Niestety polityczyno-gospodarcze...

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 paź 2015, 10:39

bartuss1 pisze: zdziwiłbys sie kamarze hehe
Dziwię sie , dziwię :) Tekst o blamażu Petru na przywołanym portalu też przetrawiłeś ? Jakim trzeba być kretynem coby spłodzić coś takiego ?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 paź 2015, 11:29

nie czytałem, a i przez najblizsze dwa tygodnie nie zamierzam czytac tekstów politycznych z uwagi na fakt, ze teraz wszyscy będa się obrzucac błotem celem zdobycia niezdecydowanego elektoratu lub odbicia. Ja swoich faworytów mam i nikt nie musi mnie moralnie lub propagandowo podbudowywać aby dokonać tego wyboru.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: mc2kwacz » 13 paź 2015, 12:20

bartuss1 pisze:serio?
jaja sobie robisz?
zupełnie serio
bo ta ekipa jest tak nieudolna, że to kwesta 2 tygodni jak zostanie usunieta w niebyt
nie w niebyt, tylko co najwyżej na jedną kadencję przesunięta do opozycji, potem nastąpi zimny prysznic i pisdzielstwo znowu przegra na kilka lat. Obecnie rządzący wrócą, być może pod nową nazwą, ale wrócą. Bo zostaną znowu wybrani, żeby naprawiać po "rewolucjonistach". Jak w tym wierszyku "Wół minister". Pamiętasz ze szkoły?
i zadecydyuje o tym conajmniej kilkanascie milionów ludzi
"ludziów"
i niekoniecznie wsioki z browarem przy kompie smiejący się z głupawek, tudzież rozrywkowi emeryci wpatrzeni w obrazek maryjny na scianie.
Są jakieś granice przyzwoitosci a nie tylko koryto, są jeszcze wartości polskie.
Właśnie udowodniłeś że jesteś w tej grupie którą opisałeś wyżej. Możesz nawet nie lubić piwa, nic to nie zmienia. To był tylko przykładowy stereotypowy obraz typowego głupka, który daje się manipulować hasłami "patryjotycznymi" propagandzie wzorowanej na goebbelsowskiej. Na twoje pocieszenie, profesorowie też się w tej grupie zdarzają. Tak samo jak w USA jest grupa intelektualistów nadal wierząca w zbawienny komunizm. Dlaczego? Bo wykształcenie i mądrość niekoniecznie idą w parze.
Ty i podobni stanowicie większość. Niestety. Ale nie tylko w Polsce, cały świat tak wygląda i zawsze tak będzie. Dlatego współczesna demokracja, oparta na tej pożalsięboże "większości", jest tak ułomna i do tylu nieoczekiwanych patologii czasem prowadzi.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 paź 2015, 12:34

o oświecony w mądrości, intelekcie itd, nie przeginasz troche ?
niestety nie pamietam wierszyków ze szkoły, anegdot epickich czy bajek równiez nie za bardzo, bo to trochę dawno było ... masz coś przeciwko wartościom patriotycznym? no chyba że jesteś tylko polskojęzyczną mendą? to by wiele wyjasniało
jest takie powiedzenie: zyj i daj życ innym albo żryj i daj zrec innym

na Wałęsę nikt dzisiaj poważnie nie patrzy, podobnie na Millera, Kwacha, Krzaklewskiego itp itd, jakos nie powrócili do łask społeczenstwa.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 13 paź 2015, 13:02

Nie nie mam nic przeciwko wartościom patriotycznym, ale mam przeciwko graniu na wartościach patriotycznych i wykorzystywaniu wspólnych wartości do swoich egoistycznych celów, w tym przypadku partyjne granie na emocjach.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że Ty jesteś przekonany że to ja jestem sterowany i zdaję sobie sprawę że przedstawienie Ci logicznego ciągu prowadzącego do wniosku przeciwnego byłoby trudne i być może skazane na porażkę.
Ale apeluję do przynajmniej niezamykania się w swoich RZEKOMO patriotycznych poglądach.
To co wiesz "od zawsze", od dzieciństwa, od bliskich, niekoniecznie musi być prawdą. Takie podejście trzymało Europe 1500 lat w ciemnocie i dosłownym ciemnogrodzie. Postęp ludzkości wynika z ciągłego zadawania sobie pytań "czy aby na pewno" i "a może jest inaczej". Oczywiście mam na myśli obalanie dogmatów a nie przeciwieństwo, czyli patologicznych umysłowych zwolenników teorii spiskowych wszystkiego.
Jeśli nawet tylko dla wygody traktujesz z niechęcią lub odrzucasz te pytania, to niestety kwalifikujesz się do grona ludzi średniowiecza a nie do tych którzy tworzą postęp. Nawet budując maszyny cnc, bo to nie ma absolutnie nic do rzeczy.

P.S. Nad wartością swojego patriotyzmu też się przy okazji zastanów. Np jaki masz stosunek do płacenia podatków, czyli utrzymywania swojej ojczyzny, która jest niczym innym jak aparatem państwowym ulokowanym na jakimś terenie?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 paź 2015, 16:24

stosunek do podatków mam taki, że jak nie zapłacę to zaraz bedę miał kłopoty administracyjne plus odsetki ustawowe, pomimo tego jesli nadal będę sie opierał, to nie dośc ze zabiorą mi wszelke dobra, to na koniec wyląduję w pace, jako jednostka nie mam nic do powiedzenia odnosnie aparatu panstwa, z drugiej strony aparat ten jest zobowiązany chronic mnie - policja, straż, słuzba zdrowia i na dzien dzisiejszy te słuzby kuleją ...
niby powinna być symbioza, ale zwyczajnie jednostkowo nie mogę się wyłamac, no chyba że wykluczyc ze społeczenstwa jako bezdomny bez adresu i zyc na zasadach barteru, niezbyt wygodne, zwlaszcza ze to nie puszcza czy tajga, ale jakos tam zubarnizowane spoleczenstwo którym narzucono jakies odgórne prawa - tak wygląda państwo.

teraz wyskoczysz ze slowianami i narzuconej religii rzymskiej, no wiem wiem, ze chrzest Polski odbył sie kilkadziesiąt lat wczesniej niż to jest oficjalnie opisane, za sprawą szantazu księca morawskiego wobec księcia popiela i zę Lachowie nie byli dziczą ktora wziela się znikąd, ale na dzien dzisiejszy ten temat nie ma racji bytu, bo można skonczyć jak Korwin - gada konkretnie ale wciąz jest wyszydzany, bo od czasu do czasu palnie cos, co nie miesci się w kategoriach rozumienia spolecznego, a czy jest żydem to cholera go wie ... itd itp

odnosnie polityki - twor zwany opinią publiczną ocenia dzialania danej ekipy, nawet jakby była bardzo mądra i miala tylko co nieco za uszami to moze by to przeszło, zresztą przeszlo 4 lata temu powtornie i pomimo obiecanek jakos nic specjalnie sie nie zmieniło, zwłaszcza że rządzili wciąż z jedną koalicją wioskowych przygłupów

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ma555rek » 13 paź 2015, 16:55

gdzieś wcześniej padło, od mc2kwacza lub kogoś innego ( brzmi jakbym klasyka cytował :wink:), padło że ledwie 30% populacji jest zdolna do działań kreatywnych i zarządzania. Reszta to odpady i społeczne placebo.
Bartus, teraz wyobraź sobie jak durny jest przeciętny obywatel.

No i połowa tych obywateli jest od niego głupsza - oczywista zgoda.
Mamy więc sondażowe poparcie:
Ledwo 30% dla PO
1/2 ( ta głupsza ) z pozostałej ilości to faktycznie stanowi 35% poparcia dla PIS
Napisałem że to jest ta druga połówka reszty, nie pierwsza, ale przecież to też nie budzi wątpliwości.
cbdo.

[ Dodano: 2015-10-13, 17:37 ]
Nie, no musiałem, co krok to perełki
"Jarosław Kaczyński zwrócił także uwagę na pozycje, jaką zajmuje w Polsce szef ugrupowania opozycyjnego. - W Polsce był bardzo często traktowany, jakby był antyrządowym działaczem - powiedział Kaczyński."
Pasjonat

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Adalber » 13 paź 2015, 18:51

ma555rek pisze:gdzieś wcześniej padło, od mc2kwacza lub kogoś innego ( brzmi jakbym klasyka cytował :wink:), padło że ledwie 30% populacji jest zdolna do działań kreatywnych i zarządzania. Reszta to odpady i społeczne placebo.
Bartus, teraz wyobraź sobie jak durny jest przeciętny obywatel.

No i połowa tych obywateli jest od niego głupsza - oczywista zgoda.
Mamy więc sondażowe poparcie:
Ledwo 30% dla PO
1/2 ( ta głupsza ) z pozostałej ilości to faktycznie stanowi 35% poparcia dla PIS
Napisałem że to jest ta druga połówka reszty, nie pierwsza, ale przecież to też nie budzi wątpliwości.
cbdo.

[ Dodano: 2015-10-13, 17:37 ]
Nie, no musiałem, co krok to perełki
"Jarosław Kaczyński zwrócił także uwagę na pozycje, jaką zajmuje w Polsce szef ugrupowania opozycyjnego. - W Polsce był bardzo często traktowany, jakby był antyrządowym działaczem - powiedział Kaczyński."
Dla tych wybitnych zjadaczy pereł:

"Szef opozycji w normalnym demokratycznym kraju to jest ktoś bardzo wysoko postawiony. W Polsce bardzo często był traktowany, jakby był jakimś antypaństwowym działaczem."

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: kamar » 13 paź 2015, 22:20

ma555rek pisze:i
"Jarosław Kaczyński

Ludzki Pan, daje zarobić nie tylko swoim. W przerwie Szkiełka puszcza płatny spot wyborczy :)

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 14 paź 2015, 18:19

"Jak czytamy w komunikacie z badania, w pierwszych trzech kwartałach br. jako prawicowe swoje poglądy polityczne określiło 33 proc. ankietowanych w wieku od 18 do 24 lat. Odsetek zwolenników prawicy wśród młodych przewyższył tym samym udział deklarujących prawicowość wśród ogółu badanych Polaków (31 proc.)."
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/cbos-cor ... ady/pp2fe1
Ciekawe ilu z tych "prawicowców" dałoby sobie zgodnie ze swoimi rzekomymi poglądami zabrać zasiłki, ulgi, dodatki, zapłaciłoby za swoją edukację i za wizytę u lekarza czy pobyt w szpitalu z własnej kieszeni? :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”