Typowa usterka w tych maszynach, u mnie było to samo. Sprawdź czy wrzeciono masz całe, bo przy tej okazji lubi pękać na wpuście pod ten klin.zębatka od odbloczki pęknięta wzdłuż po kanałku na klina
Orjentowałem się w możliwości dokupienia tej części, ale szanse są nikłe tzn. ostatni sztuka jaką znalazłem poszła za 600zł.
Podeślij jakieś fotki, jeżeli masz pęknięte tylko w jednym miejscu, jest możliwość nasadzenia tulei na gorąco.
Tak powinno dać radę, tylko nie zapomnij poluzować nakrętek z drugiej strony łożyska ktróre opierają się o tuleje.czy aby sciągnąć łożysko te najbliżej uchwytu należy kręcić tą nakrętką na klucz hakowy od strony uchwytu
Pomóc może delikatne uderzenia w klucz młotkiem, bo na stożku to łożysko może dosyć ciasno siedzieć.
Jeżeli będziesz dorabiał nowy to lepiej zrób, go z jakieś gatunkowej, możesz też poszukać w sklepie gotowego.pytanie odnośnie klinów na wrzecionie czy są robione z normalnej stali czy jakieś gatunkowej
Bardzo ważne jest, żeby ciasno siedziało we wpuście wrzeciona, a tuleja przesuwała się bez luzu. Bo to on właśnie powoduje rozklepywanie się klina,
co w konsekwencji może doprowadzić nawet do jego obrucenia. Co się wtedy stanie możesz zobaczyć na swojej tuleji.