Problem z oddaniem narzędzia do magazynu

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
halafrez
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2014, 20:19
Lokalizacja: K-lin

Problem z oddaniem narzędzia do magazynu

#1

Post napisał: halafrez » 27 lis 2014, 20:32

Panowie, jak w temacie nie mogę oddać narzędzia do magazynu.
Problem dotyczy frezarki DMC 63V na sterowaniu Heidenhain TNC 426/430M.
Magazyn narzędziowy mieści 24 narzędzia, a ja przez pomyłkę wybrałem narzędzie o większym numerze niż jego zakres.
Teraz nie mogę wybrać żadnego innego narzędzia ani oddać tego, które (teoretycznie) znajduje się we wrzecionie, bo wyświetla się komunikat 'ZDJAC NARZEDZIE Z WRZECIONA'.


Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 27 lis 2014, 21:40

a nie masz na wrzecionie w jego pobliżu przycisku "otwierającego"/ zwalniającego wrzeciono. Nieraz spotkałem się że po wciśnięciu przycisku czujnik narzędzia daje sygnał że wrzeciono rozładowane i wszystko wraca do normy.
Podejrzewam że maszyna w tej chwili czeka na rozładowanie wrzeciona manualne lub programowe.
W mdi spróbuj m26t0 lub też przeszukaj instrukcję maszyny.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
halafrez
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2014, 20:19
Lokalizacja: K-lin

#3

Post napisał: halafrez » 27 lis 2014, 21:50

Przycisk zwalniający jest i już z nim próbowałem. Zacisk otwiera się, ale dalej pokazuje, że we wrzecionie jest narzędzie.
Po wybraniu M26 nie ma żadnej reakcji. T0 też nie działa, bo wyświetla komunikat jak wcześniej


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 27 lis 2014, 22:25

m26t0 wpisujesz w jednej lini, kod ten mówi maszynie że nie ma narzędzia we wrzecionie (niestety nie zawsze działa, zależy od czujników i widzimisie producenta maszyny, możesz jeszcze spróbować m6t0 standardowy kod na wyładowanie narzędzia ale pewnie już próbowałeś.
Osobiście bym rozładował na czujniku lub bezpośrednio na płycie ale do złego nie namawiam, bo już ciut wiedzy wymagane.
Telefon do serwisu?

Jeszcze małe pytanie wcześniej jak ręcznie rozładowywałeś wrzeciono z narzędzia sterowanie wiedziało że narzędzie wyjęte? spróbuj załadować ręcznie narzędzie i je wyjąć, zależy jaki czujnik, może jakiś dotykowy i czeka na sygnał a bez narzędzia go nie ma.

[ Dodano: 2014-11-28, 09:16 ]
Panowie może połączycie siły, na jednej stronie 3 tematy dotyczące DMC 63V i problemu z magazynem narzędzi :roll:
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
halafrez
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2014, 20:19
Lokalizacja: K-lin

#5

Post napisał: halafrez » 28 lis 2014, 10:04

dance1 pisze:m26t0 wpisujesz w jednej lini,
Albo czegoś nie rozumiem, albo nie zauważyłeś, że maszyna jest na sterowaniu Heidenhaina i kody pomocnicze M można wprowadzać tylko w funkcjach ruchu, a nie wymiany narzędzia (inaczej niż w Fanucu).
dance1 pisze:Telefon do serwisu?
W serwisie nie umieli zaradzić :sad:
dance1 pisze: Jeszcze małe pytanie wcześniej jak ręcznie rozładowywałeś wrzeciono z narzędzia sterowanie wiedziało że narzędzie wyjęte? spróbuj załadować ręcznie narzędzie i je wyjąć, zależy jaki czujnik, może jakiś dotykowy i czeka na sygnał a bez narzędzia go nie ma.
Tak, wcześniej gdy ręcznie wyjmowałem narzędzie sterowanie "widziało", że nie ma narzędzia we wrzecionie. Próbowałem już wkładać narzędzie i wyjmować je - cały czas wyświetla ten sam numer narzędzia...
dance1 pisze:Osobiście bym rozładował na czujniku lub bezpośrednio na płycie ale do złego nie namawiam, bo już ciut wiedzy wymagane.
To chyba ostateczność, ale może podeślesz jakieś wskazówki?


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 203
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

#6

Post napisał: mheli » 28 lis 2014, 11:44

Step by step :
Wchodzisz w MDI
Dusisz przycisk TOOL CALL wybierasz 0
NC START
Maszyna każe zdjąć narzędzie z wrzeciona :
Przycisk do odblokowania drzwi do wymiany narzędzia (taki trochę do @ podobny)
Otwierasz drzwi
Łapiesz oprawkę i zwalniasz zacisk
Zamykasz drzwi
NC START

W tym momencie na sterowaniu powinieneś mieć T0.


Autor tematu
halafrez
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2014, 20:19
Lokalizacja: K-lin

#7

Post napisał: halafrez » 28 lis 2014, 12:27

mheli, chyba nie czytałeś powyższych postów. We wrzecionie nie ma fizycznie żadnego narzędzia, tylko w sterowaniu wyświetla, że jest.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#8

Post napisał: dance1 » 28 lis 2014, 16:14

halafrez pisze: Tak, wcześniej gdy ręcznie wyjmowałem narzędzie sterowanie "widziało", że nie ma narzędzia we wrzecionie. Próbowałem już wkładać narzędzie i wyjmować je - cały czas wyświetla ten sam numer narzędzia...
?
To pozostaje "dobranie" się do czujnika lub też odnalezienie gdzie jest podłączony na płycie i sprawdzenie czy działa bo wygląda na to że nie.
I don't like principles, I prefer prejudices


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#9

Post napisał: PiRo_man » 28 lis 2014, 16:43

mheli dobrze opisał Ci cały przebieg.

Nie musisz korzystać tylko z tych narzędzi które masz w magazynie. Możesz mieć bazę kilkudziesięciu narzędzi i po prostu wkładać je ręcznie. Dlatego właśnie maszyna nie chowa narzędzia do magazynu, gdyż nie ma zadeklarowanego slotu w magazynie (jak wejdziesz w tablicę narzędzi, to naciskając na przycisk "Stanowisko tablica(?)", albo coś w tym stylu, przejdziesz do stanowisk narzędzi w magazynie). Jest jeden wymóg, wywołując narzędzie spoza magazynu, w sytuacji gdy narzędzie które znajdowało się we wrzecionie miało przypisany numer magazynowy musisz mieć przynajmniej jeden wolny slot w magazynie (który jest zarezerwowany pod to narzędzie).

To czy narzędzie jest we wrzecionie czy nie - nie ma żadnego znaczenia. Wykonaj pusty przebieg jeśli maszyna nie zaakceptowała poprzedniej wymiany.

Najlepiej zrób zdjęcia co robisz po kolei i jak wyglądają komunikaty na pulpicie sterownika. Będzie większe prawdopodobieństwo znalezienia błędu. Nawet jeśli wydaje Ci się, że wszystko robisz dobrze, może się okazać że pomijasz jakiś mały, a jednak ważny szczegół, i przez to wszystko się sypie i maszyna nie chce współpracować.

inż. Mateusz

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5304
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#10

Post napisał: adam Fx » 28 lis 2014, 18:49

U nas na nowszym HH jest wymiana bez wymiany M566 potem tool call 0 i już wewrzecionie jest 0 ...

Wymiana pozamagazynowa po wykonanu zabiegów proponowanych przez mheli, wymaga zatwierdenia klawiszem (soft key) Hange head OK po wcześnijszym zamknięciu drzwi.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”