czas na grzmota

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 24 lis 2015, 07:36

jedyna dobra podpowiedz ma555rka w tej całej paplaninie to nacięcie rowka, zeby srodkowe ogniwo było pomiędzy sciankami otworu chwytu, dzisiaj pewnie dokoncze wage i zrobie wstepne testy.

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Areo84 » 24 lis 2015, 07:52

No jak mówicie że to zbędne zawracanie gitary to pewnie tak jest. Odciążenie prowadnic , nawet trochę - cel raczej szczytny, ale ja tam też tego siłownika nie widzę tego zbyt różowo w wykonaniu i umiejscowieniu.

A a przy siłowniku teleskopowym przy stałym ciśnieniu w miarę wysuwu poszczególnych stopni będzie podnosił z coraz mniejsza siłą . Bo każdy stopień przecież ma inną średnicę. Może w wywrotach samochodów rzecz jak najbardziej na miejscu, ale tu raczej nie bardzo.

Raczej ma555rkowi ciężko będzie kogoś przekonać do tego rozwiązania.

jarucki
Posty w temacie: 40

Post napisał: jarucki » 24 lis 2015, 08:18

IMPULS3 pisze:
kamar pisze:Dopóki któryś mędrala nie pokaże lepiej działającego systemu, ten będzie optymalny i obowiązujący :)
Mądrale nie są od pokazywania, mądrale są od wymądrzania. :)
Nieee
Od dłubania w nosie :d yhhhh czy to moze Książnicki?

m.j.
Posty w temacie: 11

Post napisał: m.j. » 24 lis 2015, 08:28

Tak na chłopski rozum to jak damy linki, łańcuchy lub inne ustrojstwa po obu stronach kolanka i będą skierowane pionowo w górę, a dopiero na kole, zębatce czy tam czym innym będą sobie leciały do obciążenia z tyłu to jakie momenty one wygenerują na jaskółczy ogon? Jak dla mnie to tylko odciążą śrubę w przy podnoszeniu a dokładnie wyrównają siły aby silniczek miał lekko i przyjemnie. Jakieś momenty generowałyby łańcuchy zaczepione pod kątem do kolanka lub niesymetrycznie podczepiony jeden łańcuch/linka. Czy może źle myślę?
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ma555rek » 24 lis 2015, 09:23

Lubelskie, Nałęczów, Kozienice - górą Polska wschodnia.
Poddaję się, stwierdzenie "podparcie w linii środka ciężkości" jest dla Was tożsame z wywalaniem śruby (a rozmowa dotyczy dwóch siłowników)
Naprawdę to takie niezrozumiałe czy dla polityki jesteście gotowi zrobić z siebie głupka?
Trzy ostatnie strony to ekstrakt z Gogola ( często przywoływany, to czytałem bo starzy maja staroświecką bibliotekę i nauczyli drukowanego).
Siema.
Pasjonat

m.j.
Posty w temacie: 11

Post napisał: m.j. » 24 lis 2015, 10:19

Ja tylko się pytam bo inżyniera nie mam, a do ogromu wiedzy kolegi przygotowany widocznie nie jestem. Wstydzić się za "Polskę Wschodnią" nie zamierzam, bo i powodów ku temu nie mam. Chyba to kolega się pochodzenia wstydzi, bo jak widać jest "nie ważne" :wink: Po prostu czekam na wyjaśnienie interesującej mnie sprawy. Ja patrzę na praktyków (ukłon w stronę Kamara), bo u nich działa, a prawa nie ma. Więc jak to jest? Niech kolega wytłumaczy bez upolityczniania sprawy, OK?
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 24 lis 2015, 10:19

ma555rek pisze:Lubelskie, Nałęczów, Kozienice - górą Polska wschodnia.
Poddaję się, stwierdzenie "podparcie w linii środka ciężkości" jest dla Was tożsame z wywalaniem śruby (a rozmowa dotyczy dwóch siłowników)
Naprawdę to takie niezrozumiałe czy dla polityki jesteście gotowi zrobić z siebie głupka?
Trzy ostatnie strony to ekstrakt z Gogola ( często przywoływany, to czytałem bo starzy maja staroświecką bibliotekę i nauczyli drukowanego).
No faktycznie argumenty, szkoda tylko ze rodem ze wczesnych lat szkoły podstawowej. Przyjrzyj się temu zdjęciu, widać tam prowadnice, łańcuch który zazwyczaj połączony jest z przeciwwagą i wszystko w osi prowadnic.
Z siłownikiem napisałeś totalną głupotę i teraz bronisz się czymkolwiek. Zrobić to się da ale nie tak jak to opisałeś. Natomiast pytanie jest po co komplikować coś co mozna zrobić prościej i ZGODNIE Z TYM JAK TO ROBIĄ FABRYKI.
Przykład poniżej.

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 148
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 24 lis 2015, 14:09

no wytaczarka fajna

[ Dodano: 2015-11-24, 18:54 ]
klina w kolanie luzuje sie pchając go w dół czy do góry? bo jakos niespecjalnie chce mi opadac po zdejmowaniu odwaznikow, fotki potem
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Areo84
Posty w temacie: 8

Post napisał: Areo84 » 24 lis 2015, 19:00

ma555rek pisze:Lubelskie, Nałęczów, Kozienice - górą Polska wschodnia.
Siema.

No patrz! Cała Polska wschodnia, bastion ciemnoty, niewiedzy i zacofania, ten motłoch buraczany- tzw. Polska "B" lub miejscami nawet "C" uwzięła się na ciebie i twój genialny plan. Ten kolo z Kędzierzyna-Koźla to chyba trochę przypadkiem znalazł się w tej ferajnie :smile: .

No, co ja ci mogę powiedzieć? Zapraszamy,zapraszamy. Gość w dom, Bóg w dom. :grin: .

Rozbawiłeś mnie w tym miejscu , do tego stopnia że mam dla ciebie propozycję:
Mogę odsprzedać ci za grosze sowiecką frezarkę uniwersalną 6p82 z lat 70-tych. Specjalnie dla ciebie- promocja: pół ceny złomu. Prowadnice wcale nie złe. Ma tylko rozwaloną skrzynkę posuwów, ale to akurat nic nie przeszkadza.
No i pokaż jak to ma wyglądać. Przerób na cnc, zrób fotki, wrzuć filmik. Pokaż te wszystkie wysublimowane rozwiązania o których z taką determinacją piszesz . Udowodnij że prostactwo nie jest godne ci nawet butów wiązać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 24 lis 2015, 19:28

bartuss1 pisze:klina w kolanie

Co to jest kolano?

[ Dodano: 2015-11-24, 19:30 ]
bartuss1 pisze:no wytaczarka fajna
Nie moja niestety, "internetowa" :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”