Wybór frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: kamar » 19 lut 2016, 16:50

Tomciotu pisze: JESTEŚ BOGIEM, PODZIWIAM CIĘ
:
Nie musisz , wystarczy że sam siebie podziwiam :)

[ Dodano: 2016-02-19, 17:13 ]
Tomciotu pisze: to nie frezarka cnc gdzie bez CAM/CAD ciężko popielniczkę zrobić.
:
Popielniczkę to może i ciężko ale taki krzyżaczek bez problemu :) (jeszcze ciepły)

Obrazek

Tagi:

Tomciotu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 28

Post napisał: Tomciotu » 19 lut 2016, 18:04

IMPULS3
Co mam uzasadniać ?
Mi wystarczy popatrzeć na maszynę i co widzę ? pospawane profile, poprzykręcane prowadnice na śrubkach M6/M8 i wózki plastikowo metalowe.
Skoro maszynę przemysłowa przy kolizji potrafi zwichrować to co dopiero takie coś ?
Ja jak bym nie miał jakiegoś tam doświadczenia na CNC to bym nie robił tej swojej zabawki bo wiem co grozi w razie pomyłki a kasa drogą nie chodzi.

Kamar
A ten krzyżak to na CNC czy manualnej :lol:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 19 lut 2016, 18:09

Tomciotu pisze: Kamar
A ten krzyżak to na CNC czy manualnej :lol:
To pytanie mi ubliża :)

Tomciotu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Tomciotu » 19 lut 2016, 18:18

Sorry ale jak byś mi pokazał formę na łyżeczkę i powiedziałbyś zrobiłem to bez CAD/CAM to bym zrobił WOW :shock:
Ale jak Cię obraziłem to przepraszam

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 19 lut 2016, 18:30

Tomciotu pisze:
Ale jak Cię obraziłem to przepraszam
Bez jaj, nie tak łatwo mnie obrazić choć niektórym się udało :)
Chciałem tylko uświadomić że da sie coś zrobić na CNC bez CAM-a. Formy na łyzeczkę nie zrobi ale rownie dobrze mozesz twierdzić, że maszyna bez pięciu osi jest do du** bo wirnika turbinki nie zrobi.

Darki
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Darki » 19 lut 2016, 18:57

Nie ma co straszyć chłopaka, jesli jest poprawnie myślący, czujny, ostrozny i nie zgubi go pewnosc siebie to nie jest przesadzane ze musi przydzwonic zeby sie nauczyc... Sam niedawno obchodzilem dziesieciolecie pracy na obrabiarkach i obylo sie bez zadnego dzwona chodz czasami serducho mocniej zabilo... a zaczynalem od zera, jak bedzie dalej czas pokaze, oby nie :mrgreen:
Wedlug mnie to co sie stanie z geometria maszyny po puknieciu nie powinno byc podstawowym kryterium decydujacym o zakupie maszyn lecz jednym z wielu kryteriow ktore sie skladaja na koncowa decyzje :wink:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: IMPULS3 » 19 lut 2016, 19:23

Tomciotu pisze: IMPULS3
Co mam uzasadniać ?
Mi wystarczy popatrzeć na maszynę i co widzę ? pospawane profile, poprzykręcane prowadnice na śrubkach M6/M8 i wózki plastikowo metalowe.
Skoro maszynę przemysłowa przy kolizji potrafi zwichrować to co dopiero takie coś ?
Ale siły przy przemysłowych troszkę inne. :) Profil aby odkształcić to też trzeba go dobrze nacisnąć. W przemysłowych też nie gnie się korpus tylko dodatki . I jest różnica jak wjedziesz w uchwyt tokarki który ma napęd kilku czy częściej kilkunastu a nawet kilkudziesięciu kilowat który w kolizji dodaje dość dużo siły.... To jednak nie plotrek z wrzecionkiem 1 KW. i frezikiem do 8mm.

Wiesz sam miałem ostatnio przypadek że wyrwało malutki elemencik w tokarce z uchwytu i pech chciał że ów element dostał się pomiedzy uchwyt a imak. I nie dość ze podstawa mocowania imaka pochłonęło siłę (tak jest mocowany że ma ustąpić, bez kołkowania) to mimo wszystko nowiutka śruba od zetki fi32mm też się zgięła. I silnik na wrzecionie mam zaledwie 5.5KW. Ale to zrobiło właśnie rozpędzone wrzeciono a nie napęd zetki. Więc spokojnie, ploter to zabawka i siły też małe. Gdyby się to wszystko gięło co chwilkę to pytań o prostowanie ram by było sporo a nie ma praktycznie wcale.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 19 lut 2016, 19:35

a tam wymyslace pierdy, ja dopiero co jedną maszyne skonczyłem i męczę kolejną, i jeszcze jakis projekt plazmy mam zrobic, whisky samo dzisiaj przyjechalo hehe
sie tam kamary zachwycają swoim 2,5 d
no zapewne lepsze to niz kiedyś, zanim nie miałes kamarze maszyn sterowanych hehe, ale do pełnej elastycznosci jeszcze daleko, zwłąszcza ze uparta linuxowa bestia, tez czasem stosuję linuxa, ale to nie znaczy ze uwazam go za naj, bo jest prosty w obsłudze i za friko, jednakze ma swoje ograniczenia, a przełączanie partycji mi troche nie po drodze, owszem koda 3 osiowego z fanuca połknie, ale konfiguracji 5 osiowej jescze nie udalo mi sie ustawić, nie mam skryptu, debian ma max 4 osie "w swojej" konfiguracji. Nie mam czasu na zastanawianie się i próby. Poza tym klient odbierając maszyne chce wiedzieć od razu jak co ugryść, jakby nie chłopaki to skad byc kamarze czerpał wiedze? z forum? albo od Marka który najpierw wytoczyłby działa na temat teorii elektroniki i potem zdawkowo cos tam przebąknął o linie, znamy go obaj bardzo dobrze hehe
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 19:44 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tomciotu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Tomciotu » 19 lut 2016, 19:36

"Więc spokojnie, ploter to zabawka i siły też małe."
śruba 2005 silnik 8.7Nm mała siła ?
A co do tokarki, kilka lat temu kolega podczas uruchamiania nowej TAE32N wjechał sobie na maszynowym w uchwyt (bez obrotów) i śruba z nakrętką do wymiany, a taka ładna była Aewemowska :lol:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 19 lut 2016, 19:47

Tomciotu pisze:Więc spokojnie, ploter to zabawka i siły też małe."
ploter to nie zabawka kolego, zabic tez może
ja kamara nie podziwiam, jest przecietny tak samo jak i ja z pomyslami, a ze w miedzyczasie cos fajnego wychodzi to inni sie zachwycają, na tym to polega - trzeba czegoś doświadczyć i to pokazac światu, wiec dla jednych jestes the best dla innych taki sobie, wiec im wiecej czlowike traci czas na doświadczenia tym bardziej jest doświadczony hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”