Modernizacja CNC. Czy zostawiać korby do ręcznych przejazdów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A to tak trudno będzie zamiast korbki wpiąć w sterowanie tak zwane kółko? Bo czegoś nie rozumiem. Po włączeniu silniki pracują jako hamulce. Chcesz z wyłączonymi napędami czasem popracować? Czyli co, dodatkowy osobny system, który ci pozwoli na wyświetlanie współrzędnych przy odłączonych napędach? Nie bardzo widzę sens takiego rozwiązania, bo właśnie w momencie odłączenia napędów oba silniki stają się luźne, a więc utrzymanie wymiarów staje się problematyczne. Jak chcesz ten problem ogarnąć? Dodatkowe blokady? Po co? Żeby było trudniej?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Taaa już to widzę ...JackSN pisze:Do pracy CNC korbki można zdejmować (o ile będzie się pamiętało:))...
...każdą oś można blokować klinem do kasowania luzów - ale o tym też trzeba pamiętać:)

Pamiętaj, że czym przy maszynie więcej wymuszonych czynności musisz wykonać, tym mniej będziesz jej używać.
Do urządzenia masz przyjść, zamocować detal, narzędzie , i ognia. A nie zastanawiać się czy ściągnąć korbkę , czy poluzować / zacieśnić prowadnice .
Cholera , czemu to się nie przesuwa, tylko silnik warczy... aaa zapominałem o poluzowaniu śrubek ... ooo a czemu to tak drży i powierzchnia okropna, no tak, pewnie za mocno poluzowałem... itd, itp.
Albo ciągle korbkujesz, albo naciskasz guziczki, ja wolę to drugie

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
stożek uchwytu frezu jest na gwint i chyba czasem się blokuje i trzeba walnąć młotkiem w śrubę od górybartuss1 pisze: a teraz krako nam powie po co we frezarce konwencjonalnej, takim typowym polskim grzmocie z lat 70 - 80 jest młotek, zastrzegam ze nie będziemy walić nim po imadle i po detalach. Ci co wiedzą to cicho :p

Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines