WABECO D4000 konfiguracja osprzętu przed zamupem maszynki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 42
Dzięki
Jeszcze jestem lekko zdrętwiały i rozstrojony - tylko się na nią gapie!
Przyjazd tokarki wyprzedził niestety stolarza z szufladami i nie ma gdzie poupychać gratów.
[youtube][/youtube]
Czekając na pomocników przed wniesieniem tokarki do pracowni zajrzałem do bebechów:

Czy to się da jakoś wysterować wyjściem z płyty gł. 0-10V ?
Czy to się w ogóle jakoś da sterować z macha?
Czy już powinienem zacząć rozglądać się za czymś w zamian?

Jeszcze jestem lekko zdrętwiały i rozstrojony - tylko się na nią gapie!
Przyjazd tokarki wyprzedził niestety stolarza z szufladami i nie ma gdzie poupychać gratów.
[youtube][/youtube]
Czekając na pomocników przed wniesieniem tokarki do pracowni zajrzałem do bebechów:

Czy to się da jakoś wysterować wyjściem z płyty gł. 0-10V ?
Czy to się w ogóle jakoś da sterować z macha?
Czy już powinienem zacząć rozglądać się za czymś w zamian?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, 03:43 przez peezeet, łącznie zmieniany 8 razy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jak jest potencjometr, to ja bym zmierzył, jakie jest napięcie na jego skrajnych zaciskach. Jakby wyszło coś rzędu 12V, to zrobił od niego odboczkę, tak, żeby przełącznik dawał sygnał na środkowy kabelek
a) z potencjometru, tak jak dotychczas
b) z generatora PWM sterującego 0-12V.
To chyba dość mało inwazyjna metoda.
a) z potencjometru, tak jak dotychczas
b) z generatora PWM sterującego 0-12V.
To chyba dość mało inwazyjna metoda.
-
- Posty w temacie: 9
musisz go najpierw wgrać na jakiś serwer, np YOUTUBE, czy inny darmowy, i potem wstawić link do niego w klamrach [youtube]www.....[/youtube] w post.peezeet pisze:Jak tu się wrzuca filmiki tak żeby widoczne było okienko?
Zwrócić uwagę by w linku do filmu było tylko "www." a nie "wwws.", oraz wykasować wszystko pomiędzy znakami linku "?" i "v".
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 9
Nieraz nie ma tam żadnych znaków, nieraz są i wtedy należy.peezeet pisze:Tam nie było co kasować..
Niekoniecznie, od jakiegoś czasu są problemy z wstawianiem filmów, (i zdjęć również) w posty na forum. Dywagowaliśmy już w którymś temacie z kolegami o przyczynie tegoż, i doszliśmy do wniosku, że prawdopodobnie nastąpiło to po modernizacji serwera (jakiś konflikt). Nic na to nie poradzisz, tak się czasem robi, najczęściej wstawiając film..peezeet pisze:resztę zrobiłem wg. wskazówek i nadal coś źle??
A jak się film lub zdjęcie (z zewnętrznego serwera zdjęć i filmów) nie chce wstawić, to po prostu wstaw sam link do niego. Każdy sobie otworzy sam.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Skoro są tylko dwa kable to wygląda na zadawanie prądowe, być może 4-20mA lub jest to ich własny zakres prądów. Należałoby wypiąć jeden żółty kabelek z złączki i wpiąć szeregowo miliaperomierz. Oczywiście o ile kolega czuje się na siłach i ma trochę wiedzy o pomiarach, w innym przypadku lepiej poprosić jakiegoś elektronika itp. Jeżeli będzie sterowne prądowo to pozostaje wpiąć przetwornik U/I z odpowiednim zakresem wyjściowym.peezeet pisze:Te dwa kable żółte od frontu idą od potencjometru jest na nich od 30 do 180 mV w zal od pozycji potencjometru.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 42
Chyba to jednak nie zadawanie prądowe. Wykonałem pomiar wg zaleceń;
jak miernik był ustawiony na miliA to nie było żadnej reakcji i maszyna się nie włączała
po przestawieniu miernika na pomiar do 10A - zamknął obwód i maszyna włączała się bez problemu, wartości 0,00.

Korzystając z okazji wymontowałem całą płytkę sterującą w celu identyfikacji jej zadań, może to rozjaśni?

[ Dodano: 2015-02-21, 16:51 ]
Faktycznie pojawiają się jakieś problemy ze zdjęciami - ładowaczka zdjęć twierdzi że zdjęcie 176kilo ma więcej niż 2Mb
[ Dodano: 2015-02-21, 17:30 ]
Aha, zakres pracy potencjometru to 10-200 kOhmów może się ta informacja na coś przyda?
jak miernik był ustawiony na miliA to nie było żadnej reakcji i maszyna się nie włączała
po przestawieniu miernika na pomiar do 10A - zamknął obwód i maszyna włączała się bez problemu, wartości 0,00.

Korzystając z okazji wymontowałem całą płytkę sterującą w celu identyfikacji jej zadań, może to rozjaśni?

[ Dodano: 2015-02-21, 16:51 ]
Faktycznie pojawiają się jakieś problemy ze zdjęciami - ładowaczka zdjęć twierdzi że zdjęcie 176kilo ma więcej niż 2Mb

[ Dodano: 2015-02-21, 17:30 ]
Aha, zakres pracy potencjometru to 10-200 kOhmów może się ta informacja na coś przyda?