Uruchamianie sterownika ALFA-3G - niestety problem.

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 24 kwie 2007, 00:23

trafo - mostek - kondensatory - bezpiecznik - zabezpieczenie - ew. bezpieczniki osobne dla każdej osi...

warto aby równolegle z bezpiecznikiem była dioda w kierunku sterownik do zasilacza
w przypadku przepalenia bezpiecznika - zwroty z silników będa wciąż mogły trafiać do kondensatorów... oczywiście układa zabezpieczenia nadnapieciowego też by sobie dał radę - podobno jednak lepiej dmuchac na zimne

oczywiście w przypadku założenia bezpieczników za zabezpieczeniem nadnapięciowym - diody pozwalające na zwrot to konieczność!

[ Dodano: 2007-04-24, 00:34 ]
x pisze:No więc jednak odwijanie uzwojenia, albo dodanie diód, bo tak jak jest, to prawdopodobnie często będzie powyżej 33V.
można też zabezpieczenie postawić odrobinę wyżej...np. 34V - oczywiście to będzie bardzo wąska tolerancja... ale w praktyce a3977 to wytrzymuje

ja swoje zasilacze testuje zazwyczaj w firmie - gdzie napięcie w sieci jest "jak za dawnych lat"... 220V a czasem mniej (stara kiepska instalacja)
ale czasami też robiłem sobie testy na działce.. na świerzym powietrzu.. bardzo blisko podstacji - i tam napięcie osiągało czasami nawet 240V

warto układ tak zaprojektowac aby stałe przepięcie nie występowało nawet wtedy - gdy pojawi się w sieci 250V...

warto jednak wiedzieć, że napięcie zasilacza obciążonego spada dość znacznie...

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Leoo » 24 kwie 2007, 09:27

markcomp77 pisze:oczywiście można liczyć na słabość źródła napięcia.. ale co jeśli źródła nie daje się "stabilizować" tranzystorkiem o mocy 165W?
co jeśli trafo ma i kondensatory mają bardzo dużą zgromadzoną energię...
Teraz Kolega pogalopował daleko.
Pierwsza sprawa. Nie buduje się zabezpieczeń tego typu, które znoszą długotrwale moc znamionową zasilacza. O ile dobrze pamiętam, Kolega montuje zabezpieczenia w oparciu o tranzystorek Darlingtona w obudowie TO220 i to bez radiatora.
Druga sprawa. Napięcie zasilacza niestabilizowanego jest amplitudą napięcia transformatora. Oznacza to, że nawet pod niewielkim obciążeniem nastąpi wyraźny jego spadek i tylko to ma robić zabezpieczenie - tworzyć owo niewielkie obciążenie.
Kolega pisze, że w obwodzie stabilizacji popłynie prąd dążący do nieskończoności. Właśnie na tym rzecz. Tranzystor wykonawczy ma odpowiedzieć całym swoim zasobem na wymuszenie, gdyż tylko w ten sposób może zwalczyć wzrastające napięcie.

Najgorszym przypadkiem pracy, dla stabilizatora równoległego, jest brak obciążenia. Niech kolega x zbuduje ogranicznik, zainstaluje w urządzeniu i nie podłącza sterowników. Na podstawie temperatury radiatora i jasności świecenia LED będzie można ocenić ilość traconej mocy, która znacząco spadnie po podłączeniu sterowników. Można pojeździć po działkach, sąsiadach i innych transformatorach testując skrajne warunki pracy.

Dokładnie taki sam układ, z diodą LED, zbudowałem dla kolegi Rayford. Proszę Jego pytać czy i jak działa.

Awatar użytkownika

Autor tematu
x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: x » 28 kwie 2007, 18:46

Nic na razie nie zrobiłem. Musiałem zarobić trochę kasy, bo zaraz po looongweeekeeendzie trzeba płacić ZUS.

