wiecej czasu. Sama formula jest prosta i jest ona w kazdej ksiazce do matematyki- problem w tym ze materialy sypkie, piasek, itp sa sprzedawane w procentowych granulacjach a nie w pojedynczych rozmiarach. Dlatego nalozenie na to matematycznej formuly sprawia troche klopotu. Opisze to w weekend.
Jesli chodzi o granit a szczegolnie odpady to jest to idealne rozwiazanie. Mam kawalek komercyjnego kompozytu wlasnie z tego materialu,wysle wam zdjecie.

ERNEST,

Poczta wyslana; wzory granulacji jak powyzej.

Zbych07,

Leoo podal doskonaly przyklad, to jest wlasnie kwintesencja calego systemu. Zmiana rozmiaru od komponentu do komponentu jest dramatyczna- jak z pilka do siatkowki i do tenisa; drugi komponent to 1/5 pierwszego. Czyli przy 3 skladnikach mialbys powiedzmy kamyki albo zwir, potem juz tylko drobny piasek I jako trzeci komponent zupelnie drobna maczka nie wieksza niz 40 mikronow. Uzycie powiedzmy 10mm kamieni, 5mm kamieni i 2mm piasku absolutnie nie ma sensu bo masz wtedy 50% pustej przestrzeni. Zwykla matematyka.

Jesli chodzi o rozmiary to tak jak napisales, kazdy komponent uzytu solo ma tyle samo pustej przestrzeni- dla okraglych ziaren jednego rozmiaru maksymalne wypelnienie jest 71%, czy to pilki do siatkowki czy tez drobny piasek. Dodatkowo, uzycie jednego czy dwoch elementow neguje caly system- kompozyt tlumi wibracje dzieki temu ze ma wiele skladnikow i impakt rozchodzi nieliniowo. Znajdz zdjecie granitu i przyjrzyj sie strukturze.
Wibratory- jest to dosc krytyczny element wymagajacy oddzielnego posta- caly system opiera sie wlasnie na wibracjach, dobrze dobrane ziarna zaczynaja sie krecic wokol wlasnej osi i powoduja ze twarda zupelnie sucha masa zamienia sie w plynna- dosyc wyjatkowy widok. Ja uzylem najtanszej metody, przykrecilem 2 wibrujace motory do dna formy. Niemcy uzyli calego stolu wibracyjnego i jest to bardzo dobra metoda- choc klopotliwa przy duzych formach.
Te motory sprzedawane sa w sklepach z cementem- zwykly motor dosyc pancernie zdudowany, z obciaznikami na wrzecionie, zdjecie bedzie w weekend.
Mam wiele zdjec i informacji ale potrzebuje troche czasu zeby to wszystko zamiescic.
Jesli chodzi o wyglad to zaden wstyd- moje pierwsze probki wcale nie wygladaly dobrze i nie masz sie co tremowac. Nikt sie nie smial. Wszystkie te kompozyty wygladaja podobnie- kolor tylko bierze sie z najdrobniejszych skladnikow, jak nie uzyjesz drobnego pylu to wyjdzie miodowy. Jak uzyjesz pokruszonego granitu razem z odpadami i pylem to wyjdzie bardzo ciemny jak prawdziwy blat granitowy.

Wazne jest zeby zaczac na mala skale i nie wchodzic w koszta na poczatku. Jesli mozesz gdzies zdobyc troche darmowego piasku czy zwiru, albo darmowa probke tej epoxy 6200 to byloby dobrze. Wszystkie moje chemikalia i dodatki zdobylem za darmo; wiekszosci z tych rzeczy nikt ci nie sprzeda, chemikalia generalnie sa sprzedawane w beczkach i tylo duzym firmom. Natomiast co ciekawe kazdy z producentow chetnie wysle ci darmowa probke. Niektore rzeczy ktore posiadam wymagaja uzycia kombinezonu i maski z respiratorem...
To tylko tak na marginesie- do domowego niekomercyjego uzytku te rzeczy nie sa konieczne.

Ciag dalszy w niedziele.
Pozdrowienia!
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 15:26 przez walter~, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 06 wrz 2007, 10:34

walter~

Czytam, czytam i po prostu .......... serce Rośnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
WELKIE DZIEKI za już .... prosimy o jeszcze.

ERNEST

Myślę ,że teraz temat został skutecznie odgrzany :mrgreen:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: pukury » 06 wrz 2007, 11:19

witam !! he ! he ! - a jak jakiś czas temu pisałem o zalewaniu żywicą z piaskiem pustych przestrzeni w profilach - w celu wytłumienia drgań to niektórzy Kol. się trochę śmiali :lol: . postąpiłem tak z wieloma " obiektami " , stoły od szlifierek do drewna ( własnej roboty ) , kolumny wiertarek , podstawy maszyn , itp. gorąco zachęcam do tych zabiegów . wypełniacz można kupić bez problemu a i z żywicą nie ma bólu . biorąc pod uwagę proporcje wypełniacz/żywica koszt jest niewielki . o tego rodzaju kompozytach dowiedziałem się od kumpla który konserwował kamień i dorabiał brakujące fragmenty z tzw. " sztucznego piaskowca ' . nie mogłem z początku uwierzyć jak taka mała ilość żywicy może związać tyle piasku . małe detale wibrował na stole z elektromagnesem - wystarczało ( do tych zastosowań ) . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”