Servocontroller geckodrive vs whaledrive

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: olo_3 » 05 sie 2007, 19:33

Rombes,
Rombes pisze:nie mam nic wspólnego z CNC - po prostu
kolega nie ma tez zielonego pojęcia co subiektywnie napisał pod wpływem weny twórczej i z pewnością przy ostatecznym wysiłku swego ograniczonego intelektu, w momencie wbicia się na wyżyny swoich możliwości zapomniałeś o kilku ważnych kwestiach: Piotrjub wraz ze swym zespołem (i nie chodzi o zespól ograniczenia umysłowego - jak w twoim przypadku) tworzy kadrę wykwalifikowanego personelu, osób, dla których samo tworzenie z pasja jest nie wystarczające, liczy się rowniez jakość, dokładność i precyzja ale to są dla ciebie pojęcia abstrakcyjne podobnie jak maszyny cnc.

pozwalam sobie na taki wywód bo widziałem to od kuchni.

w mojej ocenie wieloryb to taki sam nie wypal jak uhu jeśli ktos ma choć minimalne pojecie o sterowniach wie od razu - pacząc na mozaikę ścieżek na płytce ze pracować to nie może, tak samo transmisja enkodera- wszystko jest ok. ja się mierzy przymiarem krawieckim a o obróbce i maszynach czytało tylko w internecie.

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: kostner » 05 sie 2007, 20:02

Rombes wypowiadasz sie w temacie o ktorym nie masz pojecia ?? Troche bez sensu. Sterowniki Piotra to jest generacja sama w sobie. Mowisz ze Piotr robi sobie reklame ?? Ja to widze w inny sposoob. Piotr jest pasjonatem maszyn CNC. I jezeli przedstawia mozliwosci swojego sterownika to rowniez chce zeby on je spelnial. Opoznienie ?? Oczywiscie ze jest to widza wszyscy ale nikt nie napisal ze to koniec prac bo i temat jest bardzo ciezki !!. Na forum wszyscy narzekaja na UHU Wieloryby itd. Piotr sie podjal zbudowania sterownika uniwersalnego a to ze nie bedzie go rozdawal za darmo to chyba logiczne.

Z twojej wypowiedzi wnioskooje ze jestes pieniaczem albo jeszcze lepiej przyszla / obecna konkurencja Piotra, ktora w ten prostacki sposoob proobuje zdyskredytowac jego produkty. Bo szczerze watpie by prywatnej osobie"ktora nie ma z CNC nic wspoolnego" chcialo sie pisac taki wywood.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Piotrjub » 05 sie 2007, 20:06

Napisałeś kolego ROMBES jeden wielki post – prędzej niestety nie widzę abyś zabierał w jakiej kolwiek sprawie głos ale do rzeczy pomogłeś chociaż jednej osobie na tym forum podzieliłeś się jakimiś doświadczeniami czy wpadasz na forum i chciałbyś dostać coś na gotowo. A tak na marginesie draiwer BLDC jest na pewno jednym z najnowocześniejszych rozwiązań a prace nad nim bez przerwy trwają od mniej więcej września zeszłego roku ( z bardzo małymi przerwami) na same pierwowzory płytek drukowanych wydałem z 5 tys. zł na części dużo więcej od marca nad nim pracuje bez przerwy 2 osoby – o czym chcesz kolego podyskutować może o partycypowaniu w kosztach jego wytworzenia bo jeśli nie to naprawdę mogę powiedzieć że trochę śmieszą mnie twoje słowa.
Pomoc jest zawsze wzajemna – jeśli ktoś pomaga komuś druga strona zawsze stara się odwdzięczyć – z twojej wypowiedzi wynika że dzielić się powinniśmy z innymi tylko na razie widzę że chciałbyś się dzielić moimi rzeczami w zamian nie zaoferowałeś niczego (tak na marginesie na jakiej podstawie twierdzisz ze dałbym ci bana za krytykę – czyżbyś oceniał innych patrząc na siebie samego – z twoimi dalszymi wypowiedziami można się zgodzić lub nie ale to stwierdzenie o banie niestety dla mnie określa bardzo dosadnie jaką jesteś osobą i niestety co sobą reprezentujesz – na przyszłość rada oceniaj działania a nie baw się w wróżkę tym bardziej że dołączyłeś do naszego grona DZIŚ o 16:01 i jak dotychczas napisałeś 1 post a na samym początku swojej wypowiedzi robisz insynuacje względem innej osoby.
A własne słowa również dobitnie ciebie określają ""Miałem nadzieję że będą jakieś konkretne rozwiązania z których można by skorzystać ""
a tu zonk , czyli jesteś osobą dla której jeśli może z czegoś skorzystać to wtedy jest OK. jeśli jeśli nie to piszesz elaborat fajne podejście.
A tak na marginesie do draiwera BLDC zamówiłem tydzień temu specjalny radiator koszt jego wykonania (próbna partia + koszt przygotowania) 17 tys. zł netto może dalej chciałbyś pogadać o partycypowaniu w kosztach.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2007, 20:19 przez Piotrjub, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Rombes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Rombes » 05 sie 2007, 20:19

