czas na grzmota

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 25 lis 2015, 18:42

ma555rek pisze:
Wiec po co ci tokarz z frezerem jako doradcy skoro ich widzenie kończy się a doświadczeniu i przypadkowym efekcie.
Tym bardziej że teraz pół swojego życia na forum spędzają.
Zastanów się ile jest tu pytań ze strony tych co to niby siedzą a ile doradzania i pokazywania tego co robią . Jak zrozumiesz po co się to robi to może pogadamy.

bartuss1 pisze:eee, problem sie już rozwiązał, klin był za bardzo wcisniety, wystarczyło go ciut zluzować, jakoś 4mm.
Dobrze sprawdz, bo 4mm to bardzo duzo jeśli chodzi o luzowanie. Nadmierny luz nie tylko popsuje sztywność ale będzie psuł też prowadnice. Tym bardziej że raczej nikt nie będzie blokował zetki w trakcie obróbki. Przy dobrze ustawionym luzie nie ma prawa nic się blokować.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 lis 2015, 18:54

Kolega IMPULS to mi tak na złość robi ? :) Po to się ignoruje delikwenta, żeby jego wypocin nie czytać, a Ty cytujesz jak Biblię na kazaniu :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 25 lis 2015, 19:08

kamar pisze:żeby jego wypocin nie czytać,
No tak, ale jak się to czyta to nawet najlepsze kabarety wymiękają... Żałuj że nie znasz pełnej treści, niby niewielka strata ale.... :mrgreen:

Mój kolega -elektryk opowiadał mi kiedyś jak to zakładali u jakiejś ''Pani" oświetlenie na ścianie. W pewnym momencie weszła owa pani i mówią do niej aby zrobiła sobie więcej przyłączy bo będzie miała tam po prostu zbyt ciemno. Ona na to - panowie się nie znają , panowie tu tylko montują.
Oczywiście się już więcej nie oddzywali i skończyli co robili zgodnie z wizją owej pani.
Po pół roku ta pani przyjeżdza do nich z prośbą czy dało by się coś zrobić bo jest trochę ciemno....
Satysfakcję mieli póżniej sporą. :mrgreen:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 lis 2015, 19:27

IMPULS3 pisze: to nawet najlepsze kabarety wymiękają...:
E tam, oglądam obrady sejmu z marszałkiem Kuchcińskim w roli showmana :)

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Areo84 » 25 lis 2015, 19:29

251mz pisze:Tak sobie śledzę i czytam .
I napominam do należytego zachowania na forum.
Ostrzegam wszystkich poprzedników którzy mają coś za uszami tym postem.
Następnym razem będzie już ostrzeżenie formalne.
Panie Moderatorze ,myślę że wszyscy spróbują się zastosować do tego. Przynajmniej ja ze swojej strony obiecuję. Ale proszę zauważyć że tu prowokator, który lubi sprowadzać grzeczne dyskusje do poziomu niepotrzebnych pyskówek jest w zasadzie tylko jeden. Chyba nie trzeba wskazywać go palcem. Ten jegomość robi to namiętnie i nałogowo, drwiąc i szydząc z tych co mają choć trochę inne zdanie. No bo czemu mają służyć jakieś dziwne aluzje o Polsce Wschodniej, czy używanie takich zwrotów jak ,,Chcesz słuchać debilnych klakierów?" . Jest tego dużo, dużo więcej, w innych tematach też.
Kreuje się on tu na siłę na ponadprzeciętnie inteligentnego , wykształconego bystrzaka, mając innych chyba za idiotów. W sumie jego sprawa, nie mnie to oceniać. Ale po co daje temu wyraz?Po co te ciągłe zgryźliwe docinki i aluzje? To chyba trochę nie mieści się już w ramach tego co można nazwać poczuciem humoru . Często są to prostu mniej, lub bardziej bezpośrednie inwektywy i pewnie dlatego niektóre posty wyglądają tak, a nie inaczej.

Kiedyś już mu sugerowałem żeby zamiast podpisu "Pasjonat" ustawił sobie podpis "Szyderca". Innym razem polecałem kupić mu w aptece szarą maść w nadziei że pomoże. Nie pomogło.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 lis 2015, 19:35

jest jeszcze jeden z krakau ale cos cicho siedzi hehe

wicie co? na cnc zone nawet jak ktos robi najwiekszy chłam typu BZT lup jeszcze gorzej to go chwalą za inwencję itd
ja juz sie pokazywałem na cnc zone i cnc ecke i sie zastanawiałem co oni tak kurna słodzą
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 25 lis 2015, 21:33

251mz pisze: Kolega Dudi tak ciągnie od dobrego roku swój ploter na yaskawach.
Kosztem rozdzielczości i prędkości. Zresztą już prawie od roku ciągnie po ethernecie a nie lpt ;)

Przekładnia elektroniczna to spadek rozdzielczości. Przy serwach te 0.001 jest pożądane bo po uwzględnieniu uchybu chcielibyśmy by błąd pozycjonowania był jak najmniejszy. Dla przykładu, enkoder 10000imp/obr, śruba o skoku 10mm (czyli 1000imp na mm), 13,5m/min to już 225khz. Przez lpt nie do osiągnięcia.

Chociaż w przypadku takiego grzmota serwo nie musi bujać 10m/min bo i jaskółka nie pozwoli... tylko że jedno serwo 1kw będzie kosztować tyle co taka maszyna
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: grzes_rupinski1 » 25 lis 2015, 21:54

gaspar pisze:
Chociaż w przypadku takiego grzmota serwo nie musi bujać 10m/min bo i jaskółka nie pozwoli...
pozwoli pozwoli
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 lis 2015, 22:16

gaspar pisze:Kosztem rozdzielczości i prędkości. Zresztą już prawie od roku ciągnie po ethernecie a nie lpt ;)
czyli zbudowanie maszynki zajeło mu rok, no niezle tempo rzekłbym, wspominając pewne zleconko dla dudiego hehehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

dawca87
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: dawca87 » 26 lis 2015, 00:19

Areo84 pisze: Rozbawiłeś mnie w tym miejscu , do tego stopnia że mam dla ciebie propozycję:
Mogę odsprzedać ci za grosze sowiecką frezarkę uniwersalną 6p82 z lat 70-tych. Specjalnie dla ciebie- promocja: pół ceny złomu. Prowadnice wcale nie złe. Ma tylko rozwaloną skrzynkę posuwów, ale to akurat nic nie przeszkadza.
No i pokaż jak to ma wyglądać. Przerób na cnc, zrób fotki, wrzuć filmik. Pokaż te wszystkie wysublimowane rozwiązania o których z taką determinacją piszesz . Udowodnij że prostactwo nie jest godne ci nawet butów wiązać.
Jestem w stanie podjąć to wyzwanie. Co prawda nie w przeróbce na cnc bo w tym roku to u mnie nawet bieda przestała piszczeć (pewnie z głodu zdechła) ale zrobie działające podnoszenie stołu na dwóch siłownikach. Całość oczywiscie z filmem i zdjęciami na forum. Ewentualnie moge sie zamienic na piłe BTC 50 ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”