Nie myślałem, że dożyję chwili, kiedy będziemy mieć takie samo zdanie.MlKl pisze:
Moja maszyna, mój lokal, mój prąd, moje zamówienie - tu tkwi wartość i zarobek. Praca rąk jest tania.
I niech ktoś powie, że cuda się nie zdarzają.
Nihil noviMlKl pisze:Gdybym wziął pracownika do tych nitów, dostałby ze 200 zł do ręki, gdyby robił tak samo szybko jak ja. I pogoniłbym go od maszyny, gdyby robił wolniej.
Moja maszyna, mój lokal, mój prąd, moje zamówienie - tu tkwi wartość i zarobek.
Praca rąk jest tania.
Własnie o to "różnie bywało" cała ta dyskusja.kamar pisze:Jakieś ukryte tęsknoty ?IMPULS3 pisze: to czy tak żle?Za kilka dni minie trzydzieści lat jak z hukiem porzuciłem dość intratną posadę, aby babrać się w żelazie. I ani chwili nie żałowałem . A różnie bywało.
Oj zabraniają/uniemożliwiają:MlKl pisze:czy ktoś zabrania tym robotnikom zostać kapitalistami?
Otóż to, pomińmy pracowitość (choć to decydująca w wielu przypadkach cecha) to jest jeszcze coć co się po prostu ma. I jak kto to nazwie ale to są zdolnosci które się dostało od życia. Mam takich znajomych co handlowalisamochodami i możesz wierzyć albo nie ale goście ani jacyś wyjatkowi ale potrafili sprzedać samochód który wcześniejszy właściciel jeżdził na giełdę wiele razy a oni po kilku godzinach na tej samej giełdzie ten sam samocód sprzedawali.MlKl pisze:Podział łupu z procesu produkcji jest adekwatny do poziomu zaangażowania uczestnika. I nie da się uzasadnić tezy o równym podziale zysków, gdy wkłady są znacząco nierówne. Ludzie nie są równi - różnią się zdolnościami, jedni są pracowici, inni leniwi. Jednym się chciało uczyć, innym nie.
To wszystko dotyczy ogółu społeczeństwa, w tym również kapitalistów. To się nazywa rynek i konkurencja. No i oczywiscie - demokracja...rrope pisze:Oj zabraniają/uniemożliwiają:MlKl pisze:czy ktoś zabrania tym robotnikom zostać kapitalistami?
1. Kasa
2. fiskus(mega podatki jawne i ukryte), służby celne i pokrętne prawo celne
3.kapitaliści (niewidzialna ręka rynku)
4. dumping
5."życzliwi"
6.import np z Chin
7. pokrętne prawo( vide komornik i asesor z traktorem...itp)
8. króliczki i ich znajomi
9. pokrętne, dziurawe i nieprzyjazne prawo, urzędnicy
itd, itd, itd............
Jak w pojedynkę kopać się z końmi i mieć godziwy zarobek na poziomie europejskim?