Przeczytaj ..... , zanim zapłacisz abonament RTV

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: mc2kwacz » 03 sty 2015, 18:33

Dlatego mówię, że to jest moc dysponowana. Węgiel nie jest mądry, jest potrzebny. Ale można także go zastąpić w razie potrzeby czymś innym.
Np do ustawienia bramy potrzeba jest np 4 roboli. Ale człowiek z głową na karku sam sobie też poradzi, bez pomocy ani jednego robola.

W tej chwili uczniowie szkół do liceum włącznie, uczą się matematyki na poziomie znanym do roku 1600. Tak więc wcale nie trzeba się dzielić wiedzą z ludem, żeby go wykorzystywać do pracy.

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2015, 18:39

mc2kwacz pisze:Ale człowiek z głową na karku sam sobie też poradzi, bez pomocy ani jednego robola.
...używając do tego narzędzi wykonanych przez roboli :razz: , a wynalezionych prze z tych z głową na karku, itd, itd, itd...
To nie ma sensu..
Wyobrażacie sobie cywilizację samych geniuszy, albo samych roboli , bo ja jakoś nie bardzo..?
Chyba, że robole wymrą po upowszechnieniu robotów ze "sztuczną inteligencją", co wcale nie znaczy, że pozostali homo sapiens będą wszyscy już tylko geniuszami.. :wink:
pozdrawiam,
Roman

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 03 sty 2015, 19:02

Oczywiście że jest wzajemna zależność i wzajemna potrzeba. Ale trzeba pamiętać, szukając co było wcześniej czy jajko czy kura, że póki co tylko jedno zwierze na Ziemi zdołało częściowo zapanować nad przyrodą. Dokonało tego nie dzięki sile, rozmiarom, zębom, pazurom czy jadowi, ale dzięki inteligencji. Tylko i wyłącznie. Mimo sąsiadów silniejszych, agresywniejszych, z dłuższymi zębami, sprawniejszych w zabijaniu. Warto też zauważyć, że na kilka exodusów ludzi pierwotnych z Afryki, tylko jeden się udał i zasiedlił współczesny świat. Pozostałe (wcześniejsze) się nie udały z racji zbyt niskiej inteligencji.
Dzisiaj podobnie. Jeśli wpuścić do dżungli kilku ludzi, pozostawić ich samym sobie bez narzędzi, to jeśli jacyś przetrwają, to ci bardziej inteligentni a nie ci z większymi mięśniami.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 03 sty 2015, 21:02

Mimo, iż teoretycznie mówimy jednym językiem, mamy na tyle różne poziomy percepcji, że nie możemy się porozumieć. Nigdzie nie napisałem, że robole są niepotrzebni. Ale rozmawiamy o wycenie pracy szeroko rozumianej. Praca jest towarem, jak każdy inny. Szczególnie uzdolnione jednostki wykonują pracę, jakiej nie wykona setka, czy tysiąc roboli samodzielnie - i za to są odpowiednio wynagradzane. Beata Kozidrak wychodząc na scenę zapewnia pełną widownię - czyli odpowiedni przychód dla organizatora imprezy. Kto z was pójdzie na pokaz przesypywania piachu z kupki na kupkę łopatą? I ile jesteście skłonni za tę przyjemność zapłacić?

Awatar użytkownika

Autor tematu
WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: WZÓR » 03 sty 2015, 21:04

kamar pisze:... Za wystep zawołała nie Beatka a firma Beatki mająca tez na utrzymaniu pracowników :)
Tak się właśnie składa , że doskonale sobie z tego zdaję sprawę , choć wcześniej nie dałem tego znać po sobie.
...
Te 150 tysi to pewnie z półtorej minuty czasu rekłamowego a reklamodawca nie wykupi jak nie będzie wykonawców typu Beatki. ...
Reklamodawca , czego lub kogo ?...., tej tandety , którą chcą Nam wciskać na okrągło?
... tak , czy siak w ostatecznym rozrachunku i tak przysłowiowy Kowalski za to zapłaci.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 03 sty 2015, 21:12

Kowalski płaci za dostarczane mu przyjemności - co w tym dziwnego? Protestowanie przeciwko temu, jak ten świat działa, jest zajęciem mało produktywnym. Choć w sumie rozumiem ból pozbawionego wszelkich talentów osobnika, który w pocie czoła zarabia na bilet na występ Bajmu...

Awatar użytkownika

Autor tematu
WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: WZÓR » 03 sty 2015, 21:17

MlKl pisze:.... Beata Kozidrak wychodząc na scenę zapewnia pełną widownię - czyli odpowiedni przychód dla organizatora imprezy. ...
Nie wiem jak inni , ale ja nawet bym nie zauważył Jej nieobecności.
.... i bez Niej Rynek byłby pełny.
W końcu ludziska przyszli na Rynek witać Nowy Rok , a nie na najkrótszy koncert Beatki. :mrgreen:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 sty 2015, 22:25

WZÓR pisze: ale ja nawet bym nie zauważył Jej nieobecności.
.
Ona Twojej też :)
Żartuje ale wcale mi nie do śmiechu. Ten brak szacunku dla fizycznej pracy w niektórych postach jest przerażający.
Wysoko szkoleni - większy szacunek mam dla, machającego z głową, mlotkiem czy kielnią niż
dla mgr. inż. sprzedaży siedzacego pół godziny w samochodzie bo nic mi nie wcisnał. A z GPS-a go rozliczą.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 03 sty 2015, 22:37

Ciekawe ilu ludziów (w znacznej większości jest to publika z gatunku omawianych właśnie roboli lub środowisk pokrewnych) by tam przyszło, gdyby tylko się latarnie świeciły i śnieg padał? Albo występował chór szkolny na podeście z europalet?
Cała ta(ka) impreza to nic innego jak igrzyska dla plebsu. I za pieniądze plebsu. Nie ma co mieć pretensji o koszty. Dyskoteka kosztuje.
Ludziska, jak barany, masowo kupują produkty pirotechniczne (dość drogie), podłe wino musujące i galopują na taki rynek czy inną imprezę, aby w umownej godzinie umownego nicnieznaczącego dnia świętować niewiadomoco i strzelać sobie samojebki smartfonami.
A następnego dnia zupełnie tak samo jak wcześniej nosić pustaki, wkręcać śrubki albo przekładać bezsensownie papiery z kupki na kupkę. :lol:
Ostatnio zmieniony 03 sty 2015, 22:38 przez mc2kwacz, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 03 sty 2015, 22:37

MlKl pisze:Choć w sumie rozumiem ból pozbawionego wszelkich talentów osobnika, który w pocie czoła zarabia na bilet na występ Bajmu...
A to coś gorszego niż pycha za otrzymany talent odgórnie? Ktoś kto sumiennie wykonuje swoją pracę choćby macha tą łopatą jest w czymś gorszy? Potrzeby ma kazdy podobne, chyba że co niektórzy nie mają umiaru to moze i faktycznie im potrzeba więcej. :) :lol:

MlKl, mc2kwacz, Wy obaj to jak bracia w tych tematach, ale powiem tylko tyle że świat nie wybiera wybitnych postaci a w dużej części tych co mają własną wizję siebie jako coś wielkiego. Gdyby światem władali jednostki wybitne w pozytywnym rozumieniu tego słowa to zapewne świat jako całość byłby planetą szczęścia a jest niestety w dużej części planetą bólu i łez....

Jeżeli mówicie o jednostkach wybitnych to się zgodze że są, ale na równi dla mnie jest ten co wymyśla i ten co wykonuje. Oczywiście inaczej wygląda sytuacja w jakiejś firmie gdzie właściciel musi dodatkowo coś kupić, opłacić a pracownik pieniądze ma dla siebie więc podział nie może być równy.
Nie mam ostatnio zdrowia do takich dyskusji. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”