Witam, nie mam wielkiego doświadczenia w tokarstwie lecz zauważyłem ,że przy mniejszych maszynach (posiadam tsb 20, przyglądałem się wielokrotnie pracy na TUR-50) największym problemem jest sztywność całej maszyny. Zanim kupiłem imak wykonany przez autora wątku pracowałem na klasycznym imaku 4-nożowym, podczas cięcia zawsze maszyna drgała przy większych obrotach, niezależnie od dokładności ustawienia noża (moim zdaniem cięcie jest testem sztywności maszyny) dopiero mocne zeszlifowanie noża (ok 1,7 mm szerokości) i bardzo wolne obroty wraz z polewaniem olejem dały jakieś efekty. Dla ludzi posiadających duże maszyny imak z mimośrodem kolegi jaoperator jest zbyt witki, lecz przy małych będzie się sprawdzał idealnie bo wszystko inne się w maszynie ugnie zanim on zacznie stanowić problem. U mnie problem cięcia rozwiązałem po przez ustawienie listwy tnącej 1,6mm do góry nogami oraz odwrotne obroty. Przy takim ustawieniu mogę ciąć miętką stal przy obrotach nawet 1000RPM bez chłodzenia, twarda stal też niestanowi problemu (test śruba twardości 8.8 średnica 25mm).