Swider do łupania drewna

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: wieslawbarek » 12 lut 2012, 18:15

Tak trochę zapomniałem o temacie jakies próby zrobiłem swider 80 mm długość robocza 185 mm gwint o skoku 6 mm (tak było na alledrogo) idzie bez problemu tylko żeby rozłupać trudniejsze kawałki to trzeba bedzie zastosować 100mm i może zmniejszyć skok do 5 mm .Gwintowałem to normalnym nożem lewym na płytkę TNN tylko wymieniłem bolca i zastosowałem płytkę chyba TC dokładnie nie wiem bo nie mam pudełka :wink: nóż skreciłem w multifix o dwa ząbki czyli 14 stopni.Gwint lewy zaczynałem od uchwytu trochę problem bo moje sterowanie nie chce mi zrobić fazki wejściowej z tej strony .Sposó gwintowania zastosowałem normalny choć opory przy gwincie o skoku 6 mm są duze i obroty zmniejszyłem z 900 do 700rpm. Najważniejsze że swider musi być z przodu ostry inaczej trzeba mocno dociskać.

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 17 lut 2012, 22:16

Przy okazji tematu z łupaniem drewna:
łuparka ręczna:

i mechaniczna:

dodatkowo, przy okazji, do orzechów:

A TO BIJE WSZYSTKO NA GŁOWĘ!!!

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

ZiG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ZiG » 18 lut 2012, 18:21

Ten ostatni to już przemysłowe łupanie drewna. Pewnie idzie dziennie ze 100m^3 na osobę przerobić.

venscrusher
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Kontakt:

year,you are good

Post napisał: venscrusher » 08 mar 2012, 08:01

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: podrzeźbi » 21 lip 2012, 11:48

Łuparka przeszła chrzest bojowy. Podziabałem nią 10 m3 brzozy w drobne kawałki. Tnę metrówki na 3 obałki, jednak ma to ograniczoną moc i z trudniejszymi kawałkami nie daje rady. Może silnik 5 kW albo większe przełożenie byłoby ok. Może zasilanie falownikiem albo przełącznik gwiazda-trójkąt. Ważna jest kruchość i wilgotność drewna. Trzeba się też nauczyć tym robić. Wkręcać się w naturalne pęknięcia, omijać sęki, nacinać, usuwać korę, bo to ona w dużym stopniu utrzymuje spójność pnia. Uważam, że w tandemie z łuparką hydrauliczną 9 T można by rozłupać każde drzewo. Widzę, że na Allegro hydrauliczne są tańsze od świdrowych. Ogólnie jestem zadowolony, do pozyskiwania szczap mniejszych jak do piecyka, kozy, albo szczap na rozpałkę jest idealna. Duży zysk na czasie i oszczędność sił ludzkich.
Skróciłem nieco to zabezpieczenie pod świdrem,

Chyba najsensowniej jak dam silnik na 1400 obrotów, będzie wolniejsza ale moment obr. zwiększy się 2 razy. Bez zmian w elektryce.
Załączniki
luparka2.jpg
luparka2.jpg (27.35 KiB) Przejrzano 5662 razy
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 02:08 przez podrzeźbi, łącznie zmieniany 1 raz.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 03 sie 2012, 11:13

Witam serdecznie.
Pomysł łuparek świdrowych śledzę od bardzo dawna. Początkowo w krótkim czasie można było na allegro niezłe pieniążki zarobić sprzedając takie świdry. Jest to rozwiązanie genialne w swojej prostocie. Jednak od samego początku zastanawiam się kiedy do sieci trafią, lub w tiwi zostaną pokazane spektakularne zdjęcia rozerwanej dłoni, ewentualnie uda albo d***... :razz: :???:
Chirurg miałby co robić z takim przypadkiem...

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

piniol99
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: piniol99 » 27 wrz 2012, 07:25

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sprzedam świder,bardzo łatwo wkręca się w drewno.

sztetek

świder do drewna

Post napisał: sztetek » 22 mar 2015, 20:29

witam, posiadam motoreduktor mocny ale ma ok 100 obr/min,mam pytanie czy nie bedzie za wolny na łuparke, a jak tak to czy mozna zrobic swider o wiekszym skoku i ok fi120mm zeby to szybciej ewentualnie szło,dziekuje

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Posty w temacie: 7

Post napisał: podrzeźbi » 23 mar 2015, 00:08

Jest wskazane by miało to znaczną moc i moment obrotowy, bo nie radzi sobie z największymi pniakami jak łuparki hydrauliczne. Trudno powiedzieć bo zależy to od mocy silnika, prędkości, przekładni, rodzaju i stanu drewna, czy jest suche, spękane, zasęczone, wielkości pniaków, techniki łupania, możliwości zmiany kierunku obrotów, i innych czynników. Skok gwintu podobnie jak w napędach cnc wpływa na siłę jaką to będzie miało. Ale nawet najsłabsza łuparka może służyć do szczypek rozpałkowych i oszczędza czas, bo też przy nich trzeba się omachać siekierą.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”