Polskie drazarki

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

tenroh
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tenroh » 15 lis 2014, 16:05

Myślę o zakupie używanej elektrodrążarki drutowej zap bp 95d lub 97d. Nie zależy mi na prędkości jednak na dokładności bardzo.Czy mogę się spodziewać dokładności rzędu 0,01mm?

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 16 lis 2014, 15:12

wladca-swiata pisze:To nie są maszyny, tylko zabawki dobre do warsztatów szkolnych, ...
.... całkowicie się z Tobą zgodzę. :neutral:
tenroh pisze:Myślę o zakupie używanej elektrodrążarki drutowej zap bp 95d lub 97d. Nie zależy mi na prędkości jednak na dokładności bardzo.Czy mogę się spodziewać dokładności rzędu 0,01mm?
Rozbawiłeś mnie dziś trochę :mrgreen:

P.S.
Jak się trochę spocisz , to zrobisz ..... , zależy też jakiej grubości elementy będziesz robił.

@tenroh - napisz do forumowicza @maz ..... , może się w temacie wypowie.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: maz » 16 lis 2014, 19:57

No to witam ;)

Posiadam 2 te maszyny:
Zalety:

-Tania eksploatacja,
-w razie awarii możliwość szybkiej naprawy.
- Maszyny utrzymywane w dobrym stanie wykonują powierzoną robotę, a przy dbaniu o parametry wody i samego cięcia, efekty są zadowalające.

Wady:
Nie są zbyt szybkie, ale wg mnie jeśli tną z wydajnością podawaną w tabeli przez producenta, jestem zadowolony.
Niektóre rozwiązania zastosowane przez producenta są niewygodne do eksploatacji.

Ogólnie rzecz biorąc, to jestem zadowolony z obu maszyn.
O dokładności 0.01 to raczej zapomnij, bo to nie robocuty za 100 tys euro :), ale odpowiednia wiedza na temat cięcia pozwala na wykonanie dokładnych robót.

Moja drutówka pracuje 24h/dobę z czego jestem zadowolony i na pewno kupię taką jeszcze jedną, bo mam wiele cięcia, na które takie maszyny są wystarczające.

Bardzo dobrze można się wypowiedzieć o odpowiedzialności firmy za swoje produkty nawet po gwarancji. Serwis jest godny polecenia, bo są to ludzie, którzy robią te maszyny, a nie tylko zajmują się dystrybucją.

Jeszcze jedno.
Pracowałem na wielu drutówkach od bardzo słabych po najwyższą klasę, wiec wydaje mi się, że maszynki wcale nie wypadają źle oczywiście w swoim przedziale cena/jakość.
Chinole w podobnych cenach nie umywają się do naszego, polskiego produktu,
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

ZiG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ZiG » 16 lis 2014, 23:04

Ja też byłem w posiadaniu takiej maszyny. Konkretnie była to drutówka BP-97d z 2004 roku a miałem ją na przełomie 2007-2009. Miałem w tym okresie bardzo dużo do wycinania maleńkich matryczek o wysokości 7 mm. Zestawiałem je w stos o wysokości 21 mm bo dla tej grubości materiału maszyna miała własnie te magiczne 30mm^2/min. Zakładana tolerancja była 0.0127 mm i przy prawidłowym ustawieniu i dbaniu o proces cięcia było to spokojnie do uzyskania. Na większych głębokościach oraz wymiarach rzędu kilkunastu cm niestety takie dokładności nie były do osiągnięcia. Jednak koszt eksplaatacji tych maszyn jest wręcz śmieszny a i serwis na bardzo dobrym poziomie. Firma ma bardzo przyjazne podejście do klienta i widać u Panów Potyrałów pasję związaną ze swoją pracą. Niestety Pan Paweł odszedł w te wakacje z tego świata a to z nim miałem przyjemność nie raz dyskutować. Nie wiem czy wpłynęło to mocno na firmę. Kiedyś ten człowiek był nieoceniony jeżeli chodzi o pomoc i doradztwo w sprawie swoich produktów.

Poniżej wklejam tabele z parametrami pracy mojej maszyny.
Załączniki
DSC02118.JPG
Parametry pracy WEDM

tenroh

Post napisał: tenroh » 17 lis 2014, 21:16

Dzięki wielkie za rozwianie moich wątpliwości.Teraz już pozostaje tylko znalezienie odpowiedniego egzemplarza.

tenroh

Post napisał: tenroh » 14 gru 2014, 12:10

Mam może trochę banalną prośbę ale jednak....
Ma ktoś może "schemat" czy instrukcję poprowadzenia drutu w Zap Bp 95d? Wydaje mi się,że gdzieś coś źle przewlekam,gdyż dziwnie pracuje sterowanie prędkością drutu.

Gryksza
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Re: Polskie drazarki

Post napisał: Gryksza » 01 lis 2024, 18:58

Witam czy jest ktos kto by poratował programem Bp-Cam z mega cadem z naprzyukład 2010 roku mam drazarke bp-95d ale bez mega cada a ceny mnie powaliły

gold

Re: Polskie drazarki

Post napisał: gold » 05 lis 2024, 19:34

Priv

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”