Kupiłem elementy (KD502 nie udało mi się dostać - jest 2N3055). Z ciekawości podłączyłem mostek do trafa, i mnie oświeciło - kurna, przecież po przejściu przez mostek napięcie się obniża. Napięcie za mostkiem wynosiło około 23V. Razy 1.41 - wychodzi poniżej 34V. Więc to raczej nie jest wina zbyt dużego napięcia!

Zacząłem myśleć o bezpieczniku. W układzie był F3.15H 250V - nie wiem, czy akurat taki jak trzeba, ale bez obciążenia to nie powinno być istotne. Kupiłem kilka nowych bezpieczników. Wszystkie A3977 przełączyłem na "disable", i spaliłem dwa kolejne bezpieczniki od razu po włączeniu zasilania.

O co tutaj chodzi? Czyżby bezpiecznik przepalał się podczas ładowania kondensatorów, czy jak?

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 28 kwie 2007, 21:08

Może tak być pod warunkiem, że bezpiecznik montujesz przed kondensatorem filtrującym.

Mam nadzieję, że tak nie jest.

Zastosuj bezpiecznik zwłoczny.

Mam też złą wiadomość.
Zablokowanie układu sygnałem DISABLE (ENABLE) nie zabezpiecza przed uszkodzeniem od zbyt wysokiego napięcia zasilania. 34V to granica, którą bardzo łatwo przekroczyć.

sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: sasii » 28 kwie 2007, 21:34

ja mam taki sam sterownik
i tez mi palił bezpieczniki na małych silnikach jak ustawiłem za dużo prąd silnika
ale układów mi nie palilo
transformator tez miał za wysokie napięcie to odwinolem parę zwoji a potem okazało sie ze miernik mial slaba baterie i znowu musiałem odwijać
a teraz jest wszystko oki większe silniki nie takie od drukarki co mialem do testów

Awatar użytkownika

Autor tematu
x

Post napisał: x » 01 lip 2007, 11:25

Witam po długiej przerwie, wreszcie mogłem się tym zająć.

Postanowiłem poczekać z próbami do zrobienia ogranicznika napięcia. Kolega radził mi zrobić "pająka", ale z moimi umiejętnościami to by się źle skończyło. Więc nauczyłem się trochę obsługi Eagle, i przygotowałem taki projekt jak widać na obrazkach. Do schematu dodałem mostek i bezpiecznik. Płytka mogła by być mniejsza, ale zostawiłem miejsce na spory radiator. Załączam też szablon do "termotransferu" ze zminimalizowaną powierzchnią trawienia.

Proszę o uwagi, bo podejrzewam, że są tu jakieś błędy.

Aha, czy obydwa tranzystory mozna przykręcić do jednego radiatora? BD139 ułożyłem tak, że może zostać wlutowany wygięty "stopką do góry".
Załączniki
plyta2.jpg
Schemat
plyta2.jpg (16.66 KiB) Przejrzano 976 razy
plyta2_brd.jpg
Układ elementów
plyta2_brd.jpg (45.06 KiB) Przejrzano 968 razy
szablon.jpg
Wersja do prasowania żelazkiem
szablon.jpg (28.74 KiB) Przejrzano 1833 razy

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 01 lip 2007, 14:30

Witam.
Obawiam się, że problem może być poważniejszy:
https://www.cnc.info.pl/topics79/koledz ... vt5370.htm

Odnośnie ogranicznika. Na Twoim schemacie mamy stabilizator równoległy włączony szeregowo. Coś takiego nie będzie działało. Usuń mostek i bezpiecznik. Te elementy masz na płycie sterownika. Ogranicznik dołączamy do kondensatora filtrującego (obok mostka), kolektor KD502 do "+", emiter do "-".
BD139 możesz umocować na wspólnym radiatorze. Projektując PCB staraj się używać możliwie dużych punktów lutowniczych i szerokich ścieżek, zwłaszcza prądowych. Pamiętaj o miejscu na łby śrub mocujących.

