Sożek Morsea 2 a czujnik zegarowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Sożek Morsea 2 a czujnik zegarowy
Witam Wszystkich.
Koledzy, mam pytanie. Jak za pomocą czujnika zegarowego ustawić nóż tokarski ( sanki), abym mógł wytoczyć stożek Morsea 2. Widziałem taką możliwość na You Tube.
Facet robi to w 3,30 minucie.
Na jakiej zasadzie to robi. Ile setek, czy milimetrów to stopień, minuta itd.
Szukałem w internecie, niestety,albo źle wpisuję, albo po prostu nie ma takiego tematu.
POMOŻECIE ????
Będę wdzięczny.
Koledzy, mam pytanie. Jak za pomocą czujnika zegarowego ustawić nóż tokarski ( sanki), abym mógł wytoczyć stożek Morsea 2. Widziałem taką możliwość na You Tube.
Facet robi to w 3,30 minucie.
Na jakiej zasadzie to robi. Ile setek, czy milimetrów to stopień, minuta itd.
Szukałem w internecie, niestety,albo źle wpisuję, albo po prostu nie ma takiego tematu.
POMOŻECIE ????
Będę wdzięczny.
nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
http://narzedziomis.pl/trzpien-wiertars ... jango.html w kły łapiemy trzpień jak wzornik i ustawiamy czujnikiem na 0.
Co do wyliczeń polecam poradnik tokarza.
Co do wyliczeń polecam poradnik tokarza.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
można tak a można i inaczej
moim zdaniem szybciej, i przy nie posiadaniu fabrycznego stożka lepiej
średnica początku i końca jest znana, przy prostopadłym ustawieniu sanek zerujemy się czujnikiem na wstępnie przetoczonym wałku, zjeżdżamy na koniec przyszłego stożka, czujnik ciągle wskazuje zero. odejmujemy od większej średnicy mniejszą dzielimy na 2 i na tę wartość na czujniku obracamy sanki, tak wychodzi zejście stożka, dalej tylko trafić z średnicę i sprawa załatwiona. no i wiadomo toczenie w kłach będzie najdokładniejsze.
dokładnie to robi gość na filmiku
moim zdaniem szybciej, i przy nie posiadaniu fabrycznego stożka lepiej

średnica początku i końca jest znana, przy prostopadłym ustawieniu sanek zerujemy się czujnikiem na wstępnie przetoczonym wałku, zjeżdżamy na koniec przyszłego stożka, czujnik ciągle wskazuje zero. odejmujemy od większej średnicy mniejszą dzielimy na 2 i na tę wartość na czujniku obracamy sanki, tak wychodzi zejście stożka, dalej tylko trafić z średnicę i sprawa załatwiona. no i wiadomo toczenie w kłach będzie najdokładniejsze.
dokładnie to robi gość na filmiku
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Sożek Morsea 2 a czujnik zegarowy
Toś marnie szukał - wikipedia - stożek morsea. Tablica z wymiarami - to co cię intersuje to "Zbieżność" - w przypadku MK2 wynosi 20.02:1 - wartości prawdopdbnie dla średnic (musisz sam sprawdzić) a czujnik zegarowy pokazuje promień więc 40.04:1 - na 40.04mm ruchu sanek czujnik przesunie się o 1mm.nieFachowiec pisze: Szukałem w internecie, niestety,albo źle wpisuję, albo po prostu nie ma takiego tematu.
POMOŻECIE ????
Będę wdzięczny.
EDIT:
Z tym że w praktyce (jak już pisali koledzy - wygląda na to że odpowiedzieliśmy wszyscy na raz

-
Kąt skręcenia sanek narzędziowych przy toczeniu stożka MK2 wynosi 1st 26'. Większa średnica to 17,78 mm, zbieżność 1:20,020, długość 64 mm, z tym, że zwykle ostatnie 5mm wykonuje się jako cylindryczne o fi 14,6 mm. Problem w tym, jak dokładnie ustawić kąt sanek. Najprościej tak, jak napisał kol. GABE, jeżeli robisz to częściej, to można wykonać odp. wzornik wykorzystując kąt ustawiony na sinuśnicy. Samo ustawienie kąta na skali sanek jest za mało dokładne.nieFachowiec pisze: Ile setek, czy milimetrów to stopień, minuta itd.
O, widzę, że są szybsi od mnie

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)