Problem z oddaniem narzędzia do magazynu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Już pomagam Ci się odnaleźć. Nie proponujemy, ani również nie twierdzimy że to pomoże czy nawet rozwiąże problem. Chodzi o diagnozę. Im lepsze poznanie tematu, tym większa szansa na trafną odpowiedź. Poza tym nie wiem jaki jest poziom umiejętności, wiedzy i doświadczenia osoby zakładającej temat. Po tych kilku zdaniach nie byłem w stanie tego określić. Więc chyba lepiej zacząć od tych prostszych rozwiązań, a nie od razu grzebać w szafie sterowniczej.
Jeśli chodzi o serwis, to z doświadczenia wiem, że serwis mało wie, albo może inaczej - mało mówi. Pewnie chodzi o to, że klient ma serwis wezwać do siebie, a nie telefonicznie załatwiać sprawę. Na telefonicznym wsparciu technicznym nie zarabiają.
inż. Mateusz
Jeśli chodzi o serwis, to z doświadczenia wiem, że serwis mało wie, albo może inaczej - mało mówi. Pewnie chodzi o to, że klient ma serwis wezwać do siebie, a nie telefonicznie załatwiać sprawę. Na telefonicznym wsparciu technicznym nie zarabiają.
inż. Mateusz
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jeśli narzędzia nie masz we wrzecionie to spróbuj całą procedure "przelecieć" bez narzędzia, jeśli nic nie jest uszkodzone to powinno tak pomóc... Jeśli nie to wejdź w tabelę narzędzi następnie w tabelę miejsc i w pierwszej pozycji tzn P0 zmień T na zero, zamknij tabelę narzędzi wejdź do MDI i wywolaj komendę Tool Call 0. Napisz koniecznie czy pomogło.
Zaznaczam zaraz ze grzebanie w ten sposób w tabeli miejsc może mieć przykre skutki więc nie polecam poczatkujacym.
Zaznaczam zaraz ze grzebanie w ten sposób w tabeli miejsc może mieć przykre skutki więc nie polecam poczatkujacym.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
mheli, brawa dla ciebiemheli pisze:Jeśli nie to wejdź w tabelę narzędzi następnie w tabelę miejsc i w pierwszej pozycji tzn P0 zmień T na zero, zamknij tabelę narzędzi wejdź do MDI i wywolaj komendę Tool Call 0. Napisz koniecznie czy pomogło.

Na szczęście problem udało się rozwiązać parę dni temu, ale właśnie tym sposobem, który opisałeś. Jak już pisałem wcześniej sterowanie nie reagowało na próbę wymiany przy użyciu "kluczyka" (opisywany wcześniej przez mheli i później pokazany na filmiku).
Pomysł z wejściem do Tabeli miejsca dla urządzenia wymiany narzędzi znalazłem w instrukcji.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
W załączniku screen z instrukcji z opisem procedury.

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
PiRo_man, nie wiem jak jest w innych sterowaniach, ale w moim do tabeli miejsca nie wchodzi się z tablicy narzędzi, tylko tak, jak opisuje to zamieszczony przeze mnie fragment instrukcji. W tabeli narzędzi nie ma żadnego przycisku "stanowisko tablica", ani nic podobnego. Z tablicy narzędzi to próbowałem "coś" od początku, ale do rozwiązania było daleko dopóki nie zajrzałem w instrukcję.
Mimo wszystko dzięki za chęć pomocy
Mimo wszystko dzięki za chęć pomocy
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
W moim sterowniku (iTNC 530)robię to jeszcze inaczej. Może komuś w przyszłości się przyda.
W trybie sterowania ręcznego -->MOD -->softkey POMOC -->otwiera się okno "awaryjne sterowanie wymiana narzędzi" , ostatnia pozycja nr 27 to "Skasuj pamięć narzędzia we wrzecionie (T0)"
Zawsze działa jak mam problem z "nieistniejącym" narzędziem we wrzecionie.
W trybie sterowania ręcznego -->MOD -->softkey POMOC -->otwiera się okno "awaryjne sterowanie wymiana narzędzi" , ostatnia pozycja nr 27 to "Skasuj pamięć narzędzia we wrzecionie (T0)"
Zawsze działa jak mam problem z "nieistniejącym" narzędziem we wrzecionie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Też mamy to sterowanie ale u nas można skorzystać z - wymiana bez wymiany M566 potem Tool call 0 (lub inny numer narzędzia jeśli włożyliśmy coś innego ręcznie)Pionier_CNC pisze:W moim sterowniku (iTNC 530)robię to jeszcze inaczej.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos