jak wykonać to połączenie, proszę o pomoc

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
orka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

jak wykonać to połączenie, proszę o pomoc

Post napisał: orka » 23 lut 2015, 22:13

Witam wszystkich, nie jestem mechanikiem i nie wiem jak się do tego zabrać fachowo, mianowicie mam ułożyskowaną rolkę poliamidową do której chce wbić (dopasować ) wałek.
(To będzie taki blat przesuwany, rolka będzie jeździć w prowadnicy).
Nie wiem jakie pasowanie zrobić i w ogóle jak to się fachowo wykonuje. Naszkicowałem takie swoje rozwiązanie, wałek z 1 stopniem a od tyłu zabezpieczam to zegerem, nie wiem czy tak może być i jaki wymiar wałka wpisać dla tokarza (jakie pasowanie) przy średnicy łożyska FI15. Rysunki zobrazują o co dokładnie mi chodzi. A może nie potrzebnie wykonywać wałek ze stopniem tylko dobrze wykonać pasowanie na wcisk żeby rolka nie spadła?
Proszę o pomoc w tym temacie, ewentualnie o polecenie mi jakiegoś podręcznika z którego mógłbym się coś dowiedzieć.
Wszelakie sugestie mile widziane. Dziękuje.
Załączniki
wałek-łożysko.jpg
rolka-z-tworzywa-ulozysk_10811.jpg
rolka-z-tworzywa-ulozysk_10811.jpg (10.69 KiB) Przejrzano 1758 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 23 lut 2015, 23:40

Tu masz stronke http://pkm.edu.pl/index.php/component/c ... 0-03010118 . U nas najczęściej robi się k6 . Czyli przy tym wymiarze od 0 do 1 setki w plusie . Ale jak to jest jakiś stolik to można śmiało zrobić na h7 i dać klej . Ewentualnie jak tokarz da ciała z wymiarem to delikatna monetka będzie ok . Ostatnio robiłem kołka do jakiegoś wózka i oski zrobiłem z ciągnionej 25 która miała 3 setki w minusie . Delikatna monetka zapewniła idealny wcisk . A ze to nie wrzeciono w tokarce wiec sadze ze wózek pójdzie na złom a kolka będą dalej dobre .

Autor tematu
orka

Post napisał: orka » 24 lut 2015, 21:35

bardzo dziękuje za podpowiedź ale wówczas przy takim pasowaniu na wcisk jest sens robić rowek pod zegerek i wogóle wałek 1 stopniowy, czy warto jednak, niby jak go młotkiem wcisnę nie powinien zejść chyba, aha czy lekka monetka to chodzi o tzw. moletowanie wałka?

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 24 lut 2015, 22:21

Tak chodzi o moletowanie . Pierścień zegara warto dać .

Autor tematu
orka

Post napisał: orka » 25 lut 2015, 20:35

Przeglądając linka na temat pasowań, doszedłem do wniosku że potrzebowałbym dużych dokładności przy toczeniu, co wiąże się z kosztami, a czy istnieje możliwość skręcenia łożyska nakrętkami z obu stron tak jak na szkicu? czyli pręt nagwintowany i łożysko ściśnięte między dwiema nakrętkami. Chociaz nie wiem czy to do końca dobry pomysł
Załączniki
walek-łożysko2.jpg

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 27 lut 2015, 19:38

Można tak zrobić. Wózki do bram przesuwanych mają łożyska zanitowane narzędziem przyłożonym do czoła wałka tuż przy jego krawędzi. Powstaje dosyć duża siła wzdłużna działająca podobnie jak nakrętki, które narysowałeś.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”