Dozownik do ciasta

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#41

Post napisał: Zienek » 11 lis 2014, 08:27

https://www.cnc.info.pl/topics17/k-rura ... htm#454835

Tak wyglądał prototyp:
https://www.dropbox.com/s/u58sty5phhp79 ... 4.JPG?dl=0

A tak zacząłem katować Autodesk Fusion360.

https://www.dropbox.com/s/17qnjo5tycrud ... 0.png?dl=0

https://myhub.autodesk360.com/ue29e6511 ... b7b68c9813

Fusion 360.
Te początki fajnie fajnie, ale próba zrobienia SaaS'a z wybitnie desktopowego programu to porażka. To pierwszy program tego typu i ma mnóstwo bolączek.


Jak się dogadam na finansowanie, to w tygodniu będę parę blach na laserze i trochę toczenia CNC zamawiał.

Żeby regulować pojemność dozowanego ciasta - trzeba odkręcać dolną nakrętkę.



Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#42

Post napisał: Zienek » 21 lis 2014, 21:48

Tak trochę w temacie:

Może kolejny etap:

[youtube][/youtube]


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4478
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#43

Post napisał: 251mz » 21 lis 2014, 21:55

Zienek,

Jest do zrobienia...
Kinematyka prosta delta i musisz do tego ogarnąć OpenCV...

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#44

Post napisał: Zienek » 22 lis 2014, 09:51

To w ramach żartu podałem ;)


dawca87
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 260
Rejestracja: 15 mar 2010, 21:38
Lokalizacja: Osw wlkp

#45

Post napisał: dawca87 » 16 gru 2014, 17:18

Jak dla mnie to najprościej i najtaniej i najwygodniej to jednak pompa perystaltyczna. Jak ma konsystencje oleju to spokojnie da rade. Ciasto na naleśniki jest dość żadkie. Do tego dochodzi jeszcze łatwość czyszczenia i niskie koszty eksplatacji. Mozna by jeszcze dołożyć jakiś pomiar przepływu i masz dość precyzyjne dawkowanie z możliwością korekt programowych. Jednak wydaje mi sie ze do twoich wymagań w zupełności wystarczy sterowanie czasowe.

Budowałem coś takiego do pompowania oleju. Działa.

Przy 12 obr/min na srednicy ~60mm i wężyku 4.5mm wychodzilo mi około 1.2l/h


frontside
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 226
Rejestracja: 06 maja 2007, 14:37
Lokalizacja: warszawa

#46

Post napisał: frontside » 16 gru 2014, 20:45

W nalewaczkach klasyczne rozwiązanie wygląda jak na załączonym zdjęciu. Poziom regulujesz czasem, albo podłączasz przepływomierz. Stałość przepływu zapewnia nadciśnienie w zbiorniku.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#47

Post napisał: Zienek » 23 sty 2015, 11:15

Jest już opracowany prototyp jednego zaworu.

Jesteśmy w trakcie składania ramy i zaczynamy się brać za dozownik.

Test instalacji gazowej.
Głośno sapię na początku filmu ;)

[youtube][/youtube]


ediwonder
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2015, 16:39
Lokalizacja: Łódź

#48

Post napisał: ediwonder » 11 lut 2015, 15:13

Czy to urządzenie ma służyć do robienia naleśników w ilościach przemysłowych? :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 3730
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#49

Post napisał: Zienek » 11 lut 2015, 22:52

Bingo :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”