Frezarka 500x400x200, stalowa - dragon44
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Mówisz o sygnałach POT I NOT. Czyli prohibited forward i reverse rotation.
Tak jak napisał Ci Zienek, te sygnały są przydatne przy wykorzystaniu w PLC. W przypadku sterowania np. Mach3 jeśli chcesz mieć możliwość zjechania ręcznego tak by sterowanie wiedziało w którą stronę Ci na to pozwolić to musisz zamontować po dwie krańcówki limitowe na oś i każdą skonfigurować. Inaczej tego nie zrobisz poprawnie.
Teraz ja mam pytanie, tak przy okazji. Czy LinuxCNC obsługuje bazowanie na indeks? Chodzi mi o całą procedurę, czyli bazowanie jak standard, a od razu po bazowaniu wycofanie osi na pierwszy napotkany sygnał indeksu który złapie.
Przeprowadzałem jakiś czas temu testy z bazowaniem na indeks enkodera ze sterowaniem które tego nie obsługuje. Wykorzystywałem wewnętrzne procedury serwopaków i o tyle o ile serwopak swoją robotę zrobił dobrze o tyle liczniki sterowania niestety po bazowaniu nie trzymały pozycji i trzeba było je na nowo zerować. Dla sterowania procedura bazowania była skończona po otrzymaniu sygnału z krańcówki. Krańcówka byłą równolegle wpięta do serwopaka (HOME) i do płyty głównej - to takie testy by zmusić piko do bazowania na indeks...
Tak jak napisał Ci Zienek, te sygnały są przydatne przy wykorzystaniu w PLC. W przypadku sterowania np. Mach3 jeśli chcesz mieć możliwość zjechania ręcznego tak by sterowanie wiedziało w którą stronę Ci na to pozwolić to musisz zamontować po dwie krańcówki limitowe na oś i każdą skonfigurować. Inaczej tego nie zrobisz poprawnie.
Teraz ja mam pytanie, tak przy okazji. Czy LinuxCNC obsługuje bazowanie na indeks? Chodzi mi o całą procedurę, czyli bazowanie jak standard, a od razu po bazowaniu wycofanie osi na pierwszy napotkany sygnał indeksu który złapie.
Przeprowadzałem jakiś czas temu testy z bazowaniem na indeks enkodera ze sterowaniem które tego nie obsługuje. Wykorzystywałem wewnętrzne procedury serwopaków i o tyle o ile serwopak swoją robotę zrobił dobrze o tyle liczniki sterowania niestety po bazowaniu nie trzymały pozycji i trzeba było je na nowo zerować. Dla sterowania procedura bazowania była skończona po otrzymaniu sygnału z krańcówki. Krańcówka byłą równolegle wpięta do serwopaka (HOME) i do płyty głównej - to takie testy by zmusić piko do bazowania na indeks...
Ostatnio zmieniony 09 sty 2015, 22:04 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Kurcze ciągle mi brakuję czasu by siąść do LinuxCNC, a patrząc na SUB`y Kamara to widzę że im dłużej z tym zwlekam tym gorzej dla mnie. Ale tokarka z pewnością zostanie Linuxowanasyntetyczny pisze: Sterowanie w pętli zamkniętej w linuxCNC jest od dawna

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 44
Dokładnie, chciałem wkleić wycinek z pdf'u stronę temu ale coś nie wyszło, miałem jakieś problemy z pecetem. Tak przy okazji Wam powiem, że nie mogłem się zalogować do gg przez www, a youtube był bez szaty graficznej i nie odpalał. Wiecie co było problemem? Data na wrzesień 2015gaspar pisze:Mówisz o sygnałach POT I NOT. Czyli prohibited forward i reverse rotation.

Dalej nie mogę wrzucić poprawnie jpegu, więc odsyłam Was do dokumentu TSE-S800-15C strona 67, a 56 według numeracji.
Tutaj coś jest z konfiguracją hala. Jeszcze do tego nie dotarłem, a z moim angielskim trochę przy tym posiedzę

No to skoro po dwie krańcówki na oś, to muszę dokupić ;/
Nie walają się komuś takie styczniki? telemecanique xck-j10511

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 44
1. +-10V
2. tak
3. tak
hehe, to tak w skrócie.
Servopack'i mam sterowane sygnałem +-10V. Jako sterownika głównego użyje karty mesa 7I77, podłączonej do komputera za pomocą karty 5I55 na PCI, a na komputerze będzie zainstalowany linuxcnc. Linux bez problemu ogarnia pętle zamkniętą, tylko do karty 7I77 muszę doprowadzić sygnały z enkodera. Sygnały te są wyprowadzone z serwowzmacniacza na złącze do komunikacji z nadrzędnym hostem, czyli wspomnianą wyżej kartą. Właśnie siedzę i rozkminiam co z czym muszę połączyć
Samo sterowanie wygląda mniej-więcej tak: linuxcnc -> 5I55 -> 7I77 -> Servodriver -> silnik -> enkoder -> servodriver -> 7I77 -> 5I55 -> linuxcnc.
2. tak
3. tak
hehe, to tak w skrócie.
Servopack'i mam sterowane sygnałem +-10V. Jako sterownika głównego użyje karty mesa 7I77, podłączonej do komputera za pomocą karty 5I55 na PCI, a na komputerze będzie zainstalowany linuxcnc. Linux bez problemu ogarnia pętle zamkniętą, tylko do karty 7I77 muszę doprowadzić sygnały z enkodera. Sygnały te są wyprowadzone z serwowzmacniacza na złącze do komunikacji z nadrzędnym hostem, czyli wspomnianą wyżej kartą. Właśnie siedzę i rozkminiam co z czym muszę połączyć