Witam,
Frezarka MFG 1062P
Na co dzień korzystam z artcam express i w nim przygotowanie pliku nie nastręcza mi żadnych problemów. Jednak ponieważ znajomi pracują na mastercamie x5 chciałem u nich wygenerować kod na swoją maszynkę gdyż czasem ACexpress nie daje rady. Niestety
po wczytaniu pliku na macha3 punkt startowy ustawia się pod materiałem czego nie widać w samym mastercamie, po czym wyjeżdża nad materiał i zaczyna już normalną obróbkę .
oczywiście w tym przypadku nie ma mowy o jakiejkolwiek pracy bo na samym początku dojdzie do kolizji z imadłem/materiałem.
Co i gdzie robię źle?
Odwrócona Z po wczytaniu do macha3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Odwrócona Z po wczytaniu do macha3
- Załączniki
-
- WIDOK W MACH3.png (6.48 KiB) Przejrzano 2681 razy
-
- widok w MX5.png (5.36 KiB) Przejrzano 2681 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
baza w mcamie jest 0 materiału, a w doł narzędziem jedziesz na minus, wiec mogłeś w mcamie zwyczajnie popiprzyc gebokość, jesli nie zastosowałeś gebokosci absolutnej, czyli samej maszyny
poza tym jest jeszcze tryb obróbki - np wznosząca to od dołu do góry, przypatrz sie racjonalnie parametrom toru narzędzia
poza tym jest jeszcze tryb obróbki - np wznosząca to od dołu do góry, przypatrz sie racjonalnie parametrom toru narzędzia
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Chyba mam coś z machem a raczej na 99% coś jest uwalone. Utworzyłem nowy profil pod machem i po wgraniu tego samego pliku jest już ok ...............niestety po kilku przeładowaniach/ odświeżeniach sytuacja się powtarza , kolejny nowy profil i znowu chwilę jest ok.
Jest jeszcze coś w machu, przestrzeń roboczą reprezentuje box z przerywanych białych linii.
Do tej pory korzystałem z g-code arc mm.tap i programy ładowały się jak by na tego boxa ale ponieważ maszyna pracowała ok to nie zwracałem na to uwagi. Teraz po utworzeniu nowego profilu pliki ładują się w obrysie czyli tak jak powinno być od początku.
Zastanawiam się czy to nie wina polskiej nakładki?
Jest jeszcze coś w machu, przestrzeń roboczą reprezentuje box z przerywanych białych linii.
Do tej pory korzystałem z g-code arc mm.tap i programy ładowały się jak by na tego boxa ale ponieważ maszyna pracowała ok to nie zwracałem na to uwagi. Teraz po utworzeniu nowego profilu pliki ładują się w obrysie czyli tak jak powinno być od początku.
Zastanawiam się czy to nie wina polskiej nakładki?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
to moze zmien kierunek osi z ? albo sprawdz parametry w mcamie, bo jesli mach poprawnie reaguje np przy wpisywaniu kodu na md , czyli z + jedzie do góry x + w prawo a y= do przodu "od ciebie" to jest ok, pozostaje przypatrzyc sie parametrom w camie zanim sie wygeneruje g kod
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign