Prośba o pomoc

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: viper » 06 sty 2016, 19:18

Gdybym ja miał w praktyce opracować proces frezowania tego detalu to zamocowałbym go w małym uchwycie fi100-160 3 szczękowym.

Szczęki miękkie o długości prawie takiej jak detal. Łapany detal za otwór wewnętrzny co daje idealne centrowanie każdego detalu i co za tym idzie jest już mocowanie i to mocne. Uchwyt mocowany do stołu frezarki.
Czyli mamy 2 in 1 - centrowanie i mocowanie

Trzeba pamiętać że frezowanie jest ciężką obróbką i mocowanie musi być naprawdę mocne.

Autor tematu
Zydek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: Zydek » 07 sty 2016, 01:12

Ten pierwszy uchwyt robiłem z pomocą znajomego technologa który pracuje w zawodzie, w branży aluminiowej, na obrabiarkach CNC. A ja dziś na szybko zrobiłem taki uchwyt, zgodnie ze wskazówkami, i literaturą. Chyba ten będzie bardziej słuszny. W wielu przypadkach teoria z praktyką nie idą w parze. Obrazek

Awatar użytkownika

viper
Posty w temacie: 4

Post napisał: viper » 07 sty 2016, 09:57

Ten uchwyt jest ok. Zapewni pozycjonowanie względem osi oraz otworów i mocne trzymanie. Przydałyby się jeszcze 2 kwadraty przymocowane do spodu przyrządu które wejdą w rowek teowy stołu po to aby pozycjonować cały przyrząd na frezarce ( jeśli trzeba). Tak jak pisałeś teoria z praktyką nie idzie w parze. Powodzenia :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 07 sty 2016, 10:28

Zydek pisze:...Chyba ten będzie bardziej słuszny. ...
viper pisze:Ten uchwyt jest ok....
Czas wymiany detalu w tym uchwycie znacznie się wydłuży , co wpłynie w rozrachunku końcowym na cenę detalu.
Ja doszlifowałbym wcześniejszy projekt i efekt końcowy byłby lepszy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mc2kwacz » 07 sty 2016, 14:00

Czasami warto przyznać, że się nie ma racji a nie brnąć dalej ;)
Kogo tu obchodzą koszty produkcji?

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ma555rek » 07 sty 2016, 18:02

Zydek pisze:Chyba ten będzie bardziej słuszny.
to początek.
Pisałem o łapie - jednej!. A nie o łapeczkach, śrubeczkach , jakiś kluczach do odkręcania.
Druga sprawa - mocujesz detal na dole a frezujesz na górze - będzie brzęczeć! Bo skoro można włożyć na kołek to musi być luz.
Czyli jedna łapa dociskająca z góry cały detal -długość masz obrobioną więc powtarzalną, to zacisk łapy nie będzie miał problemów z dopasowaniem się do wywarcia zacisku.
Zadne śruby pod klucz! Frezer dziesiątki razy będzie musiał to odkrćać i zakręcać. dostanie szału przy takiej robocie. No ale skoro taki jest technolog...
Łapą dociskasz z góry na czołowej - tej w której masz frezować rowek. Odsadzisz łapę do dołu i wyluzujesz w okolicy rowka aby zrobić wybieg dla narzędzia.
Łapa na zawiasie i ryglowana mimośrodem lub krzywką z zarzutką. Albo kompletny układ dżwigniowy który jedną rękojeścią zluzowuje zacisk i odwodzi łapę - przy okazji jeszcze wyrzutnik luzujacy z kołka ciaśniejsze detale.
Czym będzie robione -palcowym czy tarczowym?
Jeżeli palcowy to takie mocowanie powinno wystarczyć.
Jeżeli tarczowy to wraz z zamykaniem łapy powinieneś dołożyć nastawny płaski zderzak opierający się na zewnętrznej walca - będzie przenosił siły. Zasadą działania zderzaka nastawnego jest samoczynne dociśnięcie do pozycji a następnie ryglowany jest w tym położeniu np wraz z zamykaniem łapy siła ryglowania opiera się o łapę i suwak zderzaka. Rozwiązań nastawności zderzaka jest cała masa.

Ten detal jest dyżurnym kształatem do zamocowania i nie przypadkowo jest własnie taki. To tylko pozory że tak fafu i gotowe.

Skoro tyle napisałem to jeszcze trochę/
Zrobiłeś podstawę na cztery śruby - jaki jest ich rozstaw? Czy pasuje do rozstawu kanałków w stole frezarki? Bo wygląda że i tak tylko dwoma zamocujesz.
Skoro małe srubki wystarczą do mocowania setalu to po co 4 śrubska?
Wstaw tylko dwie tak aby linia zacisku przechodziła przez oś detalu. Przyrząd może być bardziej długi niż kwadratowy.
viper pisze:Tak jak pisałeś teoria z praktyką nie idzie w parze.
jak się poduczysz to i parę znajdziesz ale gdy nie było pary aby się uczyć to teraz masz swiat nieparzysty.
Pasjonat

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 07 sty 2016, 21:42

mc2kwacz pisze:Czasami warto przyznać, że się nie ma racji a nie brnąć dalej ;)
Kogo tu obchodzą koszty produkcji?
Takie mam rozumowanie w pracy i za to mi płacą.
Jakbym wymyślał takie ,,zabawki" to już dawno bym wyleciał za bramę.

P.s.
Na potrzeby Forum nie będę zmieniał swego podejścia do tego typu wykonywanych robót.
Swoją drogą , to zrobiłbym szczęki specjalne , wkręciłbym je w imadło maszynowe i po sprawie.
ma555rek pisze: ...Frezer dziesiątki razy będzie musiał to odkrćać i zakręcać. dostanie szału przy takiej robocie. No ale skoro taki jest technolog....
Też tak myślę.
.... nie wspominając już po raz drugi o wycenie detalu.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
Zydek

Post napisał: Zydek » 24 sty 2016, 04:20

Witam, ponownie temeat uchwytu frezarskiego, zakończony pozytywnie. Lecz teraz pojawił się problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić pisze tutaj ponieważ nie chce nowego tematu zakłądac. Muszę zaprojektować uchwyt do operacji wiercenia, dla takiego detalu, chodzi o te dwa mniejsze otwory. Może ktoś mnie jakoś nakieruje?
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 14:45 przez Zydek, łącznie zmieniany 1 raz.

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ak47 » 24 sty 2016, 10:13

Nie widać zdjęcia, nie da rady pomóc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”