Tokarka - początki... Naprawde początki...;p

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

byqq
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11

Post napisał: byqq » 04 sie 2007, 16:10

Nie wiem co tu komentować. Ten kąt w sumie to można my dowolnie obrać, byle nie 0 stopni :razz: A tak nawiasem jest to zdjęcie zaczerpnięte z G :shock: gle.pl ten kąt 95 stopni to chyba w nożu który ma być stosowany do skrawania miękkiego materiału. Natomiast kąty poniżej 90 stopni stosuje się do twardszych materiałów. Ach jeszcze jako ciekawostkę mogę powiedzieć, ze przy toczeniu twardego materiału, bardzo twardego, nożem z płytką zalecił bym najpierw naostrzenie noża a następnie osełką diamentową stępienie jego krawędzi tnących celem uniknięcia wyszczypania płytki :cool:
PS kolego "mrozanski" proszę nie bierz dosłownie wszystkiego, bo nie wszystko da się znaleźć na g :shock: glach takie jak by się chciało a rysowanie zajmie za dużo czasu.
POZDRAWIAM

Tagi:

Autor tematu
mateusz140m
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Post napisał: mateusz140m » 13 sie 2007, 00:27

Witam serecznie!
Wrociłem z urlopu :wink: Musze Wam szczezre powiedziec ze jestem bardzo pozytywnie zbudowany poziomem i fachowoscia wypowiedzi an forum. Ciesze sie z tyle osob jest chetnych do pomocy. Jest to o tyle miłe ze pisze rowneiez na innym forum w internecie o ytematyce samochodowej i tam usłyszec jaks ludzka opinie czy kontruktywna krytyke jest naprawde ciezko. Tym bardziej dziekuje.
Przecyztałem wszystko uwaznie i nadal nie rozumiem jakie noze wybrac na poczatek. Rozuemiem ze stal szybkotnaca? A jaki rozmiar. Raczej cos taniego bo to dopiero poczatek. maszynka do celów modelarsko hobbystrycznych w przyszłosci może do czegos wiecej :wink:
Reasumujac: Jakie noże kupic...?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 sie 2007, 07:42

rozmiar imaka :D, jesli imak ma rowek na nóz np o wysokości 20mm - to lepiej oprawkę noża np 16x16 żeby mozna było manipulowac pochyleniem noza w razie potrzeby :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mrozanski » 13 sie 2007, 12:26

byqq ja poprostu pytam bo jestem samoukiem a toczyc sie ucze na zasadzie prob i bledow i myslalem ze zle ostrze noze. ja zawsze ostrze tj do twarych materialow tak jak naisales. pozdrawiam

Awatar użytkownika

byqq

Post napisał: byqq » 13 sie 2007, 12:41

Na początek podaj jaki masz imak - jaka maksymalna wysokość trzonka noża zmieści się w nim? później pasowało by wiedzieć jaką masz wysokość do osi wrzeciona od podstawy imaka( tej części na której leży nóż). Ale po gabarytach tokarki można się spodziewać prześwitu imaka na około 20-dwadzieścia kilka mm. w takim wypadku zapewne najodpowiedniejsze będą noże o trzonku 16x16, ale i mniejsze są dobre a czasem nawet wygodniejsze w użyciu. Co do "gatunku" noża to wszystko zależy od tego co będziesz toczył. Jeżeli tylko miękkie materiały to noże HSS-owe wystarczą. ale w zapleczu czasem przydaje się mieć nóż z płytką lutowaną. Jak będziesz coś wybierał ( noże ) to podsyłaj linki np. z allegr.... to będziemy dokładnie wiedzieli o czym mówimy a zobrazowanie rozmowy nikomu nie zaszkodzi.
Załączniki
imak.JPG
chodzi mi o ten wymiar - musimy wiedzieć jaki ma prześwit imak.
imak.JPG (16.35 KiB) Przejrzano 3034 razy
Jeżeli coś pomogłem a nie zaszkodziłem albo nie z komplikowałem to doceń to...

darrek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: darrek » 13 sie 2007, 13:50

Jeśli dobrze zrozumiałem to do imaka 20 mm proponujecie noże 16 i mniejsze ?
Ja mam taki imak i jest to dla mnie ważna informacja bo właśnie rozglądam się za różnymi nożami.
Uwielbiam toczyć , bo życie to jeden wielki wałek !

Awatar użytkownika

byqq

Post napisał: byqq » 13 sie 2007, 14:08

Do kolegi "mrozanski" No ten rysunek w sumie zrobił trochę zamieszania bo były w nim wartości liczbowe kątów. A w sumie chodziło mi o zobrazowanie z jakimi kątami mamy doczynienia w nożach. W praktyce nie spotkałem się z taką wartością kąta (95*) zawsze stosuje się mniejszy, znacznie mniejszy, co utrudnia wyszczypanie noża. Tak że śmiało mogę powiedzieć że każdy jak już ostrzy noże to nie patrzy w katalog tylko sam na wyczucie dobiera wartości kątów. Bo najlepszą szkołą jest PRAKTYKA.

"darrek" tak właśnie jest. Bo jak założyć większy niż maszyna pozwala?? TO SE NE DA :razz: A tak na poważnie to trzonki noże są dość stałe w swych rozmiarach, tak że musisz kupować takie noże które Ci pasują do maszyny i do "roboty" ( materiału który skrawasz ). Trzeba też pamiętać o tym żeby za daleko nie wystawiać noża z imaka bo będzie drgał a na pewno jak będzie to (cienki - mały przekrój trzonka) to będzie się wyginał i może nastąpić jego zniszczenie. Jak będą jeszcze jakieś pytania to śmiało pytać. Lubię innym ułatwiać życie :smile:

darrek

Post napisał: darrek » 13 sie 2007, 17:21

Jak to ? Chcesz powiedzieć , ze noż 20x20 czy 20x12 nie wejdzie do imaka 20 mm :shock:
A tak na poważnie to mam dopiero 3 nożyki szesnastki i myślałem dokupić trochę dwudziestek w innych kształtach. Stąd było moje pytanie :mrgreen:
Ech , ciężka dola początkującego :oops: , ale dobrze że są ludzie życzliwi :grin:
Uwielbiam toczyć , bo życie to jeden wielki wałek !

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: clipper7 » 13 sie 2007, 18:57

Sprawdź, czy noże o max. wymiarze (np. 20X20 w przypadku imaka 20) nie są "za wysokie", tzn. czy nie wypadają powyżej osi wrzeciona, to się często zdarza. Ja najchętniej stosuję noże o numer mniejsze niż imak i najwyżej podkładam blaszkę.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

byqq

Post napisał: byqq » 13 sie 2007, 19:20

Jak to ? Chcesz powiedzieć , ze noż 20x20 czy 20x12 nie wejdzie do imaka 20 mm :shock:
Hehe nawet ja na to nie wpadłem. Chodziło mi o to że bezpieczniej kupić mniejszy i podstawiać go do odpowiedniej wysokości niż kupić nóż na styk do imaka i nie mieć możliwości manewru... Oczywiście śmiało możesz kupić noże z trzonkiem 20 tylko upewnij się że ostrze nie wyjdzie ponad oś. czy tak czy siak w końcu będziesz dobrze wiedział co potrzebujesz... " nie od razu człowiek umiał chodzić " jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało pisz a jak chcesz odpowiedzi od razu " na gwałt" :lol: to pisz na gg: 4325202

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”