Kompletny unipolarny sterownik z mikrokrokiem (PIC)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Kompletny unipolarny sterownik z mikrokrokiem (PIC)
W temacie 'SILNIK KROKOWY' przedstawiłem dokumentację (płytka, schemat) unipolarnego sterownika silnika krokowego z mikrokrokiem na procesorze PIC16F628. Prezentuję kilka zdjęć kompletnego urządzenia. Moduł zasilacza obudowałem sklejką 6mm mocowaną do kątownika alu 10x15. Płyta czołowa wykonana z aluminium 2mm (frez 2mm). Wentylatory od zasilacza PC.
Wygląd nie jest porywający, przesadziłem również z ilością wkrętów.
W lewym górnym rogu płyty czołowej widać błąd obróbki. Za duża prędkość osi Z. Frez nie podniósł się na wysokość wolnego przesuwu i potem za głęboko wjechał w materiał.
Obok gniazda LPT znajduje się przycisk STOP, podłączony do przełączników końca osi.
Wygląd nie jest porywający, przesadziłem również z ilością wkrętów.
W lewym górnym rogu płyty czołowej widać błąd obróbki. Za duża prędkość osi Z. Frez nie podniósł się na wysokość wolnego przesuwu i potem za głęboko wjechał w materiał.
Obok gniazda LPT znajduje się przycisk STOP, podłączony do przełączników końca osi.
- Załączniki
-
- Płyta czołowa. Literki frezowane.
- PIC_Ster_Front.jpg (61.01 KiB) Przejrzano 2371 razy
-
- Płytki z procesorem
- PIC_Ster_Plytki.jpg (102.32 KiB) Przejrzano 2606 razy
-
- Widok z góry
- PIC_Ster_Gora1.jpg (92.98 KiB) Przejrzano 2838 razy
Tagi:
-
- Moderator
-
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Nie bądź taki skromny, świetna robota 
Masz może zrobione więcej płytek pod te sterowniki? Bo zastanawiam się czy się bawić w żelazko czy nie
A może jeszcze inaczej.... gdyby zebrało się parę osób to moglibyśmy zamówić takie płytki z metalizacja i solder-maską w profesjonalnej firmie.
Jak dla mnie to ten sterownik na PICu jest referencyjny

Masz może zrobione więcej płytek pod te sterowniki? Bo zastanawiam się czy się bawić w żelazko czy nie

A może jeszcze inaczej.... gdyby zebrało się parę osób to moglibyśmy zamówić takie płytki z metalizacja i solder-maską w profesjonalnej firmie.
Jak dla mnie to ten sterownik na PICu jest referencyjny

pozdrawiam,
cruonline
cruonline
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Dzieki za dobre słowo.
Mogłem się lepiej postarać, ale robiłem na tempo. Pomysł, cięcie, skręcić. Dopiero potem, patrząc na całość wpada do głowy tu poprawić, tam za dużo, itd.
Nie mam więcej płytek. Druk dwustronny nie jest moją mocną stroną.
Poniżej kilka zdjęć frezowanych płytek. Trochę problemów z ustawieniem drugiej strony i wierceniem.
Mogłem się lepiej postarać, ale robiłem na tempo. Pomysł, cięcie, skręcić. Dopiero potem, patrząc na całość wpada do głowy tu poprawić, tam za dużo, itd.
Nie mam więcej płytek. Druk dwustronny nie jest moją mocną stroną.
Poniżej kilka zdjęć frezowanych płytek. Trochę problemów z ustawieniem drugiej strony i wierceniem.
- Załączniki
-
- Płytki sterownika - płytka LPT i PIC'a
- PCB_07_800x600.jpg (45.99 KiB) Przejrzano 1868 razy
-
- PCB_04_800x600.jpg (43.88 KiB) Przejrzano 1508 razy
-
- Pierwsze zmagania z drukiem dwustronnym
- PCB_05_800x600.jpg (53.35 KiB) Przejrzano 1488 razy
-
- Płytka jednostronna.
- PCB_06_800x600.jpg (61.75 KiB) Przejrzano 1609 razy
Ostatnio zmieniony 29 lip 2004, 10:27 przez rchobby, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Apropos płytek , to mam już zaprojektowane jednostronne pod ten sterownik i nadają się do metody żelazkowej lub grawerki , uruchamiałem go zresztą ostatnio i działa całkiem sympatycznie
Udało się nawet zmusić stare procki PIC16F84-04 do pracy przy 16MHz kwarcu
Już do pobrania ...

Udało się nawet zmusić stare procki PIC16F84-04 do pracy przy 16MHz kwarcu

Już do pobrania ...

- Załączniki
-
- stepper PCB.zip
- (86.38 KiB) Pobrany 1398 razy
Pozdrawiam
Damik
Damik
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
jutro zamierzam wykonac plytke sterownika metoda naprasowania tonera czy moglbyscie podac szczegolowy wykaz elementow i schemat ew link gdzie jest to umeiszczone
[ Dodano: 2004-07-09, 18:12 ]
jest kilka rodzajow tego procka PIC16F628 PIC16F628a PIC16F628 p4 itp czy mozna zastosowac obojetnie ktory z nich?
czy moze macie spis potrzebnych elementow do plytki
[ Dodano: 2004-07-09, 18:12 ]
jest kilka rodzajow tego procka PIC16F628 PIC16F628a PIC16F628 p4 itp czy mozna zastosowac obojetnie ktory z nich?
czy moze macie spis potrzebnych elementow do plytki
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
schemat układu i opis znajdziesz tu http://www.piclist.com/techref/io/stepp ... /index.htm.
Co do wykonania płytek drukowanych to polecam poszukać na http://www.elektroda.pl
temat ten był tam wielokrotnie omawiany ... myślę że tam znajdziesz wiele informacji
Co do wykonania płytek drukowanych to polecam poszukać na http://www.elektroda.pl
temat ten był tam wielokrotnie omawiany ... myślę że tam znajdziesz wiele informacji
Pozdrawiam
Damik
Damik