:arrow: upadły_mnich
Otóż zarabianie na maszynach nie jest złe.
Natomiast uważam że jeśli ktoś zarabia na maszynach powinien też płacić za ich reklame (choćby w ten sposób że dzieli się swoimi rozwiązaniami - po to chyba zostało stworzone to forum). Natomiast jeśli chodzi tylko o reklame to niech wykupi sobie baner na tym forum (np w miejsce gdzie jest "www.akcesoria.cnc.info.pl") i wszyscy będą wiedzieli że jeśli chcą pomocy to niech szykują portfel. Wydaje mi się że forum powstaje po to aby ludzie mogli dzielić się swoją wiedzą - a nie po to aby się firmy reklamowały.
Mnie osobiście jeszcze NIGDY W ŻYCIU nie udało się znaleźć informacji gratisowej w sieci, która jest naprawdę cenna
Z tym się nie zgodzę
Dowód: szukałem schematu spawarki inwerterowej - wystarczy wejść np na "elektrodę"
Tam ludzie udostępniają wiele schematów za zupełną darmochę - czasem "pieniędzmi" są punkty które można zdobywać pomagając innym.
Rezultaty moich poszukiwań - co najmniej dwie tak zaawansowane konstrukcje że nie wiem czy się z nimi kiedyś uporam.
Dokumentacja zawiera opis a nawet dołączone są noty aplikacyjne zastosowanych układów!!! Nikt nie żądał ode mnie żadnej kasy - naswiesz ich głupcami?
Przecież mogli pozamieszczać fotki i wystawić cenę. Wiesz ile mnie to kosztowało? - wejście na serwer z plikami!
Dla tych którzy nie wiedzą - spawarki inwerterowe są z "obecnej" epoki.
Natomiast Piotrjub nie zamieszcza ceny nigdy - wydaje mu się że jak zamieści cenę to będzie to reklama na forum a jeśli napisze ją w prywatnej wiadomości użytkownikowi tego forum - to już nie jest to reklama produktu ;)
A ceny są zapewne "miłe" - świadczy o tym nagłe zainteresowanie "wielorybem" tych którzy podbijali cenę swoim zachwytem - produktem Piotrajub.

:arrow: olo_3
drogi kolego nie pisz mi o moim intelekcie bo ja nie pisałem o twoim a obrażając mnie napewno mnie nie uciszysz.
Twoją współpracę z Piotemjub widać gołym okiem - nawet w wypowiedziach się zgadzacie:
1 Ty - "nie nadużywasz swojej władzy ?"
2 Reakcja kolegi - "też się przychylam do prośby aby nie dodawać własnych tekstów komentujących w cudzych wiadomościach."
....i nie zapomnijmy o tym "Właśnie wczoraj skończyliśmy nowa końcówkę mocy dużo mocniejszą (dwie wersje na specjalne życzenie kolegi Olo)"
pewnie mógłbym znaleźć wiele dowodów że współpraca układa się wam znakomicie - natomiast po co piszecie o tym na forum? - potrzebna jest nam ta wiedza?
Ale zadowoleni klienci na forum zawsze się przydadza ;)

Pozdrawiam cię kolego olo_3 i nie unoś się zbytnio po przeczytaniu tego bo to nic nie da.
Ocenę moich wypowiedzi zostaw innym.

:arrow: Piotrjub
Temat CNC obserwuję od jakiegoś czasu natomiast dziś się zalogowałem.
Czy pomagam - tak na "elektrodzie" zdarzyło mi się parę razy natomiast tu nie - bo jak niby miałem to zrobić?
Po prostu przyzwyczajony jestem do niekomercyjnej atmosfery forum.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 05 sie 2007, 20:26

Chyba raczej do insynuacji i pasożytnictwa - czytaj nic nie dać ale samemu wziąć. Tak na marginesie dużo osób chciało by kupić mój draiwer ale nie jest on dostępny w chwili obecnej
(radiatory będą dostępne za 1-2 miesiące) acha to tez reklama ale na dole juz pytanie.
Co z ustosunkowaniem się do wypowiedzi o banie – milczymy.
Ciekawe ze własciciel forum sam mi wielokrotnie proponował umieszczenie mojej reklamy na forum (za darmoche kolego czyli to co ty lubisz najbardziej) ciekawe dlaczego a może widzi jakies pozytywy mojej osoby - moze jednak cos wnosze do tego forum.
Na koniec zmienie troche słowa
NIE PATRZ CO TO FORUM MOŻE DAĆ TOBIE POPATRZ CO TY MOŻESZ DAĆ JEMU
kolego moze choc jakąś najmniejsza ciekawa informacje związana z cnc co by było dla tych co chca zbierac nie siejąc.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: olo_3 » 05 sie 2007, 20:38

