Sterowanie automatyczną skrzynią biegów tokarki Mach3

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 522
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

Sterowanie automatyczną skrzynią biegów tokarki Mach3

#1

Post napisał: bubels » 18 sie 2015, 22:43

Jak w temacie czy któryś z kolegów to realizował lub może macie jakieś linki do tego typu tematów (mile widziane również angielskojęzyczne)

Modernizuje tokarkę która ma oryginalnie 3 biegi zmieniane siłownikiem hydraulicznym i chciałbym to wykorzystywać dalej. Dobrze było by zobaczyć jak inni to realizują zamiast wymyślać koło na nowo.


Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5429
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 19 sie 2015, 01:39

Potrafisz napisać takie makro co będzie sterować elektrozaworami?
Pro. To powinno być tak np.:
Jeżeli S 0-1000 to przekaźnik 1 ON jeżeli S1000- 2000 to przek. 1OFF a przek. 2ON itd.

A łatwiejsze wyjście to dodanie własnych funkcji M np. W LinuxCNC można to łatwo zrobić np.
M101 bieg 1(przekaźnik 1 ON) M102 bieg2 (przek. 1OFF a przek. 2ON) itd.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 522
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: bubels » 19 sie 2015, 10:00

Makro to nie problem. Pisze w różnych językach więc adaptacja dla mach3 będzie łatwa.

Daje dodatkowo PLC bo algorytm zmiany biegów niestety jest bardziej skomplikowany. Z mach3 chce dać sygnał żądanego biegu i stan osiągniętej gotowości.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 872
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

#4

Post napisał: ak47 » 19 sie 2015, 12:58

ja mam pytanko bo sposób z funkcjami M w linuxie jest bardzo prosty a dałoby się pójść o krok dalej ?
Mam na myśli taką sytuację:
Wpisuję S1000 czyli np bieg numer 3 (bo chcę toczyć zgrubnie) i maszyna już bez podawania funkcji M wie żeby sprawdzić aktualny bieg i zmienić na właściwy.
Dalej w programie daję S500 bo np teraz będę wiercił i maszyna znowu ma sama sprawdzić aktualny bieg i zmienić go na właściwy (czyli np na numer 2).

Da się obejść w linuxie funkcje M żeby osiągnąć opisane założenie ?
Niby głupotka ale taka głupotka człowieka bardzo cieszy potem jak zacznie to chodzić tak jak się chce.


Autor tematu
bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 522
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: bubels » 19 sie 2015, 13:16

Da się.

Omijasz standardową funkcje włącznie wrzeciona i dajesz np. m301 s1000 czyli wywołujesz własna funkcje z parametrem.

Piszesz podprogram który wymusi odpowiedni bieg i prędkość wrzeciona i dopiero wróci do programu głównego.

Oczywiście musisz zmodyfikować postprocesor w cam-ie którego używasz.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 872
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

#6

Post napisał: ak47 » 19 sie 2015, 13:52

dzięki, ja tylko tak informacyjnie pytam bo się dokształcam ciągle i i zbieram informacje. Toczyć jeszcze nie toczę na CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”