Ten odzew to miłe zaskoczenie dla mnie

. Sądziłem że będzie jak zwykle i miałem nie zdradzać dalszych szczegółów ale jeśli ktoś to czyta to napisze co i jak.
Beton. Kilka miesięcy pracowałem nad mieszanką, zgłębiałem temat betonów ultra wysokiej wytrzymałości. Wyprodukowałem trochę próbek, testowałem różne superplastyfikatory. Finalnie udało mi się dobrać mieszankę która potrzebuje w miarę mało wody. Wyprodukowałem próbkę 10x10x10 i korzystając że pracuje na budowie (inżynier robót sanitarnych - więc w betonach się nie specjalizuje) przekazałem próbkę do laboratorium gdzie przeprowadzono profi test wytrzymałości na ściskanie (innych testów nie miałem jak przeprowadzić) moja próbka wytrzymała 100 MPa czyli powiedzmy odpowiednik betonu B100 chociaż nic takiego nie istnieje wg polskich norm. Miałem mega satysfakcje bo kierownicy robót obstawiali że moja próbka wytrzyma max 20-30 MPa

.
Przez te perypetie z betonem i czas potrzebny na zgromadzenie wszystkich składników tak wolno to postępuje.
Co do odprowadzenia chłodziwa to w betonie zostaną zatopione elementy wykonane z rur PP fi 25 zgrzewanych, tzn rząd trójników zakonczonych mufami GW zlicowanymi z szalunkiem więc do odprowadzenia chłodziwa będzie trzeba wkręcić się w mufę kolanko i poprowadzić to dalej. W razie gdyby coś się przytkało będzie można przepchnąć wióry bo element będzie wykonany od brzegu do brzegu maszyny.
Wióry to już niestety tylko grabie

.
Co do długiej Z to będzie ona wykonana z płyty stalowej grubości 40 mm wzmocnionej po bogach płytami z 40 mm stali z wyfrezowaną "bazą" tak żeby całość się maksymalnie usztywniła. Na krzyżaku będzie 6 wózków HGW25 w rozstawie ~40 cm. Każda oś będzie miała po 6 wózków tak na marginesie. Jestem dobrej myśli i myślę że nawet przy maksymalnym wysięgu da się liznąć sklejke czy mdf jakimś frezikiem 4 mm
Co do betonu z gruchy to chciałbym żeby to było takie łatwe, jest on bardzo tani ale max co można kupić w mojej okolicy to B50. To by było piękne, przyjeżdza grucha, troche wibrowania i po temacie. Ja będe jechał na dwie 300 litrowe betoniarki

.
Pozdrawiam