Naprawa/wykonanie mini zębatki

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

wojtek5477
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wojtek5477 » 01 lut 2015, 09:21

Mi zdarzało się już że zębatki takiej wielkości drukowałem klientowi na drukarce 3D Objet24, wyszło całkiem fajnie no ale trzeba model zrobic

Fachowo i niedrogo :)

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 01 lut 2015, 09:50

A gdyby tę wewnętrzną zębatkę wywiercić i w to miejsce wsisnąć, sklejając klejem metalową wyciętą na drutówce? Byłaby nie do zdarcia, tylko czy taka może być (żeby element współpracujący tym razem nie poszedł).

NFZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: NFZ » 01 lut 2015, 14:37

-->Dudi1203, jest taki myk rodem z lat osiemdziesiątych(a przynajmniej wtedy był najpopularniejszy), z dorabianiem zębatek i sprzęgiełek(głównie do sprzętu RTV i AGD) na podstawie uszkodzonych/niekompletnych egzemplarzy.

Bierze się plastelinę, długo ręcznie ugniata(istotne!) i formuje się w odpowiedniej wielkości bloczek(jeżeli nie mamy wystarczająco plasteliny pod ręką, to można ją wsadzić do jakiegoś w miarę sztywnego pudełeczka żeby na boki za bardzo się nie rozlazła).

Następnie wciska się w nią np. wybrakowaną zębatkę, później trzeba ją wyjąć(dosyć trudne - łatwo przy tym "rozbić" kształt) i obrócić o potrzebny kąt tak żeby w miejscu brakujących zębów wypadły całe i przynajmniej po jednym naokoło - to żeby nie zdeformować "dobrych" zębów w plastelinowej formie przy ponownym wciskaniu zębatki.

Po ponownym wyjęciu "wzorcowej" zębatki w środek plastelinowej formy wciska się nasmarowaną(jakikolwiek rozdzielacz - choćby i margaryna) ośkę, a całość wypełnia np. distalem(ale tym "normalnym"-siedmiodniowym).

Można do żywicy dać zbrojenie, przy sprzęgłach etc. mogą to być klamerki z drutu(ręcznie się je umieszcza w formie przed jej zapełnieniem) czy drobno posiekane włókno szklane(miesza się z masą), przy zębatkach raczej jakieś włókno z poliamidu etc.
Ja dawałem poszatkowaną nitkę, którą na bazarku szło za grosze kupić jako "itamidnaja dlja rybołowow" - chyba do sztukowania sieci była(a jeszcze wcześniej stosowałem "załatwiany" Devlon 40 ;)).

Zęby mogą wymagać dopracowania iglaczkiem i/lub dotarcia.

ps. cały proces jest zgrabnie opisany w którymś z numerów ZS HT - ale nie za bardzo mam czas teraz tego szukać ;)

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Dudi1203 » 02 lut 2015, 18:37

Dotarła zębatka modelarska, którą udało mi sie zdobyć. Podejmę próbę podtoczenia jej, celem osadzenia w rozwierconej plastikowej zębatce. Na koniec kołkowanie kolkami rzedu fi0,8-1mm. Mam nadzieje, że się powiedzie
Obrazek

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mc2kwacz » 02 lut 2015, 21:23

Nie rozpędzaj się. jak to dobrze obmyślisz, to zamocujesz małą w dużej centralnie na wcisk bez żadnego kołkowania i innych zbędnych operacji.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: diodas1 » 02 lut 2015, 22:03

Najlepiej byłoby też tę większą upolować wykonaną z mosiądzu a potem je z sobą zlutować. Metal byłby trwalszy niż taka sklejka z tworzywem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”