Walki liniowe na podporach f20
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Walki liniowe na podporach f20
Witam czy dwa wałki z podpora fi 20 po obu stronach o długości 3 metrów nada się na os x gdzie będzie poruszać się brama o wadze ok 30 kg?
Proszę o podpowiedź pozdrawiam
Proszę o podpowiedź pozdrawiam

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tak -nawet z większą wagą dadzą rade.... Pytanie jakie siły dodatkowe i dokładności są spodziewane.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
No to gitara bo jak się rozglądam za większymi walkami to się zbiera nie zła suma.
A jak użyje prowadnic liniowych 15 na dwóch wózkach na stronę bo tak mam w projekcie to też dadzą radę? (tak mam oryginalnie w projekcie)
I czy można coś źle zrobić przy ich montażu?
Mam zamiar w profilu 80x40x3 wyciąć otwory laserem i je nagwintowac pod te prowadnice lub;) zrobić większe otw i wspawac tuleje z gwintem
Zależy mi na dokładności 0.1
A jak użyje prowadnic liniowych 15 na dwóch wózkach na stronę bo tak mam w projekcie to też dadzą radę? (tak mam oryginalnie w projekcie)
I czy można coś źle zrobić przy ich montażu?
Mam zamiar w profilu 80x40x3 wyciąć otwory laserem i je nagwintowac pod te prowadnice lub;) zrobić większe otw i wspawac tuleje z gwintem
Zależy mi na dokładności 0.1

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
"I czy można coś źle zrobić przy ich montażu?... "
wystarczy zachować katalogowe
tolerancje i będzie ok.
seria 15 normalna, przykładowo:
tolerancja równoległości szyn: 0,025mm
płaskość powierzchni montażowej: 0,06mm/200mm
tolerancja wysokości pow. mont.: 0,1mm
(wartości się różnią zależnie od producenta i typu prowadnic)
wystarczy zachować katalogowe
tolerancje i będzie ok.
seria 15 normalna, przykładowo:
tolerancja równoległości szyn: 0,025mm
płaskość powierzchni montażowej: 0,06mm/200mm
tolerancja wysokości pow. mont.: 0,1mm
(wartości się różnią zależnie od producenta i typu prowadnic)
-
triera super a gdzie można kupic prowadncie z woźkami w naprawde dobrej cenie?
Jestem swieżo po spawaniu ramy ogolnie wymiary pasują kąty też, ale jak leży goła na betonie to trochę ją skręćilo od spawów.. mierząc przękątną różni sie 8 mm to dużo ? jak założylem regulatory i dopasowałem do podłoża to jest ok i w poziomie..
Może to miec wpływ na pracę i dokładnosc pracy plotera?
Jestem swieżo po spawaniu ramy ogolnie wymiary pasują kąty też, ale jak leży goła na betonie to trochę ją skręćilo od spawów.. mierząc przękątną różni sie 8 mm to dużo ? jak założylem regulatory i dopasowałem do podłoża to jest ok i w poziomie..

-
- Posty w temacie: 5
Ja wierciłem ręcznie przy wykorzystaniu szablonu bo nie znalazłem dostatecznie taniej usługi wycinania laserowego w profilach.vandamme pisze:Mam zamiar w profilu 80x40x3 wyciąć otwory laserem i je nagwintowac pod te prowadnice lub;) zrobić większe otw i wspawac tuleje z gwintem
Ale w innym miejscu (inna oś w tej samej maszynie: cieńszy profil: 2mm) dałem nitonakrętki. Bardzo fajne rozwiązanie. Tanie i szybkie w wykonaniu (poszło szybciej niż gwintowanie w innym profilu). Możesz o tym pomyśleć. Problemem było tylko schodzenie osi gwintu nitonakrętek w bok podczas zaciskania. Nie schodziło dużo ale kilka otworów w podporach wałków musiałem rozwiercić żeby śruby wchodziły bez oporów (a nie chciałem wkręcać z oporem żeby nie naginało prowadnic).
http://www.jordan-matcon.pl/vandamme pisze:triera super a gdzie można kupic prowadncie z woźkami w naprawde dobrej cenie?
No 8mm to bardzo dużo. Na pewno nie uzyskasz 0.1mm dokładności.vandamme pisze:Jestem swieżo po spawaniu ramy ogolnie wymiary pasują kąty też, ale jak leży goła na betonie to trochę ją skręćilo od spawów.. mierząc przękątną różni sie 8 mm to dużo ? jak założylem regulatory i dopasowałem do podłoża to jest ok i w poziomie..
-
- Posty w temacie: 5
Zależy gdzie wyszła ta przekątna. I czy jedynie pościągało do węzłów czy też ponaginało profile na ich długości.
Ja używałem nitonakrętek z łbami stożkowymi i z nacięciami na tych łbach. Oczywiście rozwiercałem otwory na stożkowe. A takie nitonakrętki i rozwiercanie oczywiście po to żeby pochować nitonakrętki całkowicie w profilach.
Acha, miałem dostęp do nitownicy (pożyczyłem). Ręcznej ale fabrycznej, więc się nie musiałem męczyć z nakrętkami, śrubami i kluczami. Dlatego tak szybko i łatwo poszło. Bez nitownicy nitonakrętki już takie wygodne oczywiście nie będą.
A co do prowadnic to jeszcze kilka patentów które użyłem u siebie.
U mnie ta główna prowadnica (oś X) jest w powietrzu. Tzn. podparta tylko z dwóch stron. Oczywiście nie sam wałek 20mm bo przy długości 3m to wiadomo jak by to się ugięło nawet pod własnym ciężarem
Jest położona na profilu 80x40x3mm. Tzn. miała być, ale że podpora wałka 20mm ma 45mm szerokości to mi się otwory nie mieściły (wychodziły by częściowo w ściankach bocznych profila). Więc na górze dospawałem profil 50x20x4.
Policzyłem jak się to ugnie pod ciężarem wózka i jak zobaczyłem wynik to pomyślałem że pasuje coś z tym zrobić (wyszło ugięcie chyba ponad 3mm).
Tak więc zasymulowałem sobie na kompie jak się będzie uginał ten profil pod własnym ciężarem oraz ciężarem wózka, i to zależnie od jego położenia. I mając te dane mniej więcej wyliczyłem jak należy naprężyć profil w przeciwną stronę.
Tak więc podczas spawania profilu 80x40 do profilu 50x20 położyłem to do góry nogami i obciążyłem w wyliczonych miejscach ciężarkami (nie takimi małymi, ze 120Kg w dwóch miejscach). Przy pomocy nitek ("strun") sprawdziłem czy się dobrze wygięło i czy się nie wygina na boki. Na początku oraz podczas spawania (spawałem tylko punktowo co jakiś czas).
Chyba się udało, bo po montażu i obciążeniu wózkiem wygląda na to że ugięcie nie przekracza już 1mm niezależnie od położenia wózka.
Do obliczeń ugięć kompensacyjnych użyłem programu Belka Free. A że wersja darmowa nie pozwala robić zbyt wielu cudów (składać dwóch różnych profili) to do obliczeń podałem jeden profil własny z ręcznie podanymi momentami bezwładności.
Tylko skąd wziąć momenty bezwładności takiego składaka i się nie naliczyć po drodze?
No to sobie napisałem mały programik wspomagający do obliczeń.
http://przeklej.org/file/X2x0PK/Wyznacz ... dnosci.rar (sorki za serwer, ale tutaj na forum się załącznik nie chciał dodać)
Raczej łatwy w użyciu.
1 pixel = 1mm.
Ja używałem nitonakrętek z łbami stożkowymi i z nacięciami na tych łbach. Oczywiście rozwiercałem otwory na stożkowe. A takie nitonakrętki i rozwiercanie oczywiście po to żeby pochować nitonakrętki całkowicie w profilach.
Acha, miałem dostęp do nitownicy (pożyczyłem). Ręcznej ale fabrycznej, więc się nie musiałem męczyć z nakrętkami, śrubami i kluczami. Dlatego tak szybko i łatwo poszło. Bez nitownicy nitonakrętki już takie wygodne oczywiście nie będą.
A co do prowadnic to jeszcze kilka patentów które użyłem u siebie.
U mnie ta główna prowadnica (oś X) jest w powietrzu. Tzn. podparta tylko z dwóch stron. Oczywiście nie sam wałek 20mm bo przy długości 3m to wiadomo jak by to się ugięło nawet pod własnym ciężarem

Jest położona na profilu 80x40x3mm. Tzn. miała być, ale że podpora wałka 20mm ma 45mm szerokości to mi się otwory nie mieściły (wychodziły by częściowo w ściankach bocznych profila). Więc na górze dospawałem profil 50x20x4.
Policzyłem jak się to ugnie pod ciężarem wózka i jak zobaczyłem wynik to pomyślałem że pasuje coś z tym zrobić (wyszło ugięcie chyba ponad 3mm).
Tak więc zasymulowałem sobie na kompie jak się będzie uginał ten profil pod własnym ciężarem oraz ciężarem wózka, i to zależnie od jego położenia. I mając te dane mniej więcej wyliczyłem jak należy naprężyć profil w przeciwną stronę.
Tak więc podczas spawania profilu 80x40 do profilu 50x20 położyłem to do góry nogami i obciążyłem w wyliczonych miejscach ciężarkami (nie takimi małymi, ze 120Kg w dwóch miejscach). Przy pomocy nitek ("strun") sprawdziłem czy się dobrze wygięło i czy się nie wygina na boki. Na początku oraz podczas spawania (spawałem tylko punktowo co jakiś czas).
Chyba się udało, bo po montażu i obciążeniu wózkiem wygląda na to że ugięcie nie przekracza już 1mm niezależnie od położenia wózka.
Do obliczeń ugięć kompensacyjnych użyłem programu Belka Free. A że wersja darmowa nie pozwala robić zbyt wielu cudów (składać dwóch różnych profili) to do obliczeń podałem jeden profil własny z ręcznie podanymi momentami bezwładności.
Tylko skąd wziąć momenty bezwładności takiego składaka i się nie naliczyć po drodze?
No to sobie napisałem mały programik wspomagający do obliczeń.
http://przeklej.org/file/X2x0PK/Wyznacz ... dnosci.rar (sorki za serwer, ale tutaj na forum się załącznik nie chciał dodać)
Raczej łatwy w użyciu.
1 pixel = 1mm.