PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 07 kwie 2015, 10:23

cosimo czy jest może szansa w nie dalekiej przyszłości na sterowanie PIKO dedykowane do tokarki?
Absolutnie niczego nie obiecuję, ale nie mówię też „nie”. Na dziś mam inne priorytety i muszę to pokończyć.

Na stronie zamieściłem małą aktualizację. Prawie jak na zająca ;-)

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 09 kwie 2015, 09:31

cosimo pisze:Prawie jak na zająca ;-)
No w końcu mach z automaty wczytuje plik. Magiczny nawias z końca g-codu zniknął.
Brakuje jeszcze tylko tego małego M30 które powoduje przewinięcie programu do początku ;P
Przydatne jak klepie się serie.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 104

Post napisał: mc2kwacz » 09 kwie 2015, 14:02

Wychodzi na to, że cosimo za friko rozpowszechnia komercyjnego cama, na którym żerują użytkownicy (także) innych sterowników. :cool:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 46
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 09 kwie 2015, 22:02

PikoCAM 600zł, PikoCNC i płyta sterownicza gratis ;)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 09 kwie 2015, 22:08

mc2kwacz pisze:Wychodzi na to, że cosimo za friko rozpowszechnia komercyjnego cama, na którym żerują użytkownicy (także) innych sterowników. :cool:
Gryzie Cie coś? Pikocama testuję od momentu gdy Cosimo napisał pierwszy post w tym wątku, a że mam swoje pomysły na to by zakupić aktualnie od niego same licencje na cama to chyba mój prywatny interes? Ja Ci do kieszeni nie zaglądam.

Swoją drogą już niewiele brakuje bym wyposażał swoje maszyny w ten właśnie sterownik. To już tylko kwestia tego by obsługiwał odpowiednie wejścia/wyjścia + zewnętrzne manipulatory mpg. Chyba dobrze się dzieje, że oprogramowanie Polskiego producenta trafia do polskich maszyn? :)

Dlatego sugestie by cam miał możliwość edycji zarówno nagłówka g-codu jak i jego stopki jest zupełnie na miejscu.
Mach3 łyka teraz program bez problemu, ale gdy się pracuje na ATC trzeba wciąż delikatnie edytować pliki g-code. O ile ja jako operator mogę to robić o tyle końcowy klient powinien mieć to zrobione z automatu, a to jest upierdliwa kwestia kilku linijek, które mogą być dynamicznie zmieniane z poziomu ustawień cama. Tylko tyle i aż tyle.

PS. Cosimo gratuluję doskonałej rampy dla pocketów, dzisiaj testowane i zrobione kilka detali z alu za pomocą tej rampy. Działa doskonale :)

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 10 kwie 2015, 21:13

Nic mnie nie gryzie, bo to nie mój produkt jest używany niezgodnie z intencją, co nie znaczy że nie nazwę sprawy po imieniu.

Nie, nie dobrze się dzieje że oprogramowanie polskiego producenta jest używane bez jego kontroli.

Sugestie, żeby dało się łatwiej piracić program są jak najbardziej nie na miejscu. Powiem więcej, trzeba mieć albo wielki tupet albo być niezbyt rozgarniętym żeby takie rzeczy na forum pisać. Z pewnością bycie pierwszym dyskutantem do tego nie uprawnia.
Ja dla odmiany już dawno temu sugerowałem cosimo, że tak się będzie działo jeśli nie wprowadzi jakichś zabezpieczeń. Np żeby na pececie który nie jest fizycznie podpięty pod sterownik nie dało się wygenerować finalnego g-kodu, jedynie cam. Czyli bez utrudnień dla użytkowników i jednocześnie figa dla piratów.
To oczywiście wyłącznie dobra rada, sugestia, bo cosimo nie znam i nie wiem czy nie jest jakimś altruistą z misją ;)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 10 kwie 2015, 21:20

Czy Ty jesteś poważny? Przecież ja mam legalnie zakupione od Cosimo płytki sterujące, z których używam tylko CAMA - zmieniając interfejs, który daje możliwość takiej konfiguracji Cosimo ma tego pełną świadomość. Nie wiesz o czym piszesz, zresztą czytając Twoje posty na forum nie pierwszy raz to widzę. Druga sprawa, to nie widzę problemu w zakupie samego CAMA za cenę sterownika lub inną jaką uzna za odpowiednią o co również proszę kol. Cosimo od dłuższego czasu.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 10 kwie 2015, 23:46

Ależ ja doskonale pamiętam że masz piko na własność :)
Poruszam ogólnie temat piracenia Piko, czyli używania "gratisowego oprogramowania do sterownika" z innymi systemami. Nie wszyscy którzy to robią muszą mieć sterownik kupiony i podawanie takiej opcji na forum jest niczym innym jak pośrednio zachętą do działania na szkodę cosimo. Wiadomo że póki co, żeby używać Piko w pełnej wersji bez żadnych limitów wiele nie trzeba mieć, prawda?
To nie do mnie pytanie, czy to producentowi odpowiada, czy nie. Ja nieśmiało zakładam, że niekoniecznie musi odpowiadać. Tak na logikę ;)
Czy cosimo chce czy choćby może sprzedać licencję do oprogramowania, to też nie jest wcale takie oczywiste, bo choćby z powodu ograniczeń przyjętej formy opodatkowania może nie móc. Ale rozumiem, że już to z nim uzgodniłeś i wiesz że Ci sprzeda ;)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 11 kwie 2015, 07:44

A czy czasem nie jest tak że cama nie odpalisz bez pliku licencji na kompie bez sterownika?
Ideałem byłby klucz usb do korzystania z samego cama.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 11 kwie 2015, 19:25

No a co to za problem zdobyć poprawny plik licencji od kogoś? Co to za zabezpieczenie?

Sensowne zabezpieczenia programów zaczynają się wtedy, kiedy do pirackiego odpalenia programu musi być on zmodyfikowany. To też oczywiście nie jest skutecznym zabezpieczeniem, bo prędzej czy później znajdzie się jakiś "ambitny" posiadacz plotera na LPT, który postanowi program zhakować. Dlatego w takich przypadkach, kiedy stosowany jest zewnętrzny sprzęt, zabezpiecza się soft innymi metodami, i bardzo skutecznie :) Zewnętrzny moduł pod postacią klucza USB też może być. Dobrze pomyślany jest w miarę skuteczny. No i można go sprzedawać jako swoistą licencję, za drobne 500zł na przykład :) Tylko nie wiem czy da się to sensownie dobrze zrobić na cudzym stosie USB, czy nie trzeba raczej wysupłać te kilka k$ roczne i nie dostać własnego ID. W przypadku piko i przy jego cenach byłoby to mało racjonalne raczej...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”