Agemowe 5 axis 5 x 3.5 x 1.5
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
A z innej beczki, bo wątek jest o maszynie 5 osiowej, a skoro rozmawiamy to może pogadajmy o konstrukcjach tego typu. Od początku zastanawiam się dlaczego ta 5 osiówka jest napędzana w osi Y przez jedno serwo i ten spory wał przechodzący przez belkę. Było sporo konstrukcji na forum z takimi wałami napędowymi (oczywiście w mniejszej skali) i większość ich autorów nie było z takiego rozwiązania zadowolonych.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie dwóch serwonapędów w tej osi. (o ile pamiętam Bartuss też miał dwa napędy, tylko że zamiast napędów ze sprzężeniem zwrotnym zamontował krokowce, których wspólna praca w takiej maszynie jest z góry skazana na niepowodzenie) W przypadku dwóch napędów serwo mamy możliwość korekcji geometrii (kąta bramy), a w przypadku tak szerokiej bramy jest to konieczność. Dodatkowo belkę można w środku wypełnić i dzięki temu zyskać na sztywności. Czy głównym powodem takiego rozwiązania była konieczność użycia w tym projekcie oprogramowania cncgraf?
Osobiście podziwiam odwagę osób które zarobkowo zabierają się za budowę tak wielkich 5 osiowych maszyn. Wymagania co do jakości obróbki podzespołów konstrukcji są o poziom wyższe niż dla klasycznej obrabiarki "biurkowej". Nie bez powodu 5 osiowe maszyny w takim gabarycie nie powinny być sprzedawane w kwotach mniejszych niż 6 zer.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie dwóch serwonapędów w tej osi. (o ile pamiętam Bartuss też miał dwa napędy, tylko że zamiast napędów ze sprzężeniem zwrotnym zamontował krokowce, których wspólna praca w takiej maszynie jest z góry skazana na niepowodzenie) W przypadku dwóch napędów serwo mamy możliwość korekcji geometrii (kąta bramy), a w przypadku tak szerokiej bramy jest to konieczność. Dodatkowo belkę można w środku wypełnić i dzięki temu zyskać na sztywności. Czy głównym powodem takiego rozwiązania była konieczność użycia w tym projekcie oprogramowania cncgraf?
Osobiście podziwiam odwagę osób które zarobkowo zabierają się za budowę tak wielkich 5 osiowych maszyn. Wymagania co do jakości obróbki podzespołów konstrukcji są o poziom wyższe niż dla klasycznej obrabiarki "biurkowej". Nie bez powodu 5 osiowe maszyny w takim gabarycie nie powinny być sprzedawane w kwotach mniejszych niż 6 zer.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
-
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
jak masz 6 zer to masz kase na podzespoły i podwykonawcow
ja tą dupną do jachtow rowniez zrobiłem na dlugim wale i jednym serwie 0,75 kW i przekładna 1:100, predkosc G0 14m/min, poza tym to miala byc maszyna budzetowa i miałem "coś" wymyslić zeby zmieścic się w budzecie 150 tys brutto.
to ze hala okazala sie za niska to juz było prawie po fakcie, ale na szczescie rama jeszcze byla w proszku - wiec nie było wielkiego broblemu upieprzyc ją o poł metra a kielich zetki o 1,3m hehe, no ale wybrnąlem z niespodzianki, chociaz deklarowana wysokosc hali była na pismie.
na marginesie dodam ze maszynka była posadowiona na 40 wibroizolatorach bo podłoga była tacą do kratki, dlugo by pisać
no ale dziala, robią te swoje jachty jezdzą i ciesza mordki na targach jachtowych.
ja tą dupną do jachtow rowniez zrobiłem na dlugim wale i jednym serwie 0,75 kW i przekładna 1:100, predkosc G0 14m/min, poza tym to miala byc maszyna budzetowa i miałem "coś" wymyslić zeby zmieścic się w budzecie 150 tys brutto.
to ze hala okazala sie za niska to juz było prawie po fakcie, ale na szczescie rama jeszcze byla w proszku - wiec nie było wielkiego broblemu upieprzyc ją o poł metra a kielich zetki o 1,3m hehe, no ale wybrnąlem z niespodzianki, chociaz deklarowana wysokosc hali była na pismie.
na marginesie dodam ze maszynka była posadowiona na 40 wibroizolatorach bo podłoga była tacą do kratki, dlugo by pisać
no ale dziala, robią te swoje jachty jezdzą i ciesza mordki na targach jachtowych.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
W 5 osiach i zależnej masz już przynajmniej 6 napędów, nie wiem czy cncgraf tyle obsługuje. Szczerze powiedziawszy nigdy się nie interesowałem tym softem i w sumie nie zamierzamoprawcafotografii pisze:CNCgrafpro chyyyba umozliwia bazowanie dwoch napedow w osi.

150k za tego molocha? Same wibroizolatory Ciebie kosztowały już ponad 3k, masochistabartuss1 pisze: poza tym to miala byc maszyna budzetowa i miałem "coś" wymyslić zeby zmieścic się w budzecie 150 tys brutto ... [cut] ze maszynka była posadowiona na 40 wibroizolatorach.

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2015, 22:06 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- Kontakt:
ta maszyna ma teraz 1 krokowca z przekladnia planetarną i wał glowny, chodzi do dziś, oś poprzeczna zac ma śrubkę toczną 4010, podobnie zetkągaspar pisze:o ile pamiętam Bartuss też miał dwa napędy, tylko że zamiast napędów ze sprzężeniem zwrotnym zamontował krokowce, których wspólna praca w takiej maszynie jest z góry skazana na niepowodzenie
Markcomp co prawda troche spierniczył szafe, bo wysztskie 6 sterów w pierwowzorze przytroczył do jednej fazy, teraz stery sa przez filtr bezposrednio do sieci
obrobiłem na niej juz kilkanascie ram i kilka innych maszynek, działa bez zarzutu.
od czasu do czasu jakies pierdy sie frezuje w drewnie czy piance czy tam plastiku
przy dwoch serwach skrajnie fajnie by było miec porzadne sterowanko z sumatorem dla osi podójnej - ukladem roznicowym odczytu obu enkoderów - kasa kasa kasa kasa ...
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Kontakt:
to nie wał a śruba osi poprzecznej, ślepi ?
tak jak ktos tu pokazywał wczesniej ten filmik z mana, to cos w ten desen kiedys widziałem na zywo w Kuźni Raciborskiej w Rafamecie - cały zakład budował jedną maszynę. A zaplecze maszyn mieli naprawdę pokaźne.
to była maszyna z ruchomym "stolikiem", śrubka toczna miała chyba fi 200 ze skokiem 50, nie pamietam parametrów ale bramka była wysoka na jakies 12 m
tak jak ktos tu pokazywał wczesniej ten filmik z mana, to cos w ten desen kiedys widziałem na zywo w Kuźni Raciborskiej w Rafamecie - cały zakład budował jedną maszynę. A zaplecze maszyn mieli naprawdę pokaźne.
to była maszyna z ruchomym "stolikiem", śrubka toczna miała chyba fi 200 ze skokiem 50, nie pamietam parametrów ale bramka była wysoka na jakies 12 m