Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Czesc
To mój pierwszy post chociaz o rejestracji myslałem juz od dawna.
Wiem ze tutaj znajde fachową porade dotyczącą mojej rozterki
Pare dni temu umarła moja dedra ded7710 ktora troche nerwów mnie kosztowała czasami i szukam godnego zastępcy.
Rozwazam albo zakup starej ale zregenerowanej WSki albo własnie MAKTEKA ZX7016.
Bardzo kusi mnie frezowanie w makteku ( mosiadz i drewno rowki 4mmx 10-20mm)
Wieczorami bawie sie w robienie nozy i wierce głownie w zmiekczonej węglowej stali narzedziowej - czy w mojej specyfice pracy ZX7016 to dobry nastepca ded7710 ??
z góry dziekuje za rady
To mój pierwszy post chociaz o rejestracji myslałem juz od dawna.
Wiem ze tutaj znajde fachową porade dotyczącą mojej rozterki

Pare dni temu umarła moja dedra ded7710 ktora troche nerwów mnie kosztowała czasami i szukam godnego zastępcy.
Rozwazam albo zakup starej ale zregenerowanej WSki albo własnie MAKTEKA ZX7016.
Bardzo kusi mnie frezowanie w makteku ( mosiadz i drewno rowki 4mmx 10-20mm)
Wieczorami bawie sie w robienie nozy i wierce głownie w zmiekczonej węglowej stali narzedziowej - czy w mojej specyfice pracy ZX7016 to dobry nastepca ded7710 ??
z góry dziekuje za rady
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
Z pewnością, jeśli ma Dedrę zastąpić.
"Zosia" to o wiele solidniejsza od Dedry maszyna, zwłaszcza stół, a sama różnica wagi (~75kg do ~24kg) już może powiedzieć coś o stabilności. Poza tym więcej przełożeń(12, do 3300/min) na pewno do drewna (i nie tylko) Ci się przyda.
Jest tylko jedno zastrzeżenie, poszukaj wersji z gniazdem stożkowym we wrzecionie i szpilka do dociagania, bo ze skróconym stożkiem za dużo przy frezowaniu nie nabuchasz.

"Zosia" to o wiele solidniejsza od Dedry maszyna, zwłaszcza stół, a sama różnica wagi (~75kg do ~24kg) już może powiedzieć coś o stabilności. Poza tym więcej przełożeń(12, do 3300/min) na pewno do drewna (i nie tylko) Ci się przyda.
Jest tylko jedno zastrzeżenie, poszukaj wersji z gniazdem stożkowym we wrzecionie i szpilka do dociagania, bo ze skróconym stożkiem za dużo przy frezowaniu nie nabuchasz.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 78
- Kontakt:
Daj ogłoszenie o chęci kupna w dziale Giełda na naszym Forum:
https://www.cnc.info.pl/gielda-cnc-vf17.htm
Nie tak dawno były dwie oferty sprzedaży tej maszynki.
-
dałem. a nóz mi sie poszczęsciegojack1 pisze:Daj ogłoszenie o chęci kupna w dziale Giełda na naszym Forum:

-
egojack1 pisze:Trollsky, Rozszerz wypowiedź, przybliż swoje pierwsze wrażenia, i inne aspekty transakcji (podaj kursy - notowania takich maszyn![]()
).
udało mi sie ją wywrac za 700 zł a stolik za 50 !

W porównaniu do dedry to jest to potwór , do moich czysto amatorskich zastosowań napewno wystarczy. Poradzicie mi jaki frez najlepszy zeby zrobic rowek w mosiadzu 3 mm ? taki zeby zrobic gardke w nożu .