mariusz_dz7 pisze:Myślałem, że na tym forum inni użytkownicy pomogą i doradzą jak to zrobić,
Jak Ci napisałem odpowiedz sobie na pytania
do czego ma Ci służyć ?
jaką wielkość przedmiotów chcesz obrabiać ?
jakie tworzywo - metal?
i od tego zacznij
mariusz_dz7 pisze:Widziałem kiedyś tokarke w której napęd był przekazywany paskiem klinowym na wałek do piły
no i dobrze że widziałeś ale to nie znaczy że to jest zrobione DOBRZE
Wał od piły przenosi TYLKO obciążenia OSIOWE
a wał tokarki MUSI przenosić obciążenia osiowe i promieniowe
jeśli chcesz robić samodzielnie tokarkę to tylko Ci się chwali ale troszkę teorii powinieneś przyswoić -- same dobre chęci to troszkę za mało
mariusz_dz7 pisze:a ja jak już coś postanowie to dąże do zakończenia projektu i zazwyczaj mi sie to udaje
to też dobra cecha tylko jeśli chcesz coś budować to rób to dobrze a nie jakiś "fajans na drutach"
mariusz_dz7 pisze:Jeśli wy nie potraficie zbudować czegoś od podstaw to nie znaczy że nikt nie potrafi
Może poczytaj troszkę forum, popatrz na maszyny które budują Ci co to nie potrafią
i dopiero wtedy pisz tego typu komentarze - Ciebie tutaj nikt nie obrażał
a Ty rejestrujesz się na forum i zaczynasz od pretensji i epitetów pod adresem innych.
Może po prostu jesteś leniwy i samemu Ci się nie chce poszukać tylko szukasz gotowych rozwiązań podanych "na tacy " ???
Jeśli już chcesz koniecznie przerobić piłę na tokarkę to tarcze do wału po prostu przyspawaj
ale jak będziesz coś toczył to raczej stój z boku -
Zrobić to nie sztuka
zrób to tak żeby było bezpiecznie , w miarę fachowo
i żeby na tej maszynie dało się coś wytoczyć - nie tylko drewno
Powodzenia