Frezarka 3-osiowa, stała brama, pole robocze 620x500x150
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Założyłem tak, żeby narzędzie się NIE mieściło co da mi możliwość planowania stołu. Oczywiście krańcówka będzie zabezpieczała wjazd w stół.szyrox4400 pisze:Bartuss:
No tak. Zdaję sobie sprawę, że wpływ na to ma jaki materiał chcemy obrabiać i na jakich wysokościach.
Rozz: Czyli założyłeś tą odległość 15mm tak aby po zjechaniu osią w dół idalnie w tej ogległości mieściło się najkrótsze narzędzie jakiego zmierzasz używać?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja mam 120 i wystarczy. Ale dokładnie jak Laki88 zawsze mogę wrzucić coś na manualną i po problemie. A widziałem takie plotery ze skokiem Z-ki 250mm, które nigdy (przez 10 lat) nie widziały materiału grubszego jak 8mm i to mocowanego bezpośrednio na stole. Kryteriów ustalenia gabarytów jest chyba tyle ilu uczestników forum.
Rozz - ja potraktowałem planowanie stołu jako operację jednorazową. Na etapie projektu miałem w ręce frez, którym to zrobię. Dodatkowo mogę opuścić wrzeciono (Kress) w uchwycie o 12mm.
Na codzień wcale nie zależy mi aby frez w stół wjeżdżał.
Rozz - ja potraktowałem planowanie stołu jako operację jednorazową. Na etapie projektu miałem w ręce frez, którym to zrobię. Dodatkowo mogę opuścić wrzeciono (Kress) w uchwycie o 12mm.
Czyli to do czego Ty zmierzasz a nikt Ci nie chce podpowiedzieć.Przy maksymalnym opuszczeniu w dół(i zablokowaniu krańcówki) frez wjedzie w stół max 3mm (możliwość planowania stołu) . Przy normalnej pracy krańcówka reaguje gdy frez jest ok 1mm nad powierzchnią stołu.

Na codzień wcale nie zależy mi aby frez w stół wjeżdżał.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
Witam Panowie! Trochę czasu upłyneło od ostatniego wpisu, lecz to tylko wynik dopieszczania projektu i praca nad główną konstrukcją.
Tak jak założyłem cała konstrukcja została zespawana z profili zamkniętych stalowych o wymiarach 100x100x5.
Na całość naspawałem płaskowniki 100x10. Myślę, że wystarczająco. Razem z profilem wynikowo otrzymuje 15mm.
Za spawanie konstrukcji w zakładzie ślusarkim wraz z materiałem zapłaciłem 1500 ziko.
Poniżej dodaje kilka fotek:

Konstrukcja teoretycznie waży ok 140kg. W praktyce niedługo się przekonamy:)
W przyszłym tygodniu jestem umówiony z frezerem, który zrobi bazy pod prowadnice.
Czy do pomiarów geometrii całej maszyny wystarczy mi czujnik zegarowy na wysięgniku magnetycznym i suwmiarka? Jakimi śrubami przykręcaliście swoje bramy, myślę nad M8. Czy zdecydować się na większe?
P.S.
Jaką farbkę i podkład zalecacie do malowania takich maszyn, na których będzie sporo syfu, wilgoć inne substancje;P
Z góry dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie wątkiem. Pozdrawiam!
Tak jak założyłem cała konstrukcja została zespawana z profili zamkniętych stalowych o wymiarach 100x100x5.
Na całość naspawałem płaskowniki 100x10. Myślę, że wystarczająco. Razem z profilem wynikowo otrzymuje 15mm.
Za spawanie konstrukcji w zakładzie ślusarkim wraz z materiałem zapłaciłem 1500 ziko.
Poniżej dodaje kilka fotek:

Konstrukcja teoretycznie waży ok 140kg. W praktyce niedługo się przekonamy:)
W przyszłym tygodniu jestem umówiony z frezerem, który zrobi bazy pod prowadnice.
Czy do pomiarów geometrii całej maszyny wystarczy mi czujnik zegarowy na wysięgniku magnetycznym i suwmiarka? Jakimi śrubami przykręcaliście swoje bramy, myślę nad M8. Czy zdecydować się na większe?
P.S.
Jaką farbkę i podkład zalecacie do malowania takich maszyn, na których będzie sporo syfu, wilgoć inne substancje;P
Z góry dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie wątkiem. Pozdrawiam!