Walki liniowe na podporach f20
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Dopuszcza się. Tylko trzeba wiedzieć z czym to się wiąże. Profil zbyt prosty nie jest jak na wzorzec prostoliniowości. Poza tym można trafić na lepsze lub gorsze.
Mi nie trzeba było wielkiej dokładności a profile sobie wybrałem w miarę proste.
No i ja użyłem wałka z podporą czyli elementy niezbyt sztywnego.
Wózki przystosowałem do przyjęcia pewnego ugięcia prowadnicy (żeby nie zblokowało po ugięciu). Więc to działa, choć minimalnym kosztem dokładności.
Prowadnice szynowe to już trochę dokładniejsze i ich mocowanie na zwykłych profilach nie ma wielkiego sensu. Pasowało by taki profil wyszlifować. Można oczywiście nie szlifować i zamocować z ponaginaniem, a bramę zrobić elastyczną żeby przyjęła te ugięcia. Tylko po co wtedy prowadnice szynowe skoro się nie wykorzysta ich dokładności?
Mi nie trzeba było wielkiej dokładności a profile sobie wybrałem w miarę proste.
No i ja użyłem wałka z podporą czyli elementy niezbyt sztywnego.
Wózki przystosowałem do przyjęcia pewnego ugięcia prowadnicy (żeby nie zblokowało po ugięciu). Więc to działa, choć minimalnym kosztem dokładności.
Prowadnice szynowe to już trochę dokładniejsze i ich mocowanie na zwykłych profilach nie ma wielkiego sensu. Pasowało by taki profil wyszlifować. Można oczywiście nie szlifować i zamocować z ponaginaniem, a bramę zrobić elastyczną żeby przyjęła te ugięcia. Tylko po co wtedy prowadnice szynowe skoro się nie wykorzysta ich dokładności?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Nie ma klas gatunków.vandamme pisze: Jakie są klasy gatunków wałków?
Kasa to klasa.
Gatunek to gatunek.
To z czego są wykonane to właśnie gatunek jest mniej więcej. No ale na to jak piszesz nie chcesz patrzeć.vandamme pisze:zauważyłem że różnią się cena nie patrzc z czego są wykonane..
To zostaje klasa. Najbliżej by jej było do dokładności wykonania.
Czyli h6, h7 i inne.
http://www.pkm.edu.pl/index.php/compone ... 0-00010310
Co do szlifowania to miałem na myśli szlifowanie na maszynie. W celu wyprowadzenia geometrii.
A nie szlifowania kątówką ręczną jedynie w celu nadania połysku.
Mam nadzieję że pisałeś o tym samym

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Tak ręcznie papierem na mokro 3000 
Wrzucę na maszynę która zbiera równomiernie po całości.
[ Dodano: 2015-11-19, 18:24 ]
Ostatnie pytanie co myślicie o jednej prowadnicy liniowej 15 mm z dwoma wózkami na długości 1500mm w osi Y tam gdzie bedzie Z. (w projekcie mam dwie - próbuje ciąc koszty) co wy na to?

Wrzucę na maszynę która zbiera równomiernie po całości.
[ Dodano: 2015-11-19, 18:24 ]
Ostatnie pytanie co myślicie o jednej prowadnicy liniowej 15 mm z dwoma wózkami na długości 1500mm w osi Y tam gdzie bedzie Z. (w projekcie mam dwie - próbuje ciąc koszty) co wy na to?