Rombes pisze:Natomiast uważam że jeśli ktoś zarabia na maszynach powinien też płacić za ich reklame

a ty powinieneś płacić za możliwość pisania na forum
Rombes pisze:
(choćby w ten sposób że dzieli się swoimi rozwiązaniami - po to chyba zostało stworzone to forum).
widać gołym okiem ze nie wiesz co w trawie piszczy
Rombes pisze:mógłbym znaleźć wiele dowodów że współpraca układa się wam
chyba pomyliłeś pojecie dowód, masz tez ciekawe pojecie o współpracy
Rombes pisze:Pozdrawiam cię kolego olo_3 i
ja ciebie również
Rombes pisze:nie unoś się zbytnio po przeczytaniu tego bo to nic nie da.
nie unoszę się w przeciwieństwie do ciebie - ale o tym już pisałem
Rombes pisze:Czy pomagam - tak na "elektrodzie"
wzruszające
Rombes pisze:Temat CNC obserwuję od jakiegoś czasu natomiast dziś się zalogowałem.
taj jak pisałem wcześniej - kolejny wirtualny filozof
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Adalber » 05 sie 2007, 20:44

"Dla krytyków - nie mam nic wspólnego z CNC - po prostu chciałbym mieć CNC na biurku żeby powycinać jakieś części lub frezować opisy na obudowach (może nawet metalowych)"

Na biurku postawi maszynę z serwami albo BLDC i będzie wycinał opisy - bajek dla głupich dzieci .
Jak widzę konkurencja Piotra nie śpi .Swoją drogą zalazł im nieźle za skórę.

Awatar użytkownika

rockykon
Posty w temacie: 3

Post napisał: rockykon » 05 sie 2007, 20:49

moim zdaniem kolega Rombes troszkę za bardzo się unosi, ale ma tez kilka % racji, jak by dłużej i wnikliwie poczytał, to by zobaczył np kto jest sponsorem forum,
sterowanie Piotra to nie zabawka, i zrozumiałe jest ze nic nie powie dopóki nie będzie wszystko dopięte na ostatni guzik. czy ty widziałeś żeby np producent samochodów opowiadał o swoim produkcie zanim będzie chodził, tak jak powinien? ewentualnie potem opowiadają o przeszkodach jakie musieli pokonać.
Ale z drugiej strony Piotr mógłby kilka szczegółów ujawnić ( takie, które do niczego nie zobowiązują, a tajemnicą chyba nie są)... np, jakie max enkodery można stosować, jaka -+ 50% będzie końcówka mocy (V, A), kilka słów odnośnie ogólnej zasady działania, niby można się kilku rzeczy domyślić, albo przeczytać miedzy wierszami ..

A co do reklamy na forum, to jak bys nie zauważył to Piotr ma swojego nicka troszeczkę w innym kolorze, wiec może robić co tylko zechce ( w granicach przyzwoitości)... każdy może sobie założyć forum, i się na nim reklamować nawet nie wykupując miejsca na reklamę..

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 05 sie 2007, 20:51

Rombes pisze: 2 Reakcja kolegi - "też się przychylam do prośby aby nie dodawać własnych tekstów komentujących w cudzych wiadomościach."
Tu kolego przegiąłeś całkowicie – moderator jest od tego aby moderować wypowiedzi
Ale niestety nie jest od tego aby komentować wypowiedz w cudzej wypowiedzi a tak niestety
zrobił kolega GMARO (to były jego dosłownie pierwsze dni w tej roli i widać poskutkowało bo już tego nie robi).
Jeśli jest coś niezgodnego z regulaminem forum moderator ma obowiązek to robić ale jak to będzie wyglądało jak zaraz wejdę w twój tekst (a przecież mam taka możliwość jako moderator) i zacznę go zmieniać dodając własne wypowiedzi komentujące – tak po prostu nie można robić i dlatego kolega GMARO nie miał prawa wchodzić w wiadomość kolegi OLO i dopisywać tam własne teksty (mógł go skasować lub częściowo np. nie cenzuralne słowa usunąć ) a wyglądało to tylko i wyłącznie ze zaczął bawić się możliwością edycji cudzych tekstów. Stąd moja reakcja ale nie modyfikująca cudze wypowiedzi tylko zamieszczony własny komentarz do zaistniałej sytuacji.

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 05 sie 2007, 21:13

Rombes : zastanawia mnie czemu tak Cie boli , ze ktos moze miec darmowa reklame? nawet jesli to jak narazie na calym forum tylko ty owa sprawe poruszasz. Jest wiele osob na forum , ktore wrecz sprzedaja swoje produkty , zaposrednictwem tego forum.
Trzeba pamietac tez , ze gdyby nie tacy ludzie jak Piotrjub popularyzowanie amatorskich maszyn byla by znacze utrudniona. Tak masz szanse sie wogole dowiedziec ze , za jakis czas masz sznse kupic jego sterownik servo , bedac osoba prywatna :) , ktory zapewne bedzie jednym z lepszych w swojej klasie za przyzwoite pieniadze.
Teraz zapewne zostane potraktowany jako tajny wspolpracownik Piotra:)
Pozdrawiam..
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”