Jak wysterować serwo ???

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
mdario41
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Jak wysterować serwo ???

Post napisał: mdario41 » 30 lip 2007, 16:27

Posiadam takie ustrojstwo z opisem Japan servo typ CDH60BT8-4 1400obrotów na min. 1.1A , chałbym to wykorzystać do maszynki cnc , ale nie wiem jak to wysterować tj. uruchomić umiem działa ładnie cicho no i nie ma mowy o zatrzymaniu tego paluchami , poparzyłem . Jak zrobić przełożenie na paskach 1/4 to byłoby już niezłe jako napęd. Chyba wiem jak przełączać lewa / prawa , ale najtrudniejsze dla mnie to sterowanie krokiem i czy wogóle można tj. zrób 20 kroków w prawo i np. 200 w lewo . Teraz dochodzi problem prędkości , wiem że robi się to programowo ale jak podać sygnał i jaki do tego serwa?
Serwo jest na jednej płytce z końcówką SLA6022 i układem sterującym LB1821.
Czy ktoś pracował już nad tym , czy wogóle nadaje się ten silnik do cnc?Czy standardowa płyta główna z optoizolacją na LPT będzie z tym pracować? Czy sygnał z płyty głównej do drivera tzw. clock to jest sygnał zegarowy który steruje prędkością czyli krokami ? tj zmiana stanu to jeden krok? Sygnał Dir to zmiana kierunku ? Niski jeden kierunek wysoki drugi kierunek ? Czy sygnał ENA to start / stop ? zmiana stanu .Jak widać trochę tego jest , ale wolę za jednym razem wszystko wyłapać . A pozatym na kilka tych pytań znam odpowiedzi , ale zależy mi na potwierdzeniu. Proszę o jakieś podpowiedzi , pomysły , oczywiście jeżeli chodzi o te serwa i nie tylko.

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: paulg » 30 lip 2007, 17:19

Witam.
Sam silnik to nie do końca serwo - aby nim był w 100% potrzebny jest enkoder - na podstawie sygnałów z niego sterownik np Whaledrive wie co i jak zrobić tzn. ile kroków (obrotów) silnik wykonał , w jakim kierunku i ile wykonać musi :-)
Czyli podsumowując potrzebny jest silnik z enkoderem , sterownik aby to mogło nadawać się do pracy z maszynką CNC
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
mdario41

Post napisał: mdario41 » 30 lip 2007, 19:11

To fotki tego serva , moim skromnym zdaniem to kompletny silnik servo z kontrolerem . Po co ma podany sygnał na wejście -Clock - jeżeli sterowanie z programu polega na wysłaniu na to wejście np. 100impulsów o ustalonej częstotliwości (w tym przypadku ok.1kHz ) a silnik wykona 100kroków to to chyba ni więcej nie trzeba , nie widziałem w żadnych sterownikach impulsu -zrób obrót - tylko podane wartości są w krokach , po to chyba jest podawany w programie skok śruba na obrót aby program samoistnie to przeliczył na kroki (czyli imulsy zegarowe).Ja tak to rozumuję , jeżeli coś jest nie tak to proszę mnie poprawić.

[ Dodano: 2007-07-30, 19:13 ]
poprawka

[ Dodano: 2007-07-30, 19:18 ]
jeszcze raz próba podania zdjęć
Załączniki
servo1.jpg
servo1.jpg (27.37 KiB) Przejrzano 2194 razy
servo2.jpg
servo2.jpg (29.67 KiB) Przejrzano 2200 razy

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 30 lip 2007, 19:29

Witam.
Dokładnie o tym pisałem ... :grin:
Te silniczki (zgadując - wymontowane z ksera :smile: ) to są zapewne BLDC wraz z sterowaniem - ale nie wydaje mi się aby nadawały się do napędu maszyny - mała moc , duża bezwładność wirnika , ciężkie sterowanie .
Jeżeli kolego chce dla testów to mogę odstąpić w cenie złomu kilkanaście takich (podobnych) silników :mrgreen:
Ogólnie sterownie w tych silnikach miało zapewnić tylko obrót w jedną stronę z zadaną prędkością - bez kontroli położenia - więc bez enkodera ani rusz :wink:
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
mdario41

Post napisał: mdario41 » 30 lip 2007, 19:56

Co to jest ten enkoder i gdzie się go podłącza ?

Awatar użytkownika

rockykon
Posty w temacie: 1

Post napisał: rockykon » 30 lip 2007, 21:08

Co to jest ten enkoder i gdzie się go podłącza ?
przyznaj sie .. ile zadales sobie trudu szukając odpowiedzi na te pytanie zanim je zadałeś ??

WYSIL SIE CHŁOPIE TROSZKE !!

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 31 lip 2007, 11:12

mdario41 pisze:Co to jest ten enkoder i gdzie się go podłącza ?
To czujnik położenia wału silnika. W większości są to podzespoły optoelektroniczne. Jeśli posiadasz myszkę od PC z kulką to zawiera ona dwa enkodery. Silniki krokowe generalnie nie posiadają enkoderów, serwomechanizmy muszą je mieć. Enkoder tworzy pętlę sprzężenia zwrotnego między silnikiem a sterownikiem. To wszystko co musisz wiedzieć na początek.

Autor tematu
mdario41

Post napisał: mdario41 » 01 sie 2007, 16:44

paulg pisze:Witam.
Dokładnie o tym pisałem ... :grin:
Te silniczki (zgadując - wymontowane z ksera :smile: ) to są zapewne BLDC wraz z sterowaniem - ale nie wydaje mi się aby nadawały się do napędu maszyny - mała moc , duża bezwładność wirnika , ciężkie sterowanie .
Jeżeli kolego chce dla testów to mogę odstąpić w cenie złomu kilkanaście takich (podobnych) silników :mrgreen:
Ogólnie sterownie w tych silnikach miało zapewnić tylko obrót w jedną stronę z zadaną prędkością - bez kontroli położenia - więc bez enkodera ani rusz :wink:
Pozdrawiam
Aplikacja układu LB mówi co innego , jest dosyć skoplikowana jeżeli chodzi o przeznaczenie tylko do pracy w jedną stronę . Sterownik ma kontrolę prędkości zegara M1 M2 co za tym idzie liczby kroków na obrót , ma sporo wyjść i wejść kontrolujących i z pewnością ma też kontrolę (licznik impulsów z enkodera) czekam na szczegółową dokumentację tech i zobaczę co da się z tym zrobić . Dziękuje za zainteresowanie i sugestie . Szczególne podziękowanie gostkowi który spamuje tylko forum i w ten sposób wyrósł na specjalistę 1poziomu:-)

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 01 sie 2007, 20:58

mdario41 pisze:Aplikacja układu LB mówi co innego , jest dosyć skoplikowana jeżeli chodzi o przeznaczenie...
Kolega oczywiście ma rację. LB1821 posiada przełącznik kierunku obrotów, hamulec, stabilizację obrotów w pętli fazowej (PLL) razem ze wskaźnikiem jej osiągnięcia. Prędkość obrotowa zależy od częstotliwości na wejściu CLK oraz od ustawienia preskalera N1 N2. Problem w tym, że najmniejsza, możliwa do ustawienia wartość to 64. Teoretycznie można podłączyć wejście CLK jako STEP, F/R jako DIR i spróbować wysterować go z programu CNC. Nie potrzebujemy enkodera, gdyż silnik zawiera takowy w postaci trzech czujników Halla. Jego rozdzielczość jest niewielka i trudno będzie wymagać od silnika dużej, czy znacznego przyśpieszenia. Dynamiki pewnie też nie osiągniemy, gdyż budowany był z myślą o napędzaniu mechanizmu ze stałą prędkością.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”