Awatar użytkownika

Autor tematu
x

Post napisał: x » 01 lip 2007, 19:25

Leoo pisze:Witam.
Obawiam się, że problem może być poważniejszy:
https://www.cnc.info.pl/topics79/koledz ... vt5370.htm
Tak, widziałem ten wątek, i zapamiętałem, jeszcze mi się to przyda. Można jakoś dobudować zabezpieczenia przeciwzwarciowe? Na razie uważałem, ale w końcu coś się zewrze, albo odłączy.

Następnym razem albo sam lutuję z jakiegoś dostępnego projektu, albo zamawiam uruchomiony zestaw u jakiegoś niezbyt daleko mieszkającego elektronika.
Leoo pisze:Odnośnie ogranicznika. Na Twoim schemacie mamy stabilizator równoległy włączony szeregowo. Coś takiego nie będzie działało.
Ups, tego nie wiedziałem.
Leoo pisze:Usuń mostek i bezpiecznik. Te elementy masz na płycie sterownika. Ogranicznik dołączamy do kondensatora filtrującego (obok mostka), kolektor KD502 do "+", emiter do "-".
BD139 możesz umocować na wspólnym radiatorze. Projektując PCB staraj się używać możliwie dużych punktów lutowniczych i szerokich ścieżek, zwłaszcza prądowych. Pamiętaj o miejscu na łby śrub mocujących.
Chciałem to na razie podłączyć do złącza zasilania na sterowniku, dlatego mostek i bezpiecznik. No ale może przekombinowałem. W dodatku teraz zauważyłem, że w czasie przerysowywania zamieniłem miejscami tranzystory na schemacie. A sprawdzałem ze dwa razy. Żenujące.

Zrobiłem od nowa, z uwzględnieniem uwag Kolegi.

Jak sprawdzić ten ogranicznik po zmontowaniu? Włączyć go równolegle do jakiejś żarówki na 24V?
Załączniki
plytka.jpg
plytka.jpg (36.41 KiB) Przejrzano 970 razy

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 01 lip 2007, 22:59

PCB jest OK!

Do sprawdzenia potrzebny będzie zasilacz (np. wtyczkowy 12V), żarówka i woltomierz. Na schemacie V1 to zasilacz sterownika. Podczas montowania układu zwróć uwagę na biegunowość zasilacza dodatkowego, napięcia muszą się sumować. Woltomierz wskaże dokładną wartość progu zadziałania układu. Linią przerywaną zaznaczyłem pierwotne (docelowe) połączenie z zasilaczem. Nie testuj układu zbyt długo, by nie przegrzać tranzystora, gdyż moc tracona wyniesie około 1,2W. Jeśli zastosujesz żarówkę 12V/200mA moc wzrośnie do 2,4W.
Załączniki
Test.jpg
Test.jpg (20 KiB) Przejrzano 970 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
x

Post napisał: x » 02 lip 2007, 20:42

Leoo pisze:PCB jest OK!
Uff!!! Już wytrawiłem. Teraz już chyba pójdzie szybko.
Leoo pisze:Do sprawdzenia potrzebny będzie zasilacz (np. wtyczkowy 12V), żarówka i woltomierz. Na schemacie V1 to zasilacz sterownika. Podczas montowania układu zwróć uwagę na biegunowość zasilacza dodatkowego, napięcia muszą się sumować. Woltomierz wskaże dokładną wartość progu zadziałania układu. Linią przerywaną zaznaczyłem pierwotne (docelowe) połączenie z zasilaczem. Nie testuj układu zbyt długo, by nie przegrzać tranzystora, gdyż moc tracona wyniesie około 1,2W. Jeśli zastosujesz żarówkę 12V/200mA moc wzrośnie do 2,4W.
Wielkie dzięki. Mam taki zasilacz od anteny. Gorzej będzie z żarówką 1.5W - może kupię w okolicy jakąś "zabawkową" do latarki.

Jeśli uda mi się to sprawdzić, i przeżyję, to napiszę jak poszło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”