Frezarka z podstawą żeliwną na wałkach podpartych

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 08 mar 2015, 17:59

Chroboczą te łożyska, że ajajaj, ale do rzeczy. Rampę ustawić bardziej stromą, o niższej prędkości maksymalnej, ale o dużo większym przyśpieszeniu.

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Autor tematu
m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24

Post napisał: m.j. » 08 mar 2015, 23:20

Niestety podczas zakładania i zdejmowania stołu wypadło kilka kulek. Nie mogę zlokalizować z których łożysk wypadły, ale póki co łożyska tanie więc jak się sypnie to założę nowe lub pomyślę nad dorobieniem łożyska z poliamidu na wzór IGUSa. Powstrzymuje mnie tylko strach że tarcie może być dużo większe niż dla kulek.
Odnośnie tej wyższej rampy - jakie będą z tego korzyści? Pytam ponieważ raczkuję w dziedzinie ustawiania parametrów w programach typu MACH i w ogóle w tej materii. Każda rada i wyjaśnienie jest dla mnie bardzo cenne.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 09 mar 2015, 07:58

Czas. Mając tak wolne przyśpieszenia, maszyna podczas normalnej obróbki może się nie rozpędzić do zadanej prędkości, gdyż przyśpieszenie jest zbyt niskie. Czyli jak będziemy frezować kwadrat 100mm x 100mm z prędkością załóżmy 1m/min, to może się okazać, że prędkość faktyczna będzie wynosiła 0.6m/min.
Kreatura CNC

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 09 mar 2015, 08:11

Punkcik dodany :smile:
Faktycznie przy zadanym przyśpieszeniu zanim silnik się rozkręcił do pełnej prędkości trochę czasu mijało bezpowrotnie :wink: Mam stosunkowo niewielkie pole robocze - ok. 600x320x200 więc i prędkości w G0 wielkie nie będą. Teraz bardziej badam ile można bezpiecznie wyciągnąć. Wyszło jak na razie, że prędkość 6m/min nie spowodowała jak na razie gubienia kroków i zacięć więc uznaję ją za bezpieczną. Uważam, że na śrubie trapezowej to nie jest zły wynik. Roboczo i tak dojazdy w G0 będę pewnie ustawiał na 4m/min maks.

Teraz czas brac się za belkę X-ksa :grin:
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 09 mar 2015, 10:10

Ja bym zmniejszył prędkości maksymalne do 2-3m/min, ale przyśpieszenie zwiększył 10x razy, może i więcej jeżeli pozwolą na to śruby.
Kreatura CNC

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 18 maja 2015, 17:17

Pierwsze przymiarki krzyżaka. Rozstaw prowadnic na belce pionowej 180mm + 3 prowadnica w poziomie. Łączny rozstaw ok. 230mm doliczając 3 prowadnicę. 14 (może być nawet 15) łożysk na osi X oraz 10 łożysk w Z. Rozstaw w osi Z to 160mm. Jak na razie wszystko ładnie się złożyło i nawet chodzi równo na całej długości. Kilka fotek:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 16 lip 2015, 08:15

Test osi X i Y przy 2000mm/s2
Nie zwracajcie uwagi na g-kody ponieważ kopiowałem je na szybko i linijki się powtarzają. Bezpieczne przyśpieszenie to 1500mm/s2, ponieważ czasem przy 2000mm/s2 potrafiło się przycinać.
[youtube][/youtube]

Z-tka już też tylko dotknąć i będzie gotowa, a przynajmniej gotowa do testów na sucho tzn bez wiórów. Wrzecionko już leży. Będzie nietypowe - zamiana z kumplem za małą szlifiereczkę. Silnik 300/400Hz (18000-24000 obr). Jest to nawet nie silnik ale wrzeciono ze stożkiem MK2 i gwintem od dołu. Silnik jednak połączony jest sprzęgłem z korpusem o tym samym stożku i z miejscem na wlew oleju. Widać było że pracowało w alu bo usmarowane było wiórami. Zastanawiałem się dlaczego był ten drugi korpus skoro silnik był też wrzecionem. Doszedłem do wniosku że pewnie brakowało temu sztywności do alu i stąd to połączenie. Wrzeciono 2.2KW. Szacuję masę Z-ki na około 30kg, a może nawet i więcej.

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 27 sty 2016, 09:30

Przyszedł czas na planowanie powierzchni pod stół. Wrzecionko 2.2KW 300/400Hz ale szło na 150HZ z powodu głośnych łożysk. Silnik się nie grzał więc mogłem pozwolić sobie na mniejszą ilość herców. Oprawka ER32, frezik 11.6mm - dość długi aby dosięgnąć powierzchni stołu. Będzie na tym jeszcze stół o większych wymiarach i dopiero na nim wydziergam rowki T-owe. Posów roboczy w programie był ustawiony na 1500mm/min jednak w Linuxcnc było 1200mm/min więc pewnie na tej prędkości jechało. Zagłębienie ustawione było na 0.2mm ale ustawiłem "zero" o 0.1mm powyżej i zbierało tylko 0.1mm i za jednym razem udało się zabielić całość.
[youtube][/youtube]
Do zrobienia została jeszcze osłona i wrzucenie całości elektroniki do większej skrzyni oraz podłączenie czujników krańcowych i Home (na razie wszystkie mechaniczne).

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ezbig » 27 sty 2016, 13:36

To tak specjalnie planowanie raz w jedną, raz w drugą, a nie po spirali? Pytam bo nie jestem mechanikiem, a wydawało mi się, że lepiej jechać cały czas w jedną stronę.

Autor tematu
m.j.

Post napisał: m.j. » 28 sty 2016, 08:39

Prawdę mówiąc miałem kilka możliwości do wyboru, a tą wybrałem z ciekawości jak to wyjdzie. Wyszło dobrze. Zresztą przy takim lizaniu to wątpię czy akurat zmiana strategii coś by dała.

Planowana powierzchnia miała wymiar 400x280, a obecnie do niej przyczepiony jest stolik roboczy z alu PA6 o wymiarach 850x320x35. Jak dorobię osłony i obudowę to muszę ów stół obrobić. Docelowo ma być 7 rowków T-owych na małe kamienie z gwintem M8.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”