3 pytania od zielonego

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: jasiu... » 06 cze 2015, 13:59

O godzinie 9:21
kubus838 pisze:który robi to na komputerze podłączonym pod obrabiarke,
O godzinie 13:37
kubus838 pisze:Mówisz, że obrabiarka ze sterowaniem Sinumerik nie posiada wbudowanego komputera.
Zdecyduj - podłączony, czy wbudowany? Bo ja o 11:29 stwierdziłem: system jest integralną cechą obrabiarki, czy jest to komputer? Laik pewnie tak to nazwie, w końcu każdy system musi działać na jakimś osprzęcie, tyle że do przeglądania internetu to ten system przeznaczony nie jest, choć przecież by się dało (oparty na windows).
kubus838 pisze:Po raz setny to pisze, tego nie zmienisz. Lepiej jest robić projekt na komputerze a póżniej wdrożyć jego produkcje.

A ja ci po raz setny tłumaczę, że nie każdy projekt i nie w każdej sytuacji.
kubus838 pisze:każdy tego typu system dysponuje miniumum 150 postprocerami dla różnych sterowników
:lol: :lol: :lol: a mnie się wydawało, że tylko kilkoma, przeznaczonymi do wykonania kodu dla obsługiwanych przez ciebie obrabiarek. Resztę można oczywiście dokupic, tylko po co mieć ich aż ponad 150? Dla satysfakcji z posiadania, skoro się tego nie używa?

Zaraz zaraz, a wiesz ty, co to jest postprocesor?[/b]

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 14:33

jasiu... pisze:O godzinie 9:21
kubus838 pisze:który robi to na komputerze podłączonym pod obrabiarke,
O godzinie 13:37
kubus838 pisze:Mówisz, że obrabiarka ze sterowaniem Sinumerik nie posiada wbudowanego komputera.
Zdecyduj - podłączony, czy wbudowany? Bo ja o 11:29 stwierdziłem: system jest integralną cechą obrabiarki, czy jest to komputer? Laik pewnie tak to nazwie, w końcu każdy system musi działać na jakimś osprzęcie, tyle że do przeglądania internetu to ten system przeznaczony nie jest, choć przecież by się dało (oparty na windows).
A czy to nie to samo? Wiesz, system musi pracować na komputerze inaczej się nie da. Znasz jakieś systemy które pracują bez zarządzania? A to co jak nie ma komputera to kto tak cyferki "pisze". Komputer nie zawsze wygląda tak jak Twój w domu. Komputer to przede wszystkim płytki elektroniczne. A skoro coś przy obrabiarce Ci wyświetla jakieś znaki na takim ekranie to myślisz, że co to jest?

jasiu... pisze:
kubus838 pisze:Po raz setny to pisze, tego nie zmienisz. Lepiej jest robić projekt na komputerze a póżniej wdrożyć jego produkcje.

A ja ci po raz setny tłumaczę, że nie każdy projekt i nie w każdej sytuacji.
Każdy w każdej sytuacji. Nawet silnik odrzutowe projektuje się na komputerze a nie robi z gliny czy plasteliny. Bolidy F1 projektuje się na komputerze i do tego wykonuje próby aerodynamiczne w tzw. przestrzeni wirtualnej. A jakich projektów nie da się zrobić na komputerze?
jasiu... pisze:
kubus838 pisze:każdy tego typu system dysponuje miniumum 150 postprocerami dla różnych sterowników
jasiu... pisze: :lol: :lol: :lol: a mnie się wydawało, że tylko kilkoma, przeznaczonymi do wykonania kodu dla obsługiwanych przez ciebie obrabiarek. Resztę można oczywiście dokupic, tylko po co mieć ich aż ponad 150? Dla satysfakcji z posiadania, skoro się tego nie używa?
I to jest kolejny dowód braku wiedzu u Ciebie. Każdy system CAD/CAM posiada miniumum 150 postprocesorów. I nie trzaba ich kupować one są standardowo w programie Ty czytasz i nie ruzmiesz co czytasz. Nie wiem czy to jest spowodowane.
jasiu... pisze:Zaraz zaraz, a wiesz ty, co to jest postprocesor?[/b]
He, he a Ty wiesz do czego to służy?

robert

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 06 cze 2015, 14:50

Panowie - nie ma co się ścierać. :mrgreen:
Brak dalszych pytań od założyciela tematu .
..... wygląda , że nasza wiedza z dziedziny CNC gościa przerosła i się już nie odzywa. :razz:

p.s.
U mnie wygląda to tak ;
programy na centra obróbcze puszczam z CAM , bo na pisanie z pulpitu brak mi czasu , (obróbkę 3D bez CAM na Haas nie potrafię) , zaś tokarkę programuję sam , gdyż ani w CAM , ani z pulpitu nikt oprócz mnie tego nie zrobi. :grin:
Każdy na swoim stanowisku jest fachowcem i nie ma co się ścierać kto jest lepszejszym. :neutral:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: jasiu... » 06 cze 2015, 14:55

WZÓR pisze:Każdy na swoim stanowisku jest fachowcem i nie ma co się ścierać kto jest lepszejszym. :neutral:

Mariusz.
Amen!

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2015, 15:25

kubus838 pisze:
A po co kumu taki frezer, który nie ma pojęcia z czego maszyna jest zbudowana i jak działa. Po drugie to kończą się czasy rozdzielczości stanowisk. Bo łatwiej wytłumaczyć zasady obróbki metodą skrawania programiście, niż zasady obsugi CAD/CAM-ów takiemu frezerowni jak Ty. Bo to jest nie możliwe. Po tym co piszesz nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Zaczynasz pisać głupoty. Po pierwsze to wątpię abyś w myśl tej zasady znał choćby skład i proces wytwarzania narzędzia, po drugie to pisząc takie głupoty ze frezer ma tylko (właśnie co?) właczyć guzik? Po trzecie to ważne co kto potrafi się nauczyć a nie co aktualnie robi, bo pisząc że jeden jest lepszy od drugiego to tak jak elektronik jest lepszy od mechanika i na wzajem. To bez urazy ale idiotyczne porównania.

Co do tematu głównego to faktycznie nie jest problemem zrobić ten projekt z ręki tym bardziej że tak naprawdę najważniejsze wymiary to te otwory a cała reszta to bardziej wizualna sprawa.
Ostatnio robiłem inną rzecz też do motocykla i też oczywiście pisana z palca. To jedno z kilku frezowań tego detalu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 cze 2015, 15:49 przez IMPULS3, łącznie zmieniany 1 raz.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 15:49

IMPULS3 pisze:
Zaczynasz pisać głupoty. Po pierwsze to wątpię abyś w myśl tej zasady znał choćby skład i proces wytwarzania narzędzia, po drugie to pisząc takie głupoty ze frezer ma tylko (właśnie co?) właczyć guzik? Po trzecie to ważne co kto potrafi się nauczyć a nie co aktualnie robi, bo pisząc że jeden jest lepszy od drugiego to tak jak elektronik jest lepszy od mechanika i na wzajem. To bez urazy ale idiotyczne porównania.
Twoją wypowiedź zostawiam bez komentarza. Pomijam też zasady wytwarzania narzędzi i nie chodzi o tą literówke. A tak na przyszłość to polecem poczytać czego dotyczy wątek a nie "strzelać" na oślep.

Oczywiście, że ten element można opisać z pulpitu, ale szybciej i lepiej będzie przygotować go w CAD/CAM z powodu funkcji jakie posiadają te systemy. Bo jak jeden z forumowiczów wspomniał, nie jest pewien co wyjdzie po obróbce - zastosowałem tu skrócenie wypowiedzi forumowicza. To chyba lepiej coś przygotować w CAD/CAM i wykonać w stu procentach według projektu. I to było moje zdanie od którgo powstała dyskusja

robert

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Re: 3 pytania od zielonego

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2015, 16:03

kubus838 pisze:A tak na przyszłość to polecem poczytać czego dotyczy wątek a nie "strzelać" na oślep.
Póki co to Ty strzelasz na oślep. Uczepiłeś sie ze TYLKO CNC zrobi to absolutnie szybko i dobrze i koniecznie z CAD-em a jak Ci to próbowano wytłumaczyć ze są i inne sposoby to jak ten byk na widok czerwonej płachty się zachowujesz. :mrgreen:
kubus838 pisze: Narysowanie zajmie Ci troche czasu ale mam tu na myśli kilka godzin. Ustawienie obróbki zajmie kilka minut.
Za kilka godzin to bym to spokojnie skończył na tradycyjnych maszynach i to bez specjalnie wielkiego wysiłku. Potrzebowałbym tylko frezarki, tokarki i stołu obrotowego. To naprawdę nic wielkiego .
To ze są maszyny CNC jakiekolwiek to tylko ten plus że nie musisz przekladać tyle narzędzi a zawsze prościej zrobić coś na komputerze niż gimnastykować się przy maszynie. Choc nie zawsze szybciej. :)

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 16:39

Nie zrobisz tego na na manualnej frezarce bo są otwory z zagłębieniem owalnym. Ja tylko źle reaguje jak ktoś wciska kit taki suchy prosta z okna. Byś skończył jakbyś maił frezarke, tokarke, tylko nie zrobisz bo jej nie masz. Tak, tak czaruj dalej - byś zrobił tylko nie zrobisz.

Człowiek pyta o radę a wy bez zadnych skrupułów dajecie swoje rady które nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistość.

Ale skoro jesteś taki mocny to dla udowodnienia weź i zrób mu to za darmo według projektu który Ci da. A nie teksty "ja bym to zrobił' lepiej tylko mi sie nie chce"

robert

szuler666
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: szuler666 » 06 cze 2015, 16:58

Nie zrobisz tego na na manualnej frezarce bo są otwory z zagłębieniem owalnym. Ja tylko źle reaguje jak ktoś wciska kit taki suchy prosta z okna.
Naprawde jesli chodzi o obróbke to lepiej zostan przy tym swoim drzewie bo to co napisałes to jest własnie kit i indolencja
szuler

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 06 cze 2015, 17:19

szuler666 pisze: Naprawde jesli chodzi o obróbke to lepiej zostan przy tym swoim drzewie bo to co napisałes to jest własnie kit i indolencja
Tak, no to udowodnij to. Pokaż i zrób.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”