Jak wysterować serwo ???
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Jak wysterować serwo ???
Posiadam takie ustrojstwo z opisem Japan servo typ CDH60BT8-4 1400obrotów na min. 1.1A , chałbym to wykorzystać do maszynki cnc , ale nie wiem jak to wysterować tj. uruchomić umiem działa ładnie cicho no i nie ma mowy o zatrzymaniu tego paluchami , poparzyłem . Jak zrobić przełożenie na paskach 1/4 to byłoby już niezłe jako napęd. Chyba wiem jak przełączać lewa / prawa , ale najtrudniejsze dla mnie to sterowanie krokiem i czy wogóle można tj. zrób 20 kroków w prawo i np. 200 w lewo . Teraz dochodzi problem prędkości , wiem że robi się to programowo ale jak podać sygnał i jaki do tego serwa?
Serwo jest na jednej płytce z końcówką SLA6022 i układem sterującym LB1821.
Czy ktoś pracował już nad tym , czy wogóle nadaje się ten silnik do cnc?Czy standardowa płyta główna z optoizolacją na LPT będzie z tym pracować? Czy sygnał z płyty głównej do drivera tzw. clock to jest sygnał zegarowy który steruje prędkością czyli krokami ? tj zmiana stanu to jeden krok? Sygnał Dir to zmiana kierunku ? Niski jeden kierunek wysoki drugi kierunek ? Czy sygnał ENA to start / stop ? zmiana stanu .Jak widać trochę tego jest , ale wolę za jednym razem wszystko wyłapać . A pozatym na kilka tych pytań znam odpowiedzi , ale zależy mi na potwierdzeniu. Proszę o jakieś podpowiedzi , pomysły , oczywiście jeżeli chodzi o te serwa i nie tylko.
Serwo jest na jednej płytce z końcówką SLA6022 i układem sterującym LB1821.
Czy ktoś pracował już nad tym , czy wogóle nadaje się ten silnik do cnc?Czy standardowa płyta główna z optoizolacją na LPT będzie z tym pracować? Czy sygnał z płyty głównej do drivera tzw. clock to jest sygnał zegarowy który steruje prędkością czyli krokami ? tj zmiana stanu to jeden krok? Sygnał Dir to zmiana kierunku ? Niski jeden kierunek wysoki drugi kierunek ? Czy sygnał ENA to start / stop ? zmiana stanu .Jak widać trochę tego jest , ale wolę za jednym razem wszystko wyłapać . A pozatym na kilka tych pytań znam odpowiedzi , ale zależy mi na potwierdzeniu. Proszę o jakieś podpowiedzi , pomysły , oczywiście jeżeli chodzi o te serwa i nie tylko.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Sam silnik to nie do końca serwo - aby nim był w 100% potrzebny jest enkoder - na podstawie sygnałów z niego sterownik np Whaledrive wie co i jak zrobić tzn. ile kroków (obrotów) silnik wykonał , w jakim kierunku i ile wykonać musi
Czyli podsumowując potrzebny jest silnik z enkoderem , sterownik aby to mogło nadawać się do pracy z maszynką CNC
Pozdrawiam
Sam silnik to nie do końca serwo - aby nim był w 100% potrzebny jest enkoder - na podstawie sygnałów z niego sterownik np Whaledrive wie co i jak zrobić tzn. ile kroków (obrotów) silnik wykonał , w jakim kierunku i ile wykonać musi

Czyli podsumowując potrzebny jest silnik z enkoderem , sterownik aby to mogło nadawać się do pracy z maszynką CNC
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
To fotki tego serva , moim skromnym zdaniem to kompletny silnik servo z kontrolerem . Po co ma podany sygnał na wejście -Clock - jeżeli sterowanie z programu polega na wysłaniu na to wejście np. 100impulsów o ustalonej częstotliwości (w tym przypadku ok.1kHz ) a silnik wykona 100kroków to to chyba ni więcej nie trzeba , nie widziałem w żadnych sterownikach impulsu -zrób obrót - tylko podane wartości są w krokach , po to chyba jest podawany w programie skok śruba na obrót aby program samoistnie to przeliczył na kroki (czyli imulsy zegarowe).Ja tak to rozumuję , jeżeli coś jest nie tak to proszę mnie poprawić.
[ Dodano: 2007-07-30, 19:13 ]
poprawka
[ Dodano: 2007-07-30, 19:18 ]
jeszcze raz próba podania zdjęć
[ Dodano: 2007-07-30, 19:13 ]
poprawka
[ Dodano: 2007-07-30, 19:18 ]
jeszcze raz próba podania zdjęć
- Załączniki
-
- servo1.jpg (27.37 KiB) Przejrzano 2195 razy
-
- servo2.jpg (29.67 KiB) Przejrzano 2201 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam.
Dokładnie o tym pisałem ...
Te silniczki (zgadując - wymontowane z ksera
) to są zapewne BLDC wraz z sterowaniem - ale nie wydaje mi się aby nadawały się do napędu maszyny - mała moc , duża bezwładność wirnika , ciężkie sterowanie .
Jeżeli kolego chce dla testów to mogę odstąpić w cenie złomu kilkanaście takich (podobnych) silników
Ogólnie sterownie w tych silnikach miało zapewnić tylko obrót w jedną stronę z zadaną prędkością - bez kontroli położenia - więc bez enkodera ani rusz
Pozdrawiam
Dokładnie o tym pisałem ...

Te silniczki (zgadując - wymontowane z ksera

Jeżeli kolego chce dla testów to mogę odstąpić w cenie złomu kilkanaście takich (podobnych) silników

Ogólnie sterownie w tych silnikach miało zapewnić tylko obrót w jedną stronę z zadaną prędkością - bez kontroli położenia - więc bez enkodera ani rusz

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To czujnik położenia wału silnika. W większości są to podzespoły optoelektroniczne. Jeśli posiadasz myszkę od PC z kulką to zawiera ona dwa enkodery. Silniki krokowe generalnie nie posiadają enkoderów, serwomechanizmy muszą je mieć. Enkoder tworzy pętlę sprzężenia zwrotnego między silnikiem a sterownikiem. To wszystko co musisz wiedzieć na początek.mdario41 pisze:Co to jest ten enkoder i gdzie się go podłącza ?
-
Aplikacja układu LB mówi co innego , jest dosyć skoplikowana jeżeli chodzi o przeznaczenie tylko do pracy w jedną stronę . Sterownik ma kontrolę prędkości zegara M1 M2 co za tym idzie liczby kroków na obrót , ma sporo wyjść i wejść kontrolujących i z pewnością ma też kontrolę (licznik impulsów z enkodera) czekam na szczegółową dokumentację tech i zobaczę co da się z tym zrobić . Dziękuje za zainteresowanie i sugestie . Szczególne podziękowanie gostkowi który spamuje tylko forum i w ten sposób wyrósł na specjalistę 1poziomu:-)paulg pisze:Witam.
Dokładnie o tym pisałem ...![]()
Te silniczki (zgadując - wymontowane z ksera) to są zapewne BLDC wraz z sterowaniem - ale nie wydaje mi się aby nadawały się do napędu maszyny - mała moc , duża bezwładność wirnika , ciężkie sterowanie .
Jeżeli kolego chce dla testów to mogę odstąpić w cenie złomu kilkanaście takich (podobnych) silników![]()
Ogólnie sterownie w tych silnikach miało zapewnić tylko obrót w jedną stronę z zadaną prędkością - bez kontroli położenia - więc bez enkodera ani rusz![]()
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kolega oczywiście ma rację. LB1821 posiada przełącznik kierunku obrotów, hamulec, stabilizację obrotów w pętli fazowej (PLL) razem ze wskaźnikiem jej osiągnięcia. Prędkość obrotowa zależy od częstotliwości na wejściu CLK oraz od ustawienia preskalera N1 N2. Problem w tym, że najmniejsza, możliwa do ustawienia wartość to 64. Teoretycznie można podłączyć wejście CLK jako STEP, F/R jako DIR i spróbować wysterować go z programu CNC. Nie potrzebujemy enkodera, gdyż silnik zawiera takowy w postaci trzech czujników Halla. Jego rozdzielczość jest niewielka i trudno będzie wymagać od silnika dużej, czy znacznego przyśpieszenia. Dynamiki pewnie też nie osiągniemy, gdyż budowany był z myślą o napędzaniu mechanizmu ze stałą prędkością.mdario41 pisze:Aplikacja układu LB mówi co innego , jest dosyć skoplikowana jeżeli chodzi o przeznaczenie...