Jak w temacie czy któryś z kolegów to realizował lub może macie jakieś linki do tego typu tematów (mile widziane również angielskojęzyczne)
Modernizuje tokarkę która ma oryginalnie 3 biegi zmieniane siłownikiem hydraulicznym i chciałbym to wykorzystywać dalej. Dobrze było by zobaczyć jak inni to realizują zamiast wymyślać koło na nowo.
Sterowanie automatyczną skrzynią biegów tokarki Mach3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Sterowanie automatyczną skrzynią biegów tokarki Mach3
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Potrafisz napisać takie makro co będzie sterować elektrozaworami?
Pro. To powinno być tak np.:
Jeżeli S 0-1000 to przekaźnik 1 ON jeżeli S1000- 2000 to przek. 1OFF a przek. 2ON itd.
A łatwiejsze wyjście to dodanie własnych funkcji M np. W LinuxCNC można to łatwo zrobić np.
M101 bieg 1(przekaźnik 1 ON) M102 bieg2 (przek. 1OFF a przek. 2ON) itd.
Pro. To powinno być tak np.:
Jeżeli S 0-1000 to przekaźnik 1 ON jeżeli S1000- 2000 to przek. 1OFF a przek. 2ON itd.
A łatwiejsze wyjście to dodanie własnych funkcji M np. W LinuxCNC można to łatwo zrobić np.
M101 bieg 1(przekaźnik 1 ON) M102 bieg2 (przek. 1OFF a przek. 2ON) itd.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Makro to nie problem. Pisze w różnych językach więc adaptacja dla mach3 będzie łatwa.
Daje dodatkowo PLC bo algorytm zmiany biegów niestety jest bardziej skomplikowany. Z mach3 chce dać sygnał żądanego biegu i stan osiągniętej gotowości.
Daje dodatkowo PLC bo algorytm zmiany biegów niestety jest bardziej skomplikowany. Z mach3 chce dać sygnał żądanego biegu i stan osiągniętej gotowości.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
ja mam pytanko bo sposób z funkcjami M w linuxie jest bardzo prosty a dałoby się pójść o krok dalej ?
Mam na myśli taką sytuację:
Wpisuję S1000 czyli np bieg numer 3 (bo chcę toczyć zgrubnie) i maszyna już bez podawania funkcji M wie żeby sprawdzić aktualny bieg i zmienić na właściwy.
Dalej w programie daję S500 bo np teraz będę wiercił i maszyna znowu ma sama sprawdzić aktualny bieg i zmienić go na właściwy (czyli np na numer 2).
Da się obejść w linuxie funkcje M żeby osiągnąć opisane założenie ?
Niby głupotka ale taka głupotka człowieka bardzo cieszy potem jak zacznie to chodzić tak jak się chce.
Mam na myśli taką sytuację:
Wpisuję S1000 czyli np bieg numer 3 (bo chcę toczyć zgrubnie) i maszyna już bez podawania funkcji M wie żeby sprawdzić aktualny bieg i zmienić na właściwy.
Dalej w programie daję S500 bo np teraz będę wiercił i maszyna znowu ma sama sprawdzić aktualny bieg i zmienić go na właściwy (czyli np na numer 2).
Da się obejść w linuxie funkcje M żeby osiągnąć opisane założenie ?
Niby głupotka ale taka głupotka człowieka bardzo cieszy potem jak zacznie to chodzić tak jak się chce.
-
Da się.
Omijasz standardową funkcje włącznie wrzeciona i dajesz np. m301 s1000 czyli wywołujesz własna funkcje z parametrem.
Piszesz podprogram który wymusi odpowiedni bieg i prędkość wrzeciona i dopiero wróci do programu głównego.
Oczywiście musisz zmodyfikować postprocesor w cam-ie którego używasz.
Omijasz standardową funkcje włącznie wrzeciona i dajesz np. m301 s1000 czyli wywołujesz własna funkcje z parametrem.
Piszesz podprogram który wymusi odpowiedni bieg i prędkość wrzeciona i dopiero wróci do programu głównego.
Oczywiście musisz zmodyfikować postprocesor w cam-ie którego